Είναι άξιον απορίας τι άλλο θα σκαρφιστούν στην Ουκρανία για να προπαγανδίσουν την νέα ουκρανική εκκλησιαστική δομή.
Μέχρι νόμισμα εξέδωσαν που σηματοδοτεί την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας!

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας εξέδωσε στις 22 Ιουλίου το τελευταίο μεγάλης έκτασης αργυρό νόμισμά της για να σηματοδοτήσει την τελική διαδικασία για την αυτονομία της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019.

Τα κέρματα παράγονται στο ουκρανικό νομισματοκοπείο για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας και σχεδιάζονται από τους Βολωμυρ Τάραν, Αλέξανδρο Χαρούκ και Σεργκέι Χαρουκ. Η όψη των κερμάτων απεικονίζει τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (αριστερά), ο οποίος παραδίδει το κύλινδρο (Τόμο) στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο(δεξιά).
Η επιγραφή αναφέρει στα ουκρανικά:
15-ТА ЦЕРКВА У БЛАГОСЛОВЕННОМУ ХОРИ АВТОКЕФАЛЬНИХ ЦЕРКОВ (μετάφραση: 15η εκκλησία στην ευλογημένη χορωδία των αυτοκέφαλων εκκλησιών») και φαίνεται πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό. Παρακάτω, είναι η επιγραφή СВЯТІША ЦЕРКВА УКРАЇНИ («Ιερή Εκκλησία της Ουκρανίας») με ημερομηνία ολοκλήρωσης, 06.01.2019.

Η οπίσθια όψη απεικονίζει το μικρό κρατικό έμβλημα της Ουκρανίας τοποθετημένο προς τα αριστερά με ημικυκλική επιγραφή УКРАЇНА, έτος έκδοσης του νομίσματος, 2019. Στο κέντρο υπάρχει μια στυλιζαρισμένη σταυροειδής σύνθεση, η οποία ολοκληρώνεται με μια επιχρυσωμένη σφραγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία συνοδεύεται από επιχρυσωμένα μενταγιόν που απεικονίζουν τους καθεδρικούς ναούς των άλλων 14 ανεξάρτητων Ορθοδόξων εκκλησιών στον κόσμο.

Βέβαια η παράσταση αυτή είναι αυθαίρετη αφού καμία εξ αυτών των εκκλησιών δεν έχει αναγνωρίσει την Εκκλησία των Επιφάνιου-Βαρθολομαίου!

ΠΗΓΗ