Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Αν ένας πόλεμος δεν τους ταρακούνησε και δεν τους έφερε σε μετάνοια, τότε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να τους συνεφέρει; 

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μεγαλείο τα λόγια του Κυρίου μας στην Αποκάλυψη του Ιωάννου: “…ὁ ἀδικῶν ἀδικησάτω ἔτι, καὶ ὁ ρυπαρὸς ρυπαρευθήτω ἔτι, καὶ ὁ δίκαιος δικαιοσύνην ποιησάτω ἔτι, καὶ ὁ ἅγιος ἁγιασθήτω ἔτι”. Πολύ αντιπροσωπευτικά σε σχέση με ό,τι διαβάσαμε στο δημοσίευμα για αιρετικούς και ψευτοποιμένες, οι οποίοι αρέσκονται να στρουθοκαμηλίζουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο αξιωματούχος κληρικός των ουνιτών στην Ουκρανία Βασίλι Ρουντέϊκο καλεί σε συμπροσευχή τους επικεφαλής της σχισματοαιρετικής ομολογίας της Ουκρανίας και της δικής του παράταξης, για κοινή λειτουργία στην Αγία Σοφία Κιέβου με σκοπό να προσευχηθούν υπέρ της Ουκρανίας. Μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι “…ζητώ, προσεύχομαι και παρακαλώ να μνημονεύεται όχι μόνο ο Πάπας της Ρώμης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά όλοι οι Ορθόδοξοι Πατριάρχες σε αυτή τη Θεία Λειτουργία”.

Όπως μετά λύπης διαπιστώνουμε, αυτός ο πόλεμος δεν συνέτισε κανέναν από αυτούς. Όπως αμετανόητα βρίσκονταν στην πλάνη, έτσι ακόμη και τώρα συνεχίζουν να παραμένουν σ’ αυτήν. Eίναι ρυπαροί και συνεχίζουν να πράττουν ως τέτοιοι. Κανείς φυσικά δεν τους εμποδίζει γι’ αυτό και η θέληση και η ελευθερία τους δεν βιάζεται. Ας κάνουν ό,τι κρίνουν σωστό. Όμως, η αμετανοησία τους είναι θλιβερή και παροιμιώδης. Βλέπουμε δυστυχώς, ότι ο πόλεμος δεν έχει αλλάξει την στάση που κρατούν ως τώρα. Εμμένουν στον αιρετικό τους προσανατολισμό και τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τον Κύριο μας ο Οποίος λέει ότι, “᾿Ιδοὺ ἔρχομαι ταχύ, καὶ ὁ μισθός μου μετ᾿ ἐμοῦ, ἀποδοῦναι ἑκάστῳ ὡς τὸ ἔργον ἔσται αὐτοῦ ” (Αποκ. 22,12).

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, του δίκαιου και του άγιου ο οποίος παροτρύνεται από τον Κύριο μας να επιτελέσει έργα άγια, έργα αρετής και δικαιοσύνης. Ας επαινέσουμε στο σημείο αυτό τον κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, ο οποίος προς το παρόν παραμένει στο ύψος του και υπομένει όλον αυτό τον “εξευτελισμό” από το Φανάρι και των συν αυτώ οικουμενιστών Επισκόπων, οι οποίοι τον θεωρούν “persona non grata”. 

Τι καλό μπορεί να προκύψει από ένα τέτοιο συλλείτουργο; Στα μάτια του Θεού είναι ήδη μιαρό γιατί και οι ουνίτες και οι αντικανονικοί, σχισματοαιρετικοί και αυτοχειροτόνητοι είναι παραβάτες του Θείου Νόμου. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι ο Θεός θα ακούσει τις προσευχές τους; Τα όσα φρικώδη και εγκληματικά διαπράχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος της κανονικής Εκκλησίας της  Ουκρανίας δεν παροργίζουν τον Άγιο Τριαδικό Θεό; Η εμμονή τους να καταπατούν τους Ιερούς Κανόνες δεν αποτελεί σοβαρό αίτιο για τον Κύριο να αποστρέφει το πρόσωπό Του από αυτούς; Αν ένας πόλεμος δεν τους ταρακούνησε και δεν τους έφερε σε μετάνοια, τότε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να τους συνεφέρει; Τέτοιες κοινές προσευχές από ψευτοεπισκόπους και αιρετικούς δεν εμφορούνται από το Άγιο Πνεύμα όπως διατείνονται, αλλά από πνεύμα πλάνης και δαιμονίων.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία και τίποτα δεν γίνεται αν δεν το επιτρέψει ο Κύριος. Ένας πόλεμος όσο δυσάρεστος ή φρικιαστικός κι αν είναι για τους ανθρώπους, ποτέ δεν γίνεται αν δεν το επιτρέψει ο Δημιουργός των πάντων, για λόγους που μόνο Εκείνος γνωρίζει. Πρέπει αυτή η τραγική κατάσταση να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία προς προβληματισμό και μετάνοια. 

Αυτοί άδραξαν την ευκαιρία και μέσω αυτής της εμπόλεμης κατάστασης προωθούν όχι μόνο τον οικουμενισμό, αλλά το χειρότερο όλων, την απροϋπόθετη ένωση των εκκλησιών. 

Εάν γίνει κάτι τέτοιο σε αυτή την χρονική περίοδο – εν μέσω δηλαδή της πολεμικής σύρραξης – τότε ο Θεός θα είναι αμείλικτος γιατί δεν είναι μόνο Θεός αγάπης αλλά είναι κυρίως Θεός δικαιοσύνης. Εάν δεν είναι ώρα μετανοίας τώρα, τότε πότε είναι; Με ποιον τρόπο πρέπει να νιώσουν την επέμβαση του Θεού μας και να αλλάξουν γραμμή πλεύσης; 

Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα
(ιδιόμελο κατανυκτικό τροπάριο Τριωδίου)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Το Οικουμενικό Αιρεσιαρχείο και ο επικίνδυνος Πατριάρχης
Το οικουμενιστικό σχέδιο του Πάπα με τους Ουνίτες
Γέφυρες με τους Ουνίτες ρίχνει ο Βαρθολομαίος με συνάντηση με τον Ουκρανό Αρχιεπίσκοπο
Νέα συνάντηση του Πάπα με τους Ουνίτες της Ουκρανίας εν μέσω της μεγάλης ορθόδοξης…