Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τον Φεβρουάριο του επομένου έτους προτείνεται να διεξαχθεί Σύναξη προκαθημένων… Η Ι. Σύνοδος της Τσεχίας αποφάσισε υπέρ της πρωτοβουλίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Με δημοσιεύματά μας έχουμε αναδείξει την πρόθεση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για σύναξη προκαθημένων και το σχετικό παρασκήνιο. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, φανερά προβληματισμένος από τις σχισματικές αποφάσεις του κ.Βαρθολομαίου, καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας. Είχε δηλώσει: «…ανοίγουμε τις πόρτες του σπιτιού μας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας για να συγκαλέσουμε με αγάπη αδελφική συνάντηση για να καταθέσουμε ενώπιον της Εκκλησίας και του κόσμου την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την ορθόδοξη πίστη μας». Και σε άλλη περίπτωση εξεδήλωσε την επιθυμία του να «συζητήσουμε για την διατήρηση της ενότητάς μας στην Ευχαριστιακή κοινωνία».

Βέβαια, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, το ξεκαθάρισε. Την προδοτική, άρον άρον, απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας υπέρ της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, δεν την διαπραγματεύεται. Κρύφτηκε πίσω από τη διπλωματία λέγοντας: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Διαβάσαμε στο tasthyras.wordpress.com:


Πρόταση για Σύνοδο προκαθημένων στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο

Μόσχα, 19 Δεκεμβρίου 2019

Τον περασμένο μήνα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος κάλεσε τους αδελφούς του προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της ενότητας της Εκκλησίας απέναντι στην τρέχουσα Ουκρανική Εκκλησιαστική κρίση.

Η RIA-Novosti αναφέρει ότι είναι πλέον γνωστό ότι τον Φεβρουάριο του επομένου έτους προτείνεται να διεξαχθεί Σύναξη, όπως επιβεβαίωσε ο Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόβ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο π. Νικολάι, παραμένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των περισσοτέρων Τοπικών Εκκλησιών.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αδελφικής πρόσκλησης του Πατριάρχη Θεοφίλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας ότι δεν θα παρευρεθεί σε καμμία σύνοδο που δεν την έχει καλέσει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