Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

….μετριοπαθέστατη τοποθέτηση για εκκλησιαστικό ηγέτη που στην επικράτειά του εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού….

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε πρόσφατο δημοσίευμα παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα απάντηση που έδωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος στην ερώτηση, πού αποδίδει τις ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου οι οποίες προκάλεσαν το σχίσμα στην Ουκρανία. Η απάντηση δόθηκε σε συνέντευξη του Κυρίλλου στο γενικό διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού «Σπας» ( «Σωτήρ») Μ. Κορτσέβνικοφ, η οποία μεταδόθηκε αυτές τις ημέρες από το δίκτυο «Ρωσία 1» και που ολόκληρη μπορείτε να τη μελετήσετε εδώ.

Ο Κύριλλος αποδίδει τις διασπαστικές ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εκ Φαναρίου πλανεμένη αντίληψη που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο ηγέτης του ορθοδόξου κόσμου, πρώτος όχι μεταξύ ίσων, όπως είναι το ορθό, αλλά πρώτος άνευ ίσων・πρώτος επί όλων των υπολοίπων. Ο Κύριλλος ορθά διαγιγνώσκει ότι ο Πατριάρχης παρασύρθηκε από την ίδια ιδέα που παρέσυρε τον Πάπα και δίχασε τον χριστιανισμό σε ανατολικό και δυτικό. Ο ίδιος πειρασμός της εξουσίας δίχασε εκ νέου την Εκκλησία της Ουκρανίας με ευθύνη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και όλοι οι προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών χρειάζεται να κάνουν το παν, για να εκλείψει το σχίσμα.

Ένας δεύτερος παράγοντας που επηρέασε το Βαρθολομαίο, κατά την αντίληψη του Κυρίλλου, είναι η πολιτική παράμετρος. Το γεγονός δηλαδή ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ανέκαθεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο μη ορθόδοξων πολιτικών δυνάμεων και γι΄αυτό είναι υποχρεωμένο να συσχετίζει τη θέση του με εκείνο το φιλελεύθερο πλαίσιο που υφίσταται στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ήπια, συγκαταβατική, αλλά και άτολμη θα χαρακτηρίζαμε την τοποθέτηση του Κυρίλλου πάνω στα πώς και τα γιατί του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου. Μας λείπει η καταδίκη του νεοταξικού Οικουμενισμού που στην Ουκρανία εργάζεται πυρετωδώς υπό τις ευλογίες του Πάπα να καταστήσει την Εκκλησία ένα ολοκληρωτικό σύστημα νεο-ευσεβών, χωρίς αντίκρυσμα σωτηρίας. Λείπει η καταδίκη του Οικουμενισμού, που δυστυχώς και οι Ρώσοι υπηρετούν. Η τελευταία έρευνα της Κατάνυξης, αλλά και η σωρεία των σχετικών άρθρων που οι συνεργάτες της φιλοτεχνούν είναι αποκαλυπτικότατα. Δεν πρόκειται καν για ένα τοπικό ρωσικό πρόβλημα ή πρόβλημα της ρωσικής εκκλησιαστικής ακεραιότητας ή πλήγμα της ρωσικής ιεράς παραδόσεως, μιας και το Κίεβο είναι το λίκνο της ρωσικής ορθοδοξίας` πρόκειται για ένα πλήγμα με πανορθόδοξο εκτόπισμα. Η Ουκρανία είναι το εργαστήριο του Οικουμενισμού, το εργαστήριο της επικατάρατης έ ν ω ση ς με τον Πάπα, με την περιεκτική πλάνη, αίρεση και διαστροφή.

Μας λείπει το άκουσμα από τα χείλη αυτών που θέλουν να αποκαλούνται Άγιοι Πατριάρχες και που ηγούνται εκκλησιαστικώς σε χώρες που προσφωνούνται ως “ Αγίες ”, από τα χείλη δηλαδή του Πατριάρχη της Αγίας Ρωσίας , η καταδίκη του επικατάρατου Πάπα ως ενός εκ των Προδρόμων του Αντιχρίστου, που αντιποιείται το ρόλο του Χριστού και εμπράκτως επιχειρεί να ακυρώσει τη σωτηρία του κόσμου από τον Χριστό. Μας λείπει η αναφορά από μέρους του στην τρίτη και πρωταρχική όμως αιτία της πτώσης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε σχίσμα, ήτοι η σύμπραξη, συνεργασία και η αφοριστέα κοινωνία του με τον Πάπα. Τα πράγματα έχουν φτάσει ένα βήμα πριν το κοινό ποτήριο, στην Ουκρανία συντελείται ήδη η ένωση ορθοδόξων σχισματικών με τους Ουνίτες του Πάπα, και ο Πατριάρχης της Ρωσίας περιορίζεται σε μετριοπαθέστατες δηλώσεις. Η διακοπή μνημοσύνου με το Φανάρι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν είναι καιρός για αβρότητες.

Η Ρωσία θα μπορούσε και θα έπρεπε να παίξει ένα ρόλο αποφασιστικό για την ορθοδοξία, ανάλογο με το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία της Ρώμης την περίοδο που έδρασε ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής εναντίον του Μονοθελητισμού, και να μην αρκείται σε πολιτικάντικους ένοχους χειρισμούς, ενώ και η ίδια μετέχει με τον τρόπο της στην αίρεση του αιώνα, τον Οικουμενισμό. Μέσα στην καρδιά της το θηρίο αυτή τη στιγμή εργάζεται. Στους κόλπους της εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Αμαρτωλή η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ρωσίας Κύριλλο
Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κατά Βαρθολομαίου για την Ένωση. Δογματική ευαισθησία ή σκοπιμότητα;
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο δημιουργός του νέου Ουκρανικού Σχίσματος [ΒΙΝΤΕΟ]