Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Εκτίμησε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ότι αυτή η κίνηση του Πατριαρχείου της Μόσχας θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους υπεναντίους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση της Εξαρχίας υπό της Ρωσικής Εκκλησίας

Ως βόμβα στα εκκλησιαστικά πράγματα περιέγραψε με άρθρο της η Κατάνυξη, την απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας να ιδρύσει Εξαρχία Αφρικής και να αποδεχτεί υπό το ωμοφόριό του, εκατό δύο κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Μετά την αναγνώριση εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, του Ουκρανικού Αυτοκέφαλου και το συλλείτουργό του με ιεράρχη της σχισματικής δομής στο Φανάρι, οι εν λόγω εκατό δύο κληρικοί της Αφρικής, ζήτησαν με αίτημά τους να ενταχθούν στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας. Τα ανοίγματα του κ. Θεοδώρου, οι εναγκαλισμοί του με την αίρεση και το σχίσμα, ξεσήκωσαν μεγάλη φουρτούνα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Οι ευθύνες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Όταν σε εθνικά ή πολιτικά θέματα οι «κωλοτούμπες» είναι κατακριτέες και απορρίπτονται από το κοινό αίσθημα του λαού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για «κωλοτούμπες» ολκής πάνω σε πνευματικά εκκλησιαστικά ζητήματα. Τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, καθώς καταπληγώνουν το Σώμα της Εκκλησίας με σχίσματα και διαιρέσεις. Γιατί όπως έχει περιγράψει και έχει καταδείξει ο π. Άγγελος Αγγελακόπουλος: «Το Ουκρανικό δεν είναι θέμα μόνο διοικητικής φύσεως, αλλά είναι ένα πολυσύνθετο σχίσμα, που απαρτίζεται από ένα συμπίλημα παρεκκλίσεων. Κυριότερο όλων των θεμάτων είναι το σωτηριολογικό».

Έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην ίδρυση αυτής της Εξαρχίας ο κ. Θεόδωρος, ο οποίος ενώ το 2016 υποστήριζε ανοικτά τον Μητροπολίτη Ονούφριο, ξαφνικά το 2019 αρνείται τη νόμιμη δικαιοδοσία του επί της Εκκλησίας της Ουκρανίας και ταυτόχρονα αναγνωρίζει τους αχειροτόνητους σχισματικούς, τον Επιφάνιο Ντουμένκο και την παράνομη συνοδεία του, ως κανονική Εκκλησία!

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ πληροφορεί για την Εξαρχία

Αυτό ακριβώς υπαινίσσεται και ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσίας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση η Ρωσία να εισέλθει με μία Εξαρχία στην Αφρική, αλλά υπήρξαν έντονες παρακλήσεις και αιτήσεις από την μεριά των κληρικών, μετά τις φίλα προσκείμενες στο Σχίσμα, κινήσεις του Πατριάρχη Θεοδώρου. Μάλιστα, έδωσε την πληροφορία ότι στη συνέχεια και άλλοι κληρικοί πλέον των αρχικά εκατό δύο, ζήτησαν να υπαχθούν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Διαβεβαίωσε ότι και αυτούς θα τους υποδεχθεί στους κόλπους της η Ρωσική Εκκλησία.

Εκτίμησε μάλιστα ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, ότι αυτή η κίνηση του Πατριαρχείου της Μόσχας θα προκαλέσει κατηγορίες από τους υπεναντίους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των οποίων επικεφαλής είναι φυσικά το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Κατέληξε όμως ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Ρωσική Εκκλησία για εισπήδηση, ούτε για πρόθεση αποδυνάμωσης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αλλά παρουσιάζεται ως έτερη Μητέρα Εκκλησία που συνάζει τα απορφανισθέντα τέκνα, τους ιερείς δηλαδή που δεν θέλησαν να ταυτιστούν με το σχίσμα και άρα απομακρύνθηκαν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Αυτή η πράξη «καλής θελήσεως» του Πατριαρχείου Μόσχας, αναμφισβήτητα ακουμπά και επάνω στην πληγωμένη του τιμή, εξαιτίας του Ουκρανικού Ψευδοαυτοκέφαλου…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί να απαντήσει αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία
– Προσκύνησε και ο Πούτιν την παντόφλα του Πάπα;
– Η θέση της Εκκλησίας της Ρωσίας για το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριάρχη