Ποτέ στην Εκκλησιαστική μας Ιστορία μια “διαλλακτική” ομάδα δεν βοήθησε τους Αιρετίζοντες να διαιωνίζονται…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο φίλος της Ιστοσελίδας μας, filoumenos, έγραψε το εξής σχόλιο στο άρθρο: “ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ [Γ΄]


Πάντα ελεγμένος προσεκτικά, και σαφής, ο θεολογικός λόγος του κ Εμμανουήλ στα θέματα που αναπτύσσει. Να του ευχηθώ καλή και ευλογημένη χρονιά.

Νομίζω ότι μια συγκεκριμένη και εξαίρετη παράγραφος από το κείμενό του, θα πρέπει να διαβαστεί από αρκετούς Πνευματικούς σοβαρούς ανθρώπους της Εκκλησίας που έχουν πέσει στην κάτωθι παγίδα, να προβληματιστούν, και, ή να διορθώσουν, ή να αποφασίσουν το ένα από τα δύο, διότι και τα δύο μαζί είναι αδύνατο να τα κάνουν ταυτοχρόνως.

Διαφορετικά χωρίς να το θέλουν, βοηθούν τους κακούς Ποιμένες, τόσο στο να συνεχίζουν το αλλότριο έργο τους, όσο και να αποδυναμώνουν ”μοιραία” από την άλλη, εκείνους που πορεύονται στον μαρτυρικό δρόμο της Αποτειχίσεως. Και αυτό αν θέλετε είναι και η αιτία που δεν υπάρχουν εξελίξεις στην κάθαρση της Εκκλησίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφού μια τέτοια στάση πάντα θα λειτουργεί ως τροχοπέδη, κάτι που δεν έχει όμοιό της στην ιστορία, αν δούμε την πορεία της Εκκλησίας προς τα πίσω όταν αντιμετώπιζε αιρέσεις που είχαν εισχωρήσει στα σπλάχνα της.

Μπορεί να αργούσαν και τότε οι Σύνοδοι, μπορεί να υπήρχαν και στο παρελθόν οι πιο διαλλακτικοί Πατέρες σε σχέση με τους ομολογητές αδελφούς τους, όμως ποτέ μια τέτοια ”ΔΙΑΛΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ” δεν βοήθησε τους Αιρετίζοντες να διαιωνίζονται στις θέσεις τους, ούτε ακόμα χειρότερα, να τους ενισχύουν, ”ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟΙ” σε εκείνους (τους Αιρετίζοντες Πατριάρχες ή Επισκόπους), ότι υποτιμούν την Αποτείχιση των ομολογητών συναγωνιστών τους, ενώ όταν ήταν κατ’ ιδίαν με ομολογητές δηλαδή στα κρυφά, (σε ομιλίες τους στο διαδίκτυο θα λέγαμε σήμερα), να αφήνουν να εννοηθεί ότι και αυτοί (οι ομολογητές της Αποτείχισης), ”ΚΑΛΩΣ ΒΑΔΙΖΟΥΝ” και εκείνοι….

Πολύ προσοχή λοιπόν με τέτοιες νομιζόμενες ως ”επιτρεπτές” διπλωματίες, αφού ο Διάβολος όπως έλεγε ο αξέχαστος Δημήτριος Παναγόπουλος, έχει πείρα 8500 ετών απέναντι στον άνθρωπο, και όταν βλέπει να διαιωνίζεται ένα κακό στην Εκκλησία ”χάρη” στις δικές μας ΓΚΑΦΕΣ, είναι φυσικό να ΑΓΑΛΛΕΤΑΙ. Και όταν ΑΓΑΛΛΕΤΑΙ ο Διάβολος, σίγουρα εξοργίζεται από την άλλη, ο Θεός, διότι πάντα αυτά είναι ΑΝΤΙΘΕΤΑ.


(Η ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ του κ. Εμμανουήλ)

«Το πρόβλημα όμως της παρερμηνείας του όρου της αποτείχισης (και του σχίσματος εν τη Εκκλησία) πήρε μεγαλύτερη διάσταση όταν μαζί με τους αιρετικούς Οικουμενιστές ιερείς και αρχιερείς συντάχθηκαν άθελά τους και ορισμένοι παραδοσιακοί ιερείς οι οποίοι θέλησαν μεν να ισιώσουν τα πράγματα περί την αποτείχιση χωρίς δυστυχώς να λάβουν υπόψη την καλοστημένη παγίδα της «παρανόησης» του όρου.
Αν και η πρόθεσή τους ήταν αγαθή, να δείξουν δηλαδή ότι με την αποτείχιση, δηλαδή την εφαρμογή του 15ου ιερού Κανόνα, ότι δεν βγαίνεις εκτός Εκκλησίας αλλά π.χ. “βγαίνεις εκτός της ποίμνης του κακόδοξου επισκόπου’’, όμως αυτό που πέτυχαν ήταν να ανοίξουν νέο διαχωριστικό λάκκο μεταξύ αυτών και των αποτειχισμένων.
Αντί να κλείσουν την πληγή του «σχίσματος» την μεγάλωσαν, αντί να θεραπεύσουν το «σχίσμα» πρόσθεσαν άλλη μία πληγή στο σώμα της Εκκλησίας χωρίζοντας τον εαυτό τους από την μερίδα τόσο των Οικουμενιστών, όσο και των αποτειχισμένων Πατέρων.
Νέο «σχίσμα»; Φυσικά οι εν λόγω Πατέρες –και είναι δίκαιο να το αναφέρουμε- εργάζονται ως ένα σημείο υπέρ της αποτείχισης υψώνοντας πράγματι λόγο Ορθόδοξο, λόγο Πατερικό, λόγο ελεγκτικό εναντίον των Οικουμενιστών, προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό τους και το ποίμνιό τους. Είθε να ειδούν καθαρότερα και να πράξουν ανάλογα, αμήν.»

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ
– ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ [Β΄]
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ [Γ΄]