“Γιατί ΔΕΝ επιτρέπεται οι σημερινοί καλοί Επίσκοποι να επικαλούνται αυτήν την τακτική των ”συναδέλφων” τους της εποχής του Αρειανισμού;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο φίλος της Ιστοσελίδας μας, filoumenos, έγραψε το εξής σχόλιο στο άρθρο: “Ισχύουν οι ποινές αιρετιζόντων κατά των Ορθοδόξων;


Ευχαριστούμε τον π. Σεραφείμ. Μάθαμε ακόμα περισσότερα, προσφέροντάς τα ”έτοιμα στο πιάτο” χωρίς δική μας κούραση.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στους καλούς Επισκόπους που κατά την περίοδο του Αρειανισμού υποκρίθηκαν τους αιρετικούς για να σώσουν τις Επισκοπές τους από αιρετίζοντες που τυχόν θα τους άρπαζαν τους θρόνους, και θα τα έκαναν εκείνοι κατόπιν, όλα ρημαδιό.

Ο π. Σεραφείμ ασφαλώς, πήρε ”αποστάσεις” στην ομιλία του από αυτήν την ασυνήθιστη ”ομολογιακή” μέθοδο, εξηγώντας την προβληματική της, και πολύ σωστά έπραξε.

Δυστυχώς αυτή η τακτική προσφέρεται σήμερα ως ”ΚΑΡΑΜΕΛΑ”, από πολλούς χριστιανούς, αλλά ακόμα είναι και ”κρυφή” θέση, και καλών λεγομένων Επισκόπων, οι οποίοι φέρονται αναλόγως, στην σημερινή διαβολική εκκλησιαστική κατάσταση, και γι΄ αυτό ΔΕΝ έρχονται σε ρήξη.

Το πρώτο που έχουμε να πούμε είναι ότι η Εκκλησία μετά την καταδίκη του Αρειανισμού, ΝΑΙ μεν, αποδέχτηκε αυτήν την συμπεριφορά των δειλών Επισκόπων λόγω ανωτέρας βίας, αλλά ΔΕΝ την επαίνεσε, γι΄αυτό και δεν ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ από την Εκκλησία ως αποτελεσματική ”ΜΕΘΟΔΟΣ” σε περιόδους αίρεσης.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη διαφορά τους ενός από το άλλο.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ: Γιατί ΔΕΝ επιτρέπεται οι σημερινοί καλοί Επίσκοποι να επικαλούνται αυτήν την τακτική των ”συναδέλφων” τους της εποχής του Αρειανισμού;

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι οι σημερινοί ΚΑΛΟΙ Επίσκοποι, απορρίπτουν την μέθοδο της Αποτείχισης που επέλεξαν κάποιοι Κληρικοί τους, ΕΝΩ αντιθέτως, οι της εποχής εκείνης (του Αρειανισμού) ”ΔΕΙΛΟΙ” καλοί Επίσκοποι, ναι μεν, ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ για λογαριασμό τους, ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ειρωνεύονταν ούτε ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ την Αποτείχιση, δηλαδή, όσους αγωνίστηκαν φανερά ενάντια στην αίρεση της εποχής εκείνης.

Με άλλα λόγια, ένοιωθαν ΤΥΨΕΙΣ για τους εαυτούς τους, και ΔΕΝ έκαναν τους ”ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ” προκειμένου να ”ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΣΟΥΝ” και άλλους, σε αυτήν την επιτρεπτή από την Εκκλησία, ”ΔΕΙΛΙΑ” τους  για λόγους οικονομίας.

Σήμερα, πχ, έχουμε έναν τέτοιο ομολογητή Επίσκοπο για τα δεδομένα της Ιεραρχίας της εποχής μας. Παρ΄όλο που δημοσίως εκφράζει σωστές θεολογικές θέσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, (επιδημία Κορωνοϊού), αλλά και της εκκλησιαστικής (Κολυμπάρι, Ουκρανικό), και είναι προς τιμήν του, όμως, ΕΜΠΟΔΙΣΕ κάποιον Κληρικό του να ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΕΙ όταν του το πρότεινε.

Αν και ο Ιερωμένος προσπάθησε να πείσει τον καλό Μητροπολίτη του ότι είναι ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ και ΕΠΑΙΝΕΤΟ από σχετικό Ιερό Κανόνα, να ΜΗΝ τον μνημονεύει, αλλά να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να λειτουργεί στο έδαφος της δικαιοδοσίας του, όταν έχει εισχωρήσει ΑΙΡΕΣΗ στην εκκλησιαστική του διοίκηση κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπον, και ότι αυτό δεν είναι θέμα ”ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΧΘΡΑΣ” του με τον Επίσκοπο του, δυστυχώς το αίτημα δεν έγινε δεκτό, αν και ο Κληρικός τελικά, αποτειχίστηκε από τον Μητροπολίτη του και είναι προς τιμήν του. 

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ: Όποιοι Επίσκοποι φρονούν ότι είναι ”ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ” να παραμείνουν -ΣΙΩΠΩΝΤΕΣ-, παρά να ”ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ” και να ζημιωθεί η Μητρόπολη τους από έναν οικουμενιστή ”ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ” τους, αν εκείνοι εκδιωχθούν, είναι αυτό ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ κατ’ ΑΚΡΑΝ οικονομίαν από την Εκκλησία, -ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ- ΔΕΝ εμποδίζουν την ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ, δηλαδή εκείνους που θα ομολογήσουν ΧΡΙΣΤΟ ”ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων”’, που είναι και η μέθοδος που ΤΙΜΗΘΗΚΕ από την Εκκλησία, διότι αν η Εκκλησία εφάρμοζε αυτήν την ”ΤΑΚΤΙΚΗ” ΔΕΙΛΙΑΣ κατ’ άκραν οικονομίαν… δεν θα είχαμε ούτε Οικουμενικές Συνόδους, ούτε και την λαμπρή εκκλησιαστική ιστορία που έχουμε σήμερα και καυχόμαστε.

Το αυτό βέβαια, ισχύει κατ’ αναλογίαν και για τους χαμηλόβαθμους Κληρικούς, και για τους Ηγουμένους, και για τους Μοναχούς, αλλά και για τους λαϊκούς. Δεν αμαρτάνουν ενώπιον του Θεού, εφόσον το ”ΔΙΚΑΙΩΜΑ” τους αυτό, το κρατήσουν ΜΟΝΟ για τον εαυτό τους, αφού αισθάνονται στα εσώψυχα τους  ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις ΑΓΡΙΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ.  Απόλυτα δικαιολογημένο ως ατομικό ΟΜΩΣ, δικαίωμα…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra