Είμαστε άραγε προ των πυλών ενός νέου σχίσματος που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο τον τράχηλο του Πατριάρχη;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των σχισμάτων, ο σχισματικός επίσκοπος των Σκοπίων Στέφανος, απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πατριάρχη Σερβίας για τον θάνατο του επισκόπου Σάββα Λαυρεντίου, υπογράφοντας ως «Αρχιεπίσκοπος Μακεδονίας».

Χρειάζεται να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στον χρόνο, για να κατανοήσουμε τις ιστορικές καταβολές της σημερινής σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επεκτατική πολιτική των Σλάβων κατά του ελληνικού γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας, μεταφέρθηκε από τη Σόφια στα Σκόπια. To κατασκευασμένο κράτος των Σκοπίων επεδίωκε την αναγνώριση σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, ενώ η σλαβική ταυτότητα δεν υπήρξε ποτέ στην ελληνική Μακεδονία. Μέσα στο Σύνταγμά τους, αναγράφονται με μεγάλη σαφήνεια οι αλυτρωτικές-εθνικιστικές-επεκτατικές ιδέες τους, καθιστώντας ως πιο επικίνδυνη την ενσωμάτωση όλου του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας στη Δημοκρατία τους.

Την περίοδο 1943-1946 κατά την οποία η Σερβική Εκκλησία βρισκόταν υπό διωγμό, το αθεϊστικό καθεστώς του Τίτο επιχειρεί προσπάθεια αναγνώρισης της «Μακεδονικής» Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Σερβίας. Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε. Στις 4 Μαρτίου 1945 συνήλθε στα Σκόπια αντικανονική κληρικολαϊκή συνέλευση, η οποία αποφάσισε να ιδρυθεί «η Αρχιεπισκοπική Αχρίδος ως Ανεξάρτητη – Μακεδονική Εκκλησία, η οποία δεν θα ήταν υποτεταγμένη σε οποιαδήποτε Τοπική ή Εθνική Εκκλησία». Το Πατριαρχείο Σερβίας χαρακτήρισε τη συνέλευση ως αντικανονική.

«Στην απόφαση εκείνη η κανονική Ιεραρχία του Πατριαρχείου της Σερβίας τόνιζε μεταξύ άλλων και τα εξής: 1) Ότι οι τρεις επαρχίες του νότου (Σκοπίων, Στρωμνίτσης και Μοναστηρίου) εδόθηκαν στο σερβικό Πατριαρχείο το 1922 με πατριαρχικό και συνοδικό τόμο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως εκ τούτου ανήκουν στην Εκκλησία της Σερβίας, 2) Ότι δεν είναι δυνατόν να ανασυγκροτηθεί ανεξάρτητη Εκκλησία στην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, 3) Ότι η αυτοανακήρυξη κάποιας ανεξάρτητης δήθεν Μακεδονικής Εκκλησίας είναι πράξη αυταρχική και αντικανονική. Η αντίδραση μάλιστα των τότε πολιτικών και εκκλησιαστικών κύκλων των Σκοπίων υπήρξε αποκαλυπτική των εθνικιστικών τους διαθέσεων για την διάλυση του Πατριαρχείου της Σερβίας ως θεσμού και της αντικαταστάσεώς του με τη νέα «Ορθόδοξη Εκκλησία της Γιουγκοσλαβίας»
. Τελικώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Το 1966 επανήλθε το ζήτημα και ο μητροπολίτης Σκοπίων Δοσίθεος ζήτησε αυτοκέφαλο από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το Πατριαρχείο Σερβίας αρνήθηκε κατηγορηματικά και αυτή του η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσουν μόνοι τους στην αναγνώριση της δήθεν «Μακεδονικής» Εκκλησίας. Η πράξη αυτή βέβαια αντιτίθεται στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας.

Η σερβική Εκκλησία αντίδρασε. Συνεδρίασε και αποφάσισε την διακοπή της επικοινωνίας και κοινωνίας της Ορθόδοξης Εκκλησία με την παραθρησκευτική ομάδα των Σκοπίων.

