Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της Μακεδονίας γιατί σιωπάτε;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 2 Αυγούστου 2022 (20 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο), η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η κυβέρνηση της Σερβίας, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία από τα Σκόπια στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Προχόρου Πτσίνσκι. Ήταν μια άκρως συμβολική κίνηση, αφού οι επίσημες επισκέψεις στην Ι. Μονή από Σκοπιανούς είχαν διακοπεί για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Από πλευράς Σκοπίων, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν υπουργοί, βουλευτές, ιεράρχες και βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ημέρα αυτή, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χώρα των Σκοπίων καθώς τα γεγονότα που τιμούν οι γείτονές μας αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του κράτους των ονείρων τους.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ελπίζω ότι αυτή είναι η αρχή μιας καλής παράδοσης κατά την οποία η 2α Αυγούστου, το «δεύτερο Ίλιντεν» μας, θα εορταστεί εδώ ακριβώς, όπου θα μπορέσουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνους που δημιούργησαν το «μακεδονικό» κράτος». Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Πορφύριο, που επέτρεψαν την επίσκεψη.

Στο παρελθόν, οι κάτοικοι των Σκοπίων επισκέπτονταν το μοναστήρι στη γιορτή του Ίλιντεν αλλά μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι Σέρβοι αποφάσισαν να εμποδίσουν τους Σκοπιανούς να επισκέπτονται το μοναστήρι. Αργότερα, αφαίρεσαν τις πλάκες που σηματοδοτούσαν το γεγονός και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έκλεισε τις πύλες του μοναστηριού.

Τελικά, μετά από επέμβαση της “παρένθετης” Μητέρας Εκκλησίας, η κανονική Μητέρα Εκκλησία (δηλαδή η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία) αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Αυτή την κινητικότητα δεν είναι δυνατόν να μη τη βλέπουν οι δικοί μας εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες, ειδικά οι Μακεδόνες! Βλέπουμε ότι και οι αδελφοί μας οι Σέρβοι αλλά και οι Σκοπιανοί γείτονες επιμένουν να αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία τον όρο “μακεδονική εκκλησία” σε αντίθεση με τα όσα συμφώνησε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γνωρίζοντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες των γειτόνων να παραχαράσσουν την Ιστορία, γνωρίζοντας ότι η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων χρησιμοποιείται από το κράτος για τους σκοπούς αυτούς, απαιτούμε μια ουσιαστική διασφάλιση για την αποκήρυξη οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής πολιτικής από πλευράς Σκοπίων. Μητέρα Ελλάδα, Μητέρα Εκκλησία, ακούστε τη φωνή μας: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Πατριάρχης Σερβίας: “Φτάσαμε στο σπίτι των αδελφών μας στην Μακεδονία”
Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Δούρειος Ίππος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων
Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες