του Ιωάννη Πουναρτζόγλου
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Η ακλόνητη πίστη, η ομολογία, η νήψη και η αποταγή του κοσμικού φρονήματος πήγαν περίπατο!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το Άγιον Όρος για ακόμη μία φορά αποτέλεσε θέμα ενός πρόσφατου συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και το Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Στο συγκεκριμένο διεθνές συνέδριο συζητήθηκε η προσφορά του Αγίου Όρους ανά την οικουμένη, τόσο ως προς τον πολιτισμό, όσο και ως προς την πνευματικότητα.

Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν ήταν και τα εξής:

  • «…γνωρίζουμε ότι η Αθωνική Πολιτεία είναι ζωντανή, ζωηρή, και συμμετέχουσα ενεργά σε σχεδόν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες της σύγχρονης εποχής, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων».
  • «το Άγιον Όρος αντιμετωπίζει σήμερα νέα προβλήματα όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ιδίως δε την κλιματική αλλαγή.Οι κρατικοί ανταγωνισμοί, τα οικονομικά προβλήματα και η επέλαση της τεχνολογίας που περιπλέκει τις δραστηριότητες των εθνών, επηρεάζουν και την Αθωνική Πολιτεία, και κάτι πρέπει να κάνουμε γι αυτό».
  • «Το πνευματικό και κοινωνικό έργο που εκπέμπεται από το Άγιον Όρος δεν είναι μόνο ιστορικό, είναι και σύγχρονο και πρέπει να βοηθηθεί ώστε να ενταθεί».
  • «Ήδη η επίσημη ελληνική πολιτεία στηρίζει, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και πολλοί εύποροι ή και λιγότερο εύποροι πολίτες, ώστε να γίνονται έργα υποδομών και συντήρησης».

Μετά λύπης μας, αναγνωρίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας πως πλέον αυτά είναι τα “παράσημα” της πλειονότητας των μοναστικών κοινοτήτων του Αγίου Όρους. Οι πολιτικές και κοινωνικές δράσεις, τα οικονομικά αλισβερίσια και ο εκσυγχρονισμός της Αθωνικής πολιτείας… Η ακλόνητη πίστη, η ομολογία, η νήψη και η αποταγή του κοσμικού φρονήματος πήγαν περίπατο!

Εννοείται πως κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου δεν θα μπορούσε να μη γίνει σχετική αναφορά στο “άβατο” της Αθωνικής χερσονήσου και στη συσχέτισή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα φύλου…

Σαφώς, μέσα σε αυτό το κλίμα θα ήταν αδύνατο να μην υπάρξει και το οικουμενιστικό στοιχείο. Όπως δήλωσε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Γκρατς, Pablo Argárate: «Αρκετοί μοναχοί της παράδοσης του Αγίου Βενέδικτου (βενεδικτίνοι και τραππιστές) έχουν προσκυνήσει στο Όρος και μάλιστα έχουν περάσει εκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα και αργότερα ανέφεραν σε δυτικούς αναγνώστες και ακροατές τις βαθιές πνευματικές τους εμπειρίες στο Άγιο Όρος».

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι συγκεκριμένοι αιρετικοί προσκυνητές μοναχοί για να επιμένουν στην πλάνη τους, μάλλον θα είχαν κυριολεκτικά βαθιές πνευματικές εμπειρίες… στα έγκατα της πλάνης και της αίρεσης!
Βλέπουμε τελικά πως οι ισχυροί του κόσμου έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το περιβόλι της Παναγίας μας και θέλουν να το βοηθήσουν. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή περιμένουν και ανταλλάγματα;
Την απάντηση τη δίνει ο Όσιος γέροντας Αγάθων Κωνσταμονίτης, ο οποίος ποτέ του δεν πήρε κονδύλια κι έτσι ήταν απαλλαγμένος από τα ξένα αφεντικά για να διακονήσει Ορθόδοξα και χωρίς υποχωρήσεις την Εκκλησία!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Με Ευρωπαϊκά κονδύλια φωτοβολταϊκά στο Άγιον Όρος
– Γιατί επετράπη στον αξιότιμο Πρέσβη του Ισραήλ, αλλά αλλόθρησκο, να παρακολουθήσει ιερές ακολουθίες στο…
– Εκκλησιαστικός Ολοκληρωτισμός στο Άγιο Όρος
– Παράνομα γυρίσματα στο Άγιον Όρος-Αναστάτωση στους αγιορείτες μοναχούς