Επικαιρότητα

Όλη η αλήθεια για το κατηγορητήριο των Μητροπολιτών Κυθήρων και Αιτωλίας

εικόνα άρθρου: Όλη η αλήθεια για το κατηγορητήριο των Μητροπολιτών Κυθήρων και Αιτωλίας

Πολλοί οι προβληματισμοί για το «ψευδές» και «ανύπαρκτο» κατηγορητήριο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 30 Ιουλίου 2021 δόθηκαν οι οφειλόμενες απαντήσεις από την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα σχετικά με το κατηγορητήριο που δέχτηκαν οι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Με ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Κυθήρων διευκρίνισε πως κανένα κατηγορητήριο δεν υπάρχει, τουναντίων η διασπορά αυτής της είδησης, είναι ψευδής.

Το κατηγορητήριο είχε δοθεί στη δημοσιότητα και εμείς σαν katanixi.gr το δημοσιεύσαμε ελπίζοντας η δίωξη των δύο Μητροπολιτών να καταλήξει στην ομολογία της Ορθής Πίστης ενώπιον των αιρετιζόντων Επισκόπων. Το κατηγορητήριο, το οποίο πλέον έχει διαψεύσει ο Μητροπολίτης Κυθήρων, περιελάβανε τις εξής κατηγορίες:

1. διασπορά ψευδῶν εἰδήσεων,

2. ἠθική αὐτουργία πρός ἀπειθαρχίαν τῶν πιστῶν πρός τάς ὑποδείξεις τῆς Ἐκκλησίας καί τῆς Πολιτείας εἰς βαθμόν ἐγκληματικόν καί κίνδυνον τῆς δημοσίας ὑγιείας

3. θεολογική πλάνη,

4. καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς,

5. ἀπειθαρχία,

6. βαρύτατον σκανδαλισμόν τῶν πιστῶν

Ο κ.Σεραφείμ με το υπ’ αριθ. 222/08-07-2021 έγγραφό του προς τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησε από την Αρχιγραμματεία της Συνόδου να τον ενημερώσει για την γνησιότητα ή μη του δημοσιