Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Πώς να πάρει τέτοια απόφαση η ΔΙΣ, όταν μητροπολίτες και ηγούμενοι δέχονται τους Ουκρανούς σχισματικούς και συλλειτουργούν μαζί τους;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Καμία αντίδραση

Στις αρχές του μηνός Φεβρουαρίου, εν αναμονή των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την επικαιρότητα απασχόλησαν τα δύσκολα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει η ΔΙΣ με κυρίαρχο ζήτημα την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική.

Ένα ζήτημα που απειλεί ευθέως την ενότητα όλης της ορθόδοξης κοινότητας, αλλά τελικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση γι’ αυτό!
Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η δήλωση του μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου πριν τη συνεδρίαση της ΔΙΣ. Σε συνέντευξή του πρότεινε την άρση της αυτοκεφαλίας της Ρωσικής Εκκλησίας για πέντε χρόνια και την άμεση σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου προκειμένου να διευθετηθεί το «ρωσικό σχίσμα», όπως το αποκάλεσε. Λύση με την οποία συντάχθηκε και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής εισπήδησης στην πατριαρχική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Επίσης η ΔΙΣ θα ανακοίνωνε την απόφασή της για τις ενέργειες του Φιλάρετου Ντενισένκο, που ενσωμάτωσε την επισκοπή του σχισματικού Μητροπολίτη Αυξεντίου των Παλαιοημερολογιτών, ο οποίος έλαβε τον τίτλο «Χερσονήσου και Αιγίνης».
Κανείς λοιπόν δεν περίμενε αυτή τη στιγμή ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφάσιζε… να σιωπήσει.

Η ΔΙΣ γνώριζε πολύ καλά ότι οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, καθώς μια πιθανή υιοθέτηση ουδέτερης στάσης, εκτός των άλλων, θα δυσκολέψει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με Φανάρι και Αλεξάνδρεια. Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την Εξαρχία στην Αφρική. Γιατί; Επειδή δεν αρκεί η ΔΙΣ να αντιδράσει, αλλά χρειάζεται και να λάβει μια απόφαση. Δεν αρκεί απλώς να «καταδικάζουμε» την παραβίαση των ορίων δικαιοδοσίας μιας άλλης Εκκλησίας. Απαιτείται μια απάντηση που να βασίζεται στους κανόνες της Εκκλησίας. Στην περίπτωση αυτή, προϋπόθεση είναι η δήλωση του γεγονότος ενός σχίσματος στην παγκόσμια Ορθοδοξία και ότι αυτό προκλήθηκε από τη νομιμοποίηση των Ουκρανών σχισματικών.

Πώς να πάρει τέτοια απόφαση η Εκκλησία της Ελλάδος, όταν Μητροπολίτες και Ηγούμενοι δέχονται τους Ουκρανούς σχισματικούς και συλλειτουργούν μαζί τους;

