Εκκλησιαστικές Πρέσπες υπό την «σεπτή αδεία και ευλογία» του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Ανθίμου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Ψήφισμα έντονης ανησυχίας 

Την 5η Σεπτεμβρίου, η Ιερατική Σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης με ψήφισμα που ενέκρινε διά βοής, στηλίτευσε την σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας, εξ’ αιτίας της οποίας σοβεί σχίσμα στην Ορθοδοξία. 

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την λεγόμενη «αυτοκεφαλία» της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων, προειδοποιώντας ότι ένα τυχόν δεύτερο σχίσμα αποτελεί ανεπίτρεπτη «πολυτέλεια» για την Εκκλησία μας:

«Πολύ μᾶς ἀνησυχεῖ ἡ λεγόμενη «αὐτοκεφαλία» τῆς σχισματικῆς Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων. Οἱ ἁρμόδιοι νά προσέξουν πολύ. Εἶναι ἀρκετό τό ζήτημα πού δημιουργήθηκε μέ τήν λεγόμενη «Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας», ἐξ αἰτίας τῆς ὁποίας σοβεῖ σχίσμα στήν Ὀρθοδοξία. Ἕνα τυχόν δεύτερο σχίσμα θεωροῦμε, ὅτι ἀποτελεῖ «πολυτέλεια» ἀνεπίτρεπτη γιά τήν Ἐκκλησία μας» (Δελτίο Τύπου διά την Ιερατική Σύναξη 2022, Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης).


Εκκλησιαστικές Πρέσπες υπό την «σεπτή αδεία και ευλογία» του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Ανθίμου

Λίγο καιρό μετά την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στους Ψευδο-Μακεδόνες των Σκοπίων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον φιλοσχισματικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Εκκλησιαστική συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα με τη αρωγή και την «σεπτή αδεία και ευλογία» του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Ανθίμου:

α) Αγρυπνία στη Ψευδομακεδονική Μονή Μπίγκορκι: Συμμετοχή χορωδιών και ψαλτών από Ι. Μητροπόλεις της Μακεδονίας (7 Ιουλίου)

Την 7η Ιουλίου, στην αγρυπνία που τελέστηκε προς τιμήν του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού στην Ι.Μονή Μπίγκορσκι της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων, πρωτοστάτησε ο Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος (Πατριαρχείο Κων/πολης), ενώ εκτός από την χορωδία της Μονής, συμμετείχαν επίσης και οι χορωδίες: 

  • Του πρωτοψάλτη και ιεροκήρυκα αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ Τσίνογλου (της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης-Πέλλης και Αλμωπίας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2020 είχε διαστρεβλώσει ηθελημένα την έννοια της Αγιοπατερικής Αποτειχίσεως, εκφράζοντας τον εκκλησιαστικό δεσποτισμό που επικρατεί στους εκκοσμικευμένους κληρικούς των ημερών μας).
  • Του πρωτοψάλτη Δημητρίου Παπαβαρνάβα.

Στους ψάλτες παρευρέθηκε και ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς (της Ι. Μητροπόλεως Θεσ/νίκης), ο οποίος δέκα μέρες αργότερα υποδέχτηκε τον ψευδομακεδόνα Επίσκοπο Αντανίας στη Θεσσαλονίκη. 

β) Επίσκοπος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας στον Ι.Ν. Παναγούδας Θεσ/νίκης – Θεία Λειτουργία και ύμνοι στη «Σλαβομακεδονική» γλώσσα (17 Ιουλίου)

Την 17η Ιουλίου 2022, ο Επίσκοπος Αντανίας της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων (και ταυτόχρονα ηγούμενος της Ι.Μ. Μπίγκορσκι), Παρθένιος, μετέβη στη Θεσ/νίκη και στον Ι.Ν. Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου, προκειμένου να χοροστατήσει στην πρώτη εν Ελλάδι «Αρχιερατική Θεία Λειτουργία» Επισκόπου της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε υπό τη «σεπτή αδεία και ευλογία» του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Ανθίμου, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ι.Μ. Μπίγκορσκι, ο Επίσκοπος Αντανίας «προσέφερε τη Θεία Ευχαριστία», μαζί με ιερομονάχους και ένα ιεροδιάκονο από την Ι.Μ. Μπίγκορσκι, καθώς και τον «φιλόξενο» προϊστάμενο του Ι.Ν. Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου, αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Ματσά.

Ταυτόχρονα, επιπλέον ερωτηματικά δημιουργούνται καθώς η Ακολουθία του Όρθρου, η Θεία Λειτουργία και οι ψαλμωδίες αποδόθηκαν εναλλάξ, στα Ελληνικά και στη Βουλγαροσερβική γλώσσα (ψευδώνυμη «μακεδονική γλώσσα») των Σκοπίων, την οποία ο Ι.Ν. Παναγούδας χαρακτήρισε στην ανακοίνωση του ως… «Σλαβομακεδονικά» (!).


Η εκκλησιαστική στροφή πλεύσης των Ιεραρχών της Μακεδονίας 

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μαζί με ακόμα είκοσι ένα Μητροπολίτες της Μακεδονίας, καταδίκαζαν με άμεσο και κατηγορηματικό λόγο τον αλυτρωτισμό του γειτονικού κρατικού μορφώματος. Με μία επιστολή που εξέφραζε ολόκληρο τον ελληνικό λαό προειδοποιούσαν ότι η αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας των Σκοπίων θα αποτελέσει «μόνιμη εστία καλλιέργειας αλυτρωτισμού καί εχθρότητος».

Ταυτόχρονα, θεωρούσαν αδιανόητο το να παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτοκεφαλία στους σχισματικούς των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι οι μητροπολίτες και οι κληρικοί της σχισματικής Εκκλησίας, εκπροσωπούν τη χειρότερη μορφή εθνοφυλετισμού και ότι σύντομα θα στραφούν εναντίον (και) του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Δέν διανοούμεθα κἄν ὅτι τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο, τό ὁποῖο ἔχει καταδικάσει ὡς αἵρεση τόν ἐθνοφυλετισμό, θά ἀναγνωρίσει μία σχισματική Ἐκκλησία καί θά τῆς δώσει τήν ἀξία τῆς Αὐτοκεφαλίας ὅταν οἱ «μητροπολίτες καί οἱ κληρικοί της» ἐκπροσωποῦν τή χειρότερη μορφή ἐθνοφυλετισμοῦ καί σύντομα θά στραφοῦν καί ἐναντίον του».

Εν έτει 2022, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αθετεί τους λόγους και την υπογραφή του. Η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης με το μήνυμα της, δίνει μια βαθιά ανάσα στον πιστό λαό και υπενθυμίζει στους εκκλησιαστικούς άρχοντες αυτό που Ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα και αίμα: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες
Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Δούρειος Ίππος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων 
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων
ΔΕΝ ΕΤΙΜΗΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