π. Θεόδωρος Ζήσης

Ορθόδοξη και όχι οικουμενιστική κατήχηση – Ψέμματα έλεγε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός; [ΒΙΝΤΕΟ 2014]

εικόνα άρθρου: Ορθόδοξη και όχι οικουμενιστική κατήχηση – Ψέμματα έλεγε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός; [ΒΙΝΤΕΟ 2014]
Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

«Να χαίρεστε και να καυχάσθε πως αξιωθήκατε να είστε χριστιανοί ορθόδοξοι και να κλαίετε και να θρηνείτε για τους αιρετικούς που περιπατούν εις το σκότος»…


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Άγιος Κοσμάς με το γνήσιο λόγο του απευθυνόταν σε απλούς ανθρώπους. Κατηχούσε, ερμήνευε, συμβούλευε και κέρδιζε τις καρδιές των ακροατών του.

Σ’ αυτή την διήγηση της βιβλικής ιστορίας της δημιουργίας και των πρωτοπλάστων, προσθέτει ο Άγιος και χαριτωμένα θεϊκά διδάγματα.

Παρακινούσε τους χριστιανούς να φυλάγουν τα προστάγματα του Θεού, τους μάθαινε ότι ο Θεός δεν είναι φόβος, είναι αγάπη, είναι χαρά, είναι μακροθυμία, ότι όλα τα βλέπει και τις αμαρτίες μας τις γνωρίζει αλλά «κάνει πως δεν ξέρει» για να μας δώσει ευκαιρία για μετάνοια.

Και τί ζητάει ο Άγιος Διδάσκαλος, ο Γέροντας του Γένους ως αμοιβή για τον κόπο του, για τα λόγια του Αγίου Πνεύματος που μαθαίνει στους σκλαβωμένους Έλληνες; Ζητά μόνο αυτό: να μαζεύονται και να συζητούν τα θεία αυτά νοήματα, να τα βάλουν μέσα στην καρδιά τους και να τους προξενήσουν την αιώνια ζωή.

Γύριζε από τόπο σε τόπο ο Άγιος τότε, στα χρόνια της σκλαβιάς, βάζοντας το κεφάλι του στον τορβά επειδή κήρυττε τον Λόγο του Θεού.

Τους παρότρυνε να φτιάξουν σχολεία γιατί από τα σχολεία μαθαίνουν τα παιδιά τί είναι Θεός, Παράδεισος, Κόλαση, αρετή, τί είναι τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, τί είναι η ψυχή και άλλα. Έλεγε πως χωρίς ελληνικό σχολείο τα παιδιά μας περιπατούν στο σκότος και σκοπός του σχολείου ήταν να ανοίγουν εκκλησίες και μοναστήρια!

Τους έλεγε ότι ο ίδιος στο σχολείο έμαθε για τις αιρέσεις, για τους άθεους και ότι όλες οι άλλες πίστες είναι ψεύτικες, κάλπικες, όλες του διαβόλου. Μόνη η πίστη των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών είναι καλή και αγία.

«Να χαίρεστε και να καυχάσθε πως αξιωθήκατε να είστε χριστιανοί ορθόδοξοι και να κλαίετε και να θρηνείτε για τους αιρετικούς που περιπατούν εις το σκότος».
Ψέμματα έλεγε ο Άγιος;

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης – Διδαχές Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Γ’ [ΒΙΝΤΕΟ-2014]

Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 (10/10/2014)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Ο πολύαθλος Άγιος Ευστάθιος ο μεγαλομάρτυς [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Τά πάθη Χριστοῦ, σαφῶς μιμησάμενος, καί τούτου πιῶν, πιστῶς τό ποτήριον, κοινωνός Εὐστάθιε, καί τῆς δόξης σύγκληρος γέγονας, παρ' αὐτοῦ τοῦ πάντων Θεοῦ, λαμβάνων ἐξ ὕψους θείαν ἄφεσιν" (Κοντάκιον)

Ο Τίμιος Σταυρός άλλαξε το ρου της Παγκόσμιας Ιστορίας [mp3-2018]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Σῶσον Κύριε τόν λαόν σου καί εὐλόγησον τήν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος καί τό σόν φυλάττων διά τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα. (Ἀπολυτίκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.