Κάποιοι Μητροπολίτες είναι σίγουροι ότι η αιτία της κρίσης είναι το παράνομο ουκρανικό αυτοκέφαλο. Άρα προηγείται η συνοδική καταδίκη της ψευδοκεφαλίας και μετά να ληφθεί απόφαση για την Εξαρχία της Αφρικής. Εκτιμάται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σιωπά, περιμένοντας τις ενέργειες του Φαναρίου. Υπάρχουν και Μητροπολίτες, όπως ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που περιμένουν να αποφασίσει το Φανάρι πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα.
Είναι πιθανόν η ΔΙΣ να σιωπά για την Εξαρχία, για να μπορέσει να “κερδίσει” στα ζητήματα διαμάχης της με το Φανάρι, όπως ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στα Πατήσια, τον οποίο οι Φαναριώτες θεωρούν δικό τους. Ή όπως τα συνεχή προβλήματα με τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Ή ο διορισμός νέου εκπροσώπου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών σε αντικατάσταση του έκπτωτου Μητροπολίτη Αδριανούπολης κ. Αμφιλόχιου.
Και βέβαια, υπάρχει ο κρυφός φόβος μήπως συμβεί εδώ ό,τι συνέβη στην Αφρική… Μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος η Εκκλησία της Ελλάδος; Δεν ειπώθηκε το μεγάλο “ΟΧΙ”, όταν έπρεπε. Τώρα η ευθύνη για το σχίσμα στην Ορθοδοξία βαραίνει όσους δεν είπαν “ΟΧΙ”στις αποφάσεις της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου. Συνέπεια της αποδοχής των αποφάσεων εκείνων ήταν η αποδοχή του ουκρανικού αυτοκέφαλου.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι η ΔΙΣ δεν έδωσε μια απάντηση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τη μετάβαση των Παλαιοημερολογιτών της Ελλάδος στους σχισματικούς Ουκρανούς. Και το θέμα δεν είναι καν ότι λίγο πριν από τη Σύνοδο ο Επιφάνιος Ντουμένκο ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να αναθεματίσει τους νέους Φιλαρετικούς «επισκόπους», αλλά και ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έπρεπε να δώσει μια κανονική εκτίμηση για το τι συνέβαινε. Δηλαδή να ξεκαθαριστεί ποιοι πήγαν στον Φιλάρετο, «επίσκοποι» ή σχισματικοί;
Ωστόσο οι συνοδικοί περιορίστηκαν στο να ακούσουν μόνο την αναφορά του Επιφανίου Ντουμένκο, η οποία δεν αξιολογήθηκε. Προφανώς, διότι όποια θέση κι αν πάρει η Σύνοδος στο θέμα αυτό, χαμένη θα βγει. Εάν οι «ιεράρχες» που «χειροτονήθηκαν» από τον Φιλάρετο είναι όντως ιεράρχες, τότε η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναγκαστεί να κοινωνήσει μαζί τους (τους οποίους θεωρεί σχισματικούς). Και αν όχι, τότε, έχοντας αναγνωρίσει την σχισματική Ουκρανική Εκκλησία (και τη νομιμότητα του Φιλάρετου), οι συνοδικοί θα είχαν αποδεχτεί τη νομιμοποίηση του σχίσματος και νέων σχισματικών. Επομένως, η ΔΙΣ δεν έχει άλλη επιλογή από το να σιωπήσει.

Είναι πλέον αναγκασμένοι να υποφέρουν…Σήμερα, στον ορθόδοξο κόσμο γενικά και στην Εκκλησία της Ελλάδος ειδικότερα, μπορούμε να δούμε ότι οι Εκκλησίες που έχουν αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς είναι πλέον αναγκασμένες να υποφέρουν, όπως η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Είναι αναγκασμένες να συνεχίζουν τους συμβιβασμούς και με άλλες Εκκλησίες και με πιστούς και με αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους. Τί από τα δύο επιλέγουν; Ή φιμώνουν τη συνείδησή τους και υποτάσσονται ή συμβιβάζονται και δεν τους ενοχλεί η συνείδησή τους πια.
Και αυτός ο συμβιβασμός δεν οδηγεί σε τίποτα καλό, γιατί απομακρύνει από τον Θεό και σχίζει την Εκκλησία. Ως προς αυτό οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πρέπει να σκεφτούν τη θέση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος ζήτησε την καταδίκη του Τόμου της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας, για να μην εξαλειφθεί η Τοπική Εκκλησία της Ελλάδος από προσώπου γης, όπως αφανίστηκαν οι επτά Τοπικές Εκκλησίες της Μικράς Ασίας. Να σκεφτούν κυρίως ότι ο μόνος τρόπος για να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί, είναι αυτός των Αγίων Πατέρων. Κανένας άλλος. Όσο και αν τους “ανατριχιάζει” η Ιεροκανονική Αποτείχιση, τώρα επιβάλλεται. Ας αποκηρύξουν τις αποφάσεις της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου για να γραφεί το όνομά τους με χρυσά γράμματα στη γη και στον ουρανό! Ας φυλάξουν τον εαυτό τους και το ποίμνιό τους από τις ενέργειες του σχισματοαιρεσιάρχη κ. Βαρθολομαίου βαδίζοντας στα βήματα των Ομολογητών Αγίων της Ορθοδοξίας!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Η Εξαρχία Αφρικής ως πράξη ανάγκης και όχι ως πρόθεση εισπήδησης,…
– Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί να απαντήσει αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία
– Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πολεμά από λάθος στρατόπεδο