To 1992, o Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την παρουσία του Πατριάρχου των Σέρβων κ. Παύλου, δέχθηκε αντιπροσωπεία από τα Σκόπια διευκρινίζοντας ότι η Ορθοδοξία στο σύνολό της αναγνωρίζει μόνο το κανονικό Πατριαρχείο της Σερβίας και καμία σκοπιανή εκκλησία.

Οι εκπρόσωποι της Σερβικής Εκκλησίας με κάθε ευκαιρία εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διότι γνωρίζουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μπορεί με μεγάλη ευκολία να καταπατά τους κανόνες της Εκκλησίας, ειδικά όταν θίγονται τα συμφέροντά του. Ο ίδιος δεν κρατά μία ξεκάθαρη θέση, διότι αφήνει αιχμές ότι είναι πιθανό η «Μητέρα Εκκλησία» να επιλύσει την κατάσταση, ενώ άλλες φορές τονίζει πως η επίλυση του θέματος αφορά τη Σερβική Εκκλησία.

Tα τελευταία χρόνια η Σερβική Εκκλησία αποφάσισε να επαναλάβει το διάλογο με την Εκκλησία των Σκοπίων. Το 2015, μετά την αποφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου της Αχρίδας Γιοβάν Βρανικόφσκι, έλαβαν χώρα συνεδριάσεις της ιεράς συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας με επισκόπους της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας. Ενώ, το 2020, μετά την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας, εκπρόσωπος «Μακεδονικής» Εκκλησίας έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι ο νέος Σέρβος Πατριάρχης θα ενεργήσει με το πνεύμα της ευαγγελικής αγάπης και θα χαιρετίσει την διάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραδώσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία μας. Στην πραγματικότητα, η Κωνσταντινούπολη ήταν ο διαμεσολαβητής με τον οποίο συζητήσαμε με την Σερβική Εκκλησία και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Έτσι, ο νέος Πατριάρχης θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις αδελφικές σχέσεις των αδελφών μας εκκλησιών και θα ονομαστεί ειρηνιστής εάν η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας συμφιλιωθεί με την επίσημη τοπική μητέρα Ορθόδοξη Εκκλησία του «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, π. Θεόδωρος Ζήσης, σχολιάζοντας το ζήτημα, τοποθετήθηκε ως εξής: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζεται να επαναλάβει το ουκρανικό ψευτοαυτοκέφαλο, δίνοντάς το στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων»

«Προσπαθεί να αποκτήσει πλειοψηφία στον εκκλησιαστικό κόσμο ο Βαρθολομαίος, δημιουργώντας δικές του εκκλησίες. Θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τόσο τη σερβική, όσο και τη ρωσική εκκλησία. Προσέθεσε ως 15η την σχισματική αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας. Ετοιμάζεται να δώσει αυτοκέφαλο στην 16η την “Αρχιεπισκοπή Αχριδών”»

Είμαστε άραγε προ των πυλών ενός νέου σχίσματος που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο τον τράχηλο του Πατριάρχη;

Αυτή τη φορά, οι Αρχιερείς και ιερείς που ενώ αγωνίστηκαν με πυγμή και ζήλο κατά της Εθνικής μας προδοσίας, σώπασαν όταν αναγνωρίστηκε αυτοκεφαλία στη σχισματοαίρεση της Ουκρανίας, θα μπορέσουν να μετρήσουν σωστά να κρίματα του Φαναρίου;

  1.  Ελ. Σιδηράς Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός, Το Μακεδονικό Ζήτημα και η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ως Μόρφωμα του Αντικανονικού και Αντιεκκλησιολογικού Εθνοφυλετισμού

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ανθίζει η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων
π. Θεόδωρος Ζήσης: Ψευτοαυτοκέφαλο και στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων από τον Βαρθολομαίο!
– Εκπρόσωπος «Μακεδονικής» Εκκλησίας: Ελπίζουμε ο νέος Σέρβος Πατριάρχης να χαιρετίσει τη διάθεση του Οικουμ….
– Σχισματικός Επίσκοπος ζητά Αυτοκεφαλία στη “Μακεδονική Εκκλησία” και ένωση των Μακεδόνων