Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την αναγραφή του ονόματος του Επιφάνιου, του επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου της Θεοσώστου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εκφράζουμε και δια ζώσης την ευαρέσκειαν και την ευχαριστίαν υμών και της μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, προς την υμετέραν ερασμία μακαριότατατου αδελφέ Ιερώνυμε διότι προ μιας ακριβώς εβδομάδος, αιρόμενος εις το ύψος των περιστάσεων ανακοινώσατε εν Συνόδω την εισήγησή σας, όπως εναρμονιζόμενος με τις κανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράψατε εις τα δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Πρόκειται δια την ικανοποίηση ενός δικαίου αιτήματος εκκρεμούντος από ετών και κρατούντος τους πιστούς εντός ενός σχίσματος το οποίο θεραπεύθηκε».

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι αναμένει την επίσκεψη του Επιφανίου στο «Κλεινόν άστυ, ώστε να δουν οι Ουκρανοί αδερφοί μας ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες εις αυτούς την πίστη και τα γράμματα, ανοίγουν τας αγκάλες τους πάλι προς τον πολλά παθόντα αυτόν λαό, ως αδερφοί προς αδερφούς γνησίους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ιερώνυμος δεν ανέφερε το όνομα του Επιφάνιου.

Η μνημόνευση έγινε από κάποιον ιερέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξουσιοδότησε τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.

ΠΗΓΗ