«Η κοινή λειτουργία του Ιερωνύμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο δεν σημαίνει αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών από τον επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας», επισημαίνει η Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημονεύει τον «Μητροπολίτη Επιφάνιο» σε κάθε λειτουργία και αν θεωρήσουμε ότι η λειτουργίας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σημαίνει αναγνώριση της «PCU» ( σ. σ σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας), θα πρέπει να σταματήσουμε την επικοινωνία με όλους τους προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών».

«Άρα λοιπόν οι συνέπειες που αναφέρει η δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (της 17ης Οκτωβρίου) μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή εάν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρχίζει να τιμά το όνομα του επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας ειδάλλως, για παράδειγμα, μέσω ενός μηνύματος ή εκκλησιάσματος,που  μαρτυρά την αναγνώριση μιας μη κανονικής κοινωνίας ουκρανικών σχισματικών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την εναρμόνιση του με τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξουσιοδότησε τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.

ΠΗΓΗ