Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

“Ούτε ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ούτε ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ οι αγιασμένοι Γέροντες αν δεν αγιοκαταταχθούν σύντομα ή και καθόλου σε αυτήν την ζωή”

Ο φίλος της Ιστοσελίδας μας, filoumenos, έγραψε το εξής σχόλιο στο άρθρο: Η επίσημη αγιοκατάταξη του ιερομονάχου Σωφρονίου του Έσσεξ. Ο προβληματισμός του σοβαρός, στην εποχή της παναίρεσης, όλα έχουν και δεύτερη ανάγνωση…

1) Εκπληρώθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για μια αγιοκατάταξη, στο πρόσωπο του Γέροντος Σοφρωνίου;

2) Γιατί να είναι “άβατο” η συζήτηση για το πώς κινείται ο Πατριάρχης στο θέμα αυτό, και μάλιστα ένας Πατριάρχης υπόδικος για σχίσμα, ακοινώνητος, και φυσικά, και αιρετίζων εδώ και 30 χρόνια;

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στο θέμα των αγιοκατατάξεων από τον 20 αιώνα και μετά. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει αυτό έτσι. Ο Βαρθολομαίος στα λίγα χρόνια που του μένουν ακόμα, είναι ικανός να βγάλει απ’ το συρτάρι όλους τους φακέλους σύγχρονων Γερόντων και να τους αγιοκατατάξει, για να βελτιώσει το προφίλ του από την παγκόσμια εκκλησιαστικά κατακραυγή εναντίον του, λόγω Ουκρανικού. Ούτε ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ούτε ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ οι αγιασμένοι Γέροντες αν δεν αγιοκαταταχθούν σύντομα ή και καθόλου σε αυτήν την ζωή.
Ο ΘΕΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ “ΣΗΜΕΙΑ” ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ “ΒΙΑΖΕΤΑΙ” Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ….

Αλλά και έως εκεί, πάλι δεν θα υπήρχε αντίρρηση. Εδώ όμως, έχουμε “θέμα” με τον π. Σωφρόνιο στη αγιοκατάταξη του στην Στρατευομένη Εκκλησία. (Στην θριαμβεύουσα “δεν μας νοιάζει”. Εκεί και ας πρεσβεύει για εμάς).

Σας θυμίζω την περίπτωση του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Είναι Εθνομάρτυς και όχι Ιερομάρτυς, ασχέτως του ότι μπορεί να εισήλθε και αυτός, στην θριαμβεύουσα Εκκλησία εξιλεούμενος με το μαρτύριο του αίματος του, που αναμείχθηκε προς στιγμήν, για “καλό σκοπό” (Εθνικό) με την μασονία. Είναι άλλη παράγραφος ο Άγιος στην θριαμβεύουσα Εκκλησία και άλλη ο Άγιος –και– στην στρατευομένη.