Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζει τον αιρεσιάρχη Πατριάρχη Αθηναγόρα ως «μεγάλο» Πατριάρχη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Φανάρι: Πατριαρχική και Συνοδική Θ. Λειτουργία προς τιμήν του αιρεσιάρχη Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα – Ιερό και «φιλολογικό» μνημόσυνο

Την Κυριακή 10 Ιουλίου, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε την 50η επέτειο από την κοίμηση του αιρεσιάρχη Οικ. Πατριάρχη Αθηναγόρα. 

H σχετική ανακοίνωση του Οικ. Πατριαρχείου χαρακτηρίζει τον κ. Αθηναγόρα ως «αοίδιμο» Οικουμενικό Πατριάρχη και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, τη μνήμη του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Αθηναγόρα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από της κοιμήσεώς του (7 Ιουλίου 1972)».

Οι αποδόσεις τιμών του Οικ. Πατριαρχείου προς τον Οικ. Πατριάρχη Αθηναγόρα, του οποίου τη μνημόνευση είχε διακόψει για θέματα Πίστεως επί μία τριετία, σύσσωμο το Άγιο Όρος καθώς και τρεις Ιεράρχες της Βορείου Ελλάδας, εκφράστηκαν μέσω:

α) Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποκαλύπτει ότι στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αιρεσιάρχη Πατριάρχη Αθηναγόρα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «μεγάλο» Πατριάρχη: «[…] εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου Πατριάρχου».

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Δέρκων Απόστολος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Κορέας Αμβρόσιος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. 

β) «Φιλολογικού μνημοσύνου» στην Αίθουσα του Θρόνου.

Κατά τη διάρκεια του «Φιλολογικού μνημοσύνου», ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην προσωπικότητα και στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του προκατόχου του, από τον οποίο είχε την ευλογία (;) να λάβει τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Θεολογίας» (!).

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών έκανε εκτενή αναφορά στη ζωή του Πατριάρχη Αθηναγόρα, με έμφαση στις σημαντικότερες πτυχές του «πολυδιάστατου έργου του», κατά την μακρά Πατριαρχία του, με το οποίο έργο «διακόνησε με αυταπάρνηση την Εκκλησία του Χριστού και τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας».

Διακοπή μνημονεύσεως του ονόματος του Πατριάρχη Αθηναγόρα από σύσσωμο το Άγιο Όρος και τρεις Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» επί τριετία (1969-1972) 

Οι αιρετίζουσες θέσεις και ενέργειες του μασόνου Οικ. Πατριάρχου Αθηναγόρα οδήγησαν τρεις Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» (τον όσιο Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, τον Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο και τον Παραμυθίας Παύλο), καθώς και όλες Ι. Μονές του Αγίου Όρους (συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη), στη διακοπή της μνημονεύσεως του ονόματος του, κατά το διάστημα 1969-1972. 

Ο όσιος Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης, ο οποίος διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Αθηναγόρα εξ’ αιτίας των δηλώσεων του περί «κοινού ποτηρίου», «Πρωτείου», «αλαθήτου» και «φιλιόκβε», υπογράμμιζε ότι το γόητρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου πέφτει. Ταυτόχρονα, με πόνο ψυχής προειδοποιούσε ότι πλησιάζει τρομακτικὴ διάσπαση της ενότητας του Ορθοδόξου κόσμου και ότι θα επακολουθήσει πνευματικός όλεθρος.

Επιπλέον, προς αισχύνη όσων έβαλαν κατά της Αγιοπατερικής και Ιεροκανονικής Αποτείχισης, διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ότι όσοι έπαυσαν το μνημόσυνο του Οικ. Πατριάρχη Αθηναγόρα, είναι άξιοι επαίνου, διότι ερμήνευσαν ορθά τον ΙΕ’ Κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου:

«Ἡ παῦσις (τοῦ πατριάρχου Ἀθηναγόρα) ἔγινε πλέον (Μάρτιο 1970). Ἐπικροτῶ τὴν πρᾶξι τοῦ μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως Ἀμβροσίου, ποὺ ἔπαυσε τὸ μνημόσυνο τοῦ πατριάρχου Ἀθηναγόρα ἐξ αἰτίας καὶ νεωτέρων δηλώσεών του περὶ κοινοῦ ποτηρίου, πρωτείου, ἀλαθήτου καὶ φιλιόκβε. Ἡ παῦσις ὁπωσδήποτε θὰ ἐπεκταθῇ. Καὶ ἄλλοι ἱεράρχαι ἑτοιμάζονται νὰ διαμαρτυρηθοῦν. Ἡ κατάστασι ἐκτραχύνεται. Τὸ σκάνδαλο παίρνει διαστάσεις. Τὸ γόητρο τοῦ Πατριαρχείου πέφτει. Πλησιάζει κάποια τρομακτικὴ διάσπασις τῆς ἑνότητος τοῦ ὀρθοδόξου κόσμου· θὰ ἐπακολουθήσῃ πνευματικὸς ὄλεθρος.

Νά τ᾿ ἀποτελέσματα τοῦ διαλόγου ποὺ ἄρχισαν πάπας καὶ πατριάρχης. Ὁ διάλογος εἶνε πονηρὴ παγίδα τοῦ παπισμοῦ γιὰ νὰ διαλύσῃ τὴν Ὀρθοδοξία.

[…] Ἱεράρχαι ποὺ διαμαρτυρήθηκαν ἢ καὶ ἔπαυσαν τὸ μνημόσυνο, ὄχι μόνο ἀπαλλάσσονται ἀπὸ εὐθύνη, ἀλλὰ εἶνε καὶ ἄξιοι ἐπαίνου, διότι ἑρμήνευσαν ὀρθὰ τὸν ΙΕ΄ κανόνα τῆς Πρωτοδευτέρας Συνόδου» (Απαντήσεις επί εκκλησιαστικών θεμάτων, Αθήναι 1973, σσ. 49-50).

Τα οικουμενιστικά ανοίγματα και οι εκκλησιολογικές εκτροπές του Οικουμενικού Πατριάρχη και μέγα αιρεσιάρχη κ. Βαρθολομαίου, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες και πολύ πιο οδυνηρές, από αυτές των προκατόχων του. 

Το Πατριαρχείο Κων/πολης και ο πρόξενος σχισμάτων στο σώμα της Εκκλησίας προκαθήμενος της κ. Βαρθολομαίος, τιμώντας τον Οικ. Πατριάρχη Αθηναγόρα και το «πολυδιάστατο έργο» του, τιμούν το ψέμα, την αίρεση και την πλάνη. 

Ο πνευματικός όλεθρος, τον οποίο προφητικά προμήνυε ο όσιος Μητροπολίτης Φλωρίνης, πλησιάζει ορμητικά προς το Φανάρι και τον «Πρώτο Θρόνο» της Ορθοδοξίας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
2016-2020: Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως (Μέρος Γ΄), Κεφάλαιο 4. Διακοπή Μνημόνευσης (Ιεροκανονική Αποτείχιση)
Ο Μασόνος πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Οικουμενισμός
Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Λεχθέντα και πραχθέντα του οικουμενιστού και μασόνου Οικ.Πατριάρχου Αθηναγόρα