π. Θεόδωρος Ζήσης

«Γιατί Δεσπότη μου κινείσαι άδικα εναντίον μου και θέλεις να με διώξεις;»- Βίος του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: «Γιατί Δεσπότη μου κινείσαι άδικα εναντίον μου και θέλεις να με διώξεις;»- Βίος του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“…ας έχουν κατά νου οι Αρχιεπίσκοποι τα παραδείγματα τέτοιων Αγίων, να μη δέχονται εύκολα κατηγορίες και συκοφαντίες, να φροντίζουν να τις ελέγχουν και να μη διώκουν ενάρετους κληρικούς από τις επαρχίες τους…”


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κήρυγμα στην Δ’ Κυριακή από του Πάσχα, ακούμε από τον σεβαστό π. Θεόδωρο, ο οποίος αυτή τη φορά δεν αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας του Παραλύτου, αλλά σε έναν από τους πολλούς εορτάζοντες Αγίους της ημέρας αυτής, τον Αρχιεπίσκοπο Άργους Πέτρο τον Θαυματουργό.

Ο Άγιος ήκμασε τον 10ο αιώνα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβείς γονείς, ήταν ευφυής νέος, σε νεαρή ηλικία ακολούθησε τον μοναχικό βίο και αναδείχθηκε πολύ μεγάλος ασκητής. Η ασκητική πολιτεία του νεαρού Πέτρου, έκανε εντύπωση σε έναν πολύ μεγάλο γνωστό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον Άγιο Νικόλαο τον Μυστικό, ο οποίος ήταν μαθητής και διάδοχος του Μεγάλου Φωτίου. Όταν εχήρεψε ο αρχιερατικός θρόνος της Κορίνθου, πρότεινε ο Πατριάρχης στον Μοναχό Πέτρο, να τον χειροτονήσει Αρχιερέα στην Κόρινθο, αλλά εκείνος αρνήθηκε να αναλάβει, προφασιζόμενος ότι είναι βαρύ και δυσβάστακτο το αξίωμα του Επισκόπου. Ο Άγιος Νικόλαος, γνωρίζοντας ότι και ο αδελφός του Πέτρου, ήταν ενάρετος και σοφός, χειροτόνησε Αρχιερέα τον αδελφό του, τον Παύλο.

Για να αποφύγει ο Πέτρος, τις ενοχλήσεις από τον Πατριάρχη, εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη, και ήρθε στην Κόρινθο, κοντά στον αδελφό του Αρχιερέα Παύλο. Ασκήτευσε στα ασκητήρια που υπάρχουν εκεί γύρω από την Κόρινθο. Λόγω των μεγάλων ασκητικών του αγώνων, η φήμη του διαδόθηκε πάρα πολύ, γι’ αυτό όταν έμεινε κενή άλλη αρχιεπισκοπή, πάλι τον ενόχλησε ο Πατριάρχης. Όταν το πληροφορήθηκε ο Πέτρος, έφυγε κρυφά και κρύφτηκε για αρκετό χρόνο. Ο Πατριάρχης όμως άφηνε κενή επί τούτου την αρχιεπισκοπή. Μετά από πολλές πιέσεις και παρακαλητά, ο Πέτρος δέχτηκε τη θέση του Επισκόπου Άργους και Ναυπλίου.

Σαν Επίσκοπος συνέχισε την ασκητική ζωή και ενώ ζούσε ακόμη, ο Θεός τον αξίωσε να έχει θαυματουργικό χάρισμα. Τον καιρό που ήταν Επίσκοπος, συνέβη να υπάρχει εκεί και ένας άλλος άγιος ασκητής, ο Όσιος Θεοδόσιος. Ο Θεοδόσιος, καταγόταν από την Αθήνα. Και αυτός από νεαρή ηλικία διαβάζοντας βίους Αγίων, ποθούσε να μιμηθεί αυτούς τους Αγίους. Πήγε κοντά σε έναν ενάρετο Γέροντα, πήρε το σχήμα του Μοναχού, και ανεχώρησε για την περιοχή του Άργους, όπου σε μια ερημική δασώδη τοποθεσία εξακολούθησε την άσκησή του. Είχε προορατικό χάρισμα ο Όσιος Θεοδόσιος. Μολονότι ο ίδιος απέφευγε τον πολύ κόσμο, ο κόσμος έτρεχε προς αυτόν για να ακούσουν τη διδασκαλία του και να πάρουν τη χάρη και την ευλογία του.

Ο φθονερός διάβολος που δεν θέλει να υπάρχουν πρόσωπα πνευματικά που να βοηθούν τον κόσμο να σωθεί, θέλησε να κάνει κακό στον Όσιο Θεοδόσιο, και μάλιστα μέσω του Πέτρου, άλλου Αγίου ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει και σήμερα μεταξύ Κληρικών. Είναι χαρακτηριστική η τεχνική αυτή του Διαβόλου. Χρησιμοποιεί υποκριτές ανθρώπους, οι οποίοι εξωτερικά φαίνονται καλόγνωμοι, ευλαβέστατοι αλλά μέσα τους είναι φθονεροί.

Τέτοιους ανθρώπους έπεισε ο Διάβολος να πάνε στον Αρχιερέα του Άργους Πέτρο, και να συκοφαντήσουν τον Θεοδόσιο, πως πηγαίνει σε αυτόν πολύς κόσμος (αυτό φθονούσαν) γιατί είναι μάγος και πλάνος, γοητεύει τους ανθρώπους και γίνεται αιτία να χαθούν. Όταν άκουσε αυτά ο Άγιος Πέτρος και άλλα παρόμοια, δεν θέλησε να τα ελέγξει. Παρασύρθηκε από τα απατηλά λόγια των φθονερών εκείνων ανθρώπων και αποφάσισε να διώξει από την Επαρχία του έναν άγιο άνθρωπο που ανέπαυε τόσο κόσμο.

Ο Επίσκοπος δεν πρόλαβε να πάρει μέτρα εναντίον του Θεοδοσίου, γιατί έπρεπε να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να παραβρεθεί σε μια Σύνοδο. Είχε αποφασίσει να τον εξορίσει μετά που θα επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη. Ο Θεός όμως τον εμπόδισε με θεία οπτασία, του εμφανίστηκε ο Θεοδόσιος. Μας περιγράφει στη συνέχεια ο π. Θεόδωρος το  όραμα του Πέτρου το οποίο τον έκανε να μετανοήσει για την απόφασή του.

Ταυτόχρονα όμως ο Θεοδόσιος εμφανίστηκε και στον Πατριάρχη Νικόλαο. Όταν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ο Πέτρος, ερωτήθη από τον Πατριάρχη για τον Θεοδόσιο, αυτός του διηγήθηκε τι συμβαίνει, τις συκοφαντίες και το όραμα και οι δυό τους αποφάσισαν όχι μόνο να μη πάρουν μέτρα εναντίον του, αλλά ο Πατριάρχης έδωσε εντολή στον Επίσκοπο όταν γυρίσει στο Άργος να βάλει μετάνοια εκ μέρους του στον συκοφαντηθέντα Όσιο Θεοδόσιο.

Ο Άγιος Πέτρος επέστρεψε στο Άργος και πήγε να βρει τον Θεοδόσιο ώστε να εκπληρώσει την επιθυμία του Πατριάρχη και να ζητήσει και ο ίδιος συγχώρεση που σκεφτόταν να τον εξορίσει.

Ο Θεοδόσιος κατάλαβε ότι πρόκειται να τον επισκεφθεί ο Δεσπότης και έκανε το εξής: Έθεσε αναμμένα κάρβουνα στο μοναχικό κουκούλι του, πήρε θυμίαμα στα χέρια του και πήγε να προϋπαντήσει τον Αρχιερέα. Όταν πλησίασε, έβαλε το θυμίαμα πάνω στα κάρβουνα και με αυτό θυμίαζε ενώ το κουκούλι του δεν κάηκε καθόλου. Ο Δεσπότης βλέποντας αυτό το παράδοξο, κατάλαβε ότι είχε μπροστά του τον Όσιο, κατέβηκε από το άλογό του και έσπευσε να τον ασπαστεί. Του έβαλε μετάνοια, του ζήτησε συγχώρεση και έγινε αυτό το γεγονός αφορμή να ανάψει περισσότερο η αγάπη του Θεοδοσίου και προς τον κόσμο και προς τον Αρχιερέα. Ο Όσιος Θεοδόσιος εκοιμήθη ενωρίτερα από τον Άγιο Πέτρο ο οποίος τον τίμησε και έθαψε ευλαβώς το τρισόσιον λείψανό του.

Στον επίλογο του κηρύγματός του, ο π. Θεόδωρος τονίζει δύο στοιχεία:

Από τον βίο του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους, πρέπει να μας εντυπωσιάσει η ταπείνωσή του, καθώς αρνήθηκε δύο φορές το επισκοπικό αξίωμα. Έχουμε πολλά παραδείγματα Αγίων που τους πρότειναν να γίνουν Επίσκοποι και κρυβόταν. Σήμερα υπάρχουν κατάλογοι υποψηφίων προς Αρχιερατεία και κάνουν τα πάντα οι Αρχιμανδρίτες για να γίνουν Αρχιερείς.

Επίσης βλέπουμε ότι ακόμα και πνευματικοί άνθρωποι και ενάρετοι και άγιοι όπως ο Αρχιεπίσκοπος Πέτρος, κάνουν λάθη και δέχονται ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος άλλων. Αλλά όταν αποδεικνύονται οι συκοφαντίες, οι άγιοι άνθρωποι μετανοούν και ζητούν συγνώμη. Επειδή παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και στους καιρούς μας και ενδεχομένως θα αυξηθούν (πολλοί κληρικοί αγωνιστές, ορθόδοξοι διώκονται από Επισκόπους), ας έχουν κατά νου οι Αρχιεπίσκοποι τα παραδείγματα τέτοιων Αγίων, να μη δέχονται εύκολα κατηγορίες και συκοφαντίες, να φροντίζουν να τις ελέγχουν και να μη διώκουν ενάρετους κληρικούς από τις επαρχίες τους.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή του Παραλύτου – Ο άγ. Πέτρος Άργους [mp3-2015].wmv

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Εκφων. (3/5/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Άγιος Σάββας ο ηγιασμένος (mp3 – 2012)

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Ὤφθης ὑποτύπωσις καί κανών, θεοφόρε Σάββα, ὡς τοῦ Πνεύματος θησαυρός, Ὁσίων Πατέρων, ῥυθμίζων καί ἰθύνων, πρός κλῆρον ἀφθαρσίας τούς πειθομένους σοι" (Μεγαλυνάριον)

Κήρυγμα αγίων Βαρβάρας και Ιω. Δαμασκηνού – Κυρ. Ι’ Λουκά [mp3 – 2016]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση Βαρβάραν τήν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γάρ τάς παγίδας συνέτριψε, καί ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καί ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος (Ἀπολυτίκιον) Κυριακή Ι΄ Λουκά,...

Ο Άγιος Φιλάρετος ο ελεήμων [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Δανείζει Θεῷ ὁ ἐλεῶν πτωχόν, κατὰ δὲ τὸ δόμα αὐτοῦ ἀνταποδώσει αὐτῷ" (Παρ. 19,17) Οποιος ελεεί τον πτωχόν δανείζει τον Θεόν. Ανάλογα δέ με την ελεημοσύνην του θα λάβη και εκ μέρους του Θεού την ανταπόδοσιν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.