Στην Θεία Λειτουργία για την 50η επέτειο από τα εγκαίνια, του Ιερού Ναού της Ουνιτικής Εκκλησίας παρέστη ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο πρώην Πρόεδρος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενωθούν η Ουκρανική Ελληνο-καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

«Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Ρώμη αποτελεί ένα σύμβολο της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Αυτό το χρυσό ψηφιδωτό συμβολίζει το μέλλον της Ουκρανίας και οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εδώ επιδιώκουν την ελεύθερη Ουκρανία» – πρόσθεσε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Επίσης ο πρώην Πρόεδρος δήλωσε: «Σήμερα η Ελληνο-καθολική Εκκλησία διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση του κράτους. Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει και η ένωση των Εκκλησιών μας: εγώ βρίσκομαι εδώ ως ορθόδοξος, η πλειοψηφία των παρόντων είναι ελληνο-καθολικοί, αλλά είμαστε μαζί, γιατί προσευχόμαστε υπέρ της Ουκρανίας».

Τόνισε παράλληλα ότι και οι Ουκρανοί Ουνίτες, προσευχήθηκαν για την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας, υπογραμμίζοντας ότι «είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι, όταν ο Κύριος μας χάρισε τον Τόμο, οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσευχηθεί για να γίνει αυτό και ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας».

Ο κ. Ποροσένκο αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ουνιτικής Εκκλησίας, Πατριάρχη Σβιατοσλάβ, τονίζοντας: «Ο Κύριος μας έστειλε πολύ σοφούς ιεράρχες – τον Πατριάρχη Σβιατοσλάβ και τον Μακαριώτατο Επιφάνιο. Είναι ευχάριστο ότι συνομιλούν και επικοινωνούν μεταξύ τους και συντονίζουν τις ενέργειές τους».

Церква відіграє важливу роль для перемоги України. І справа не тільки в духовності.Це також – відбиття агресії русского міра, оскільки українська церква спирається на українське коріння, розвиває українську традицію і посилює нашу здатність опиратись ворожим впливам і пропаганді.Це також і церковна дипломатія, яка допомагає нашим союзникам краще зрозуміти Україну, розвінчати брехню, яку несе про нас Росія, і підтримати Україну.Тому сьогодні я разом з українськими вірянами УГКЦ тут, у Римі, на Архієрейській літургії з нагоди 50-ліття освячення Святої Софії у Римі.

Posted by Петро Порошенко on Sunday, 1 September 2019

ΠΗΓΗ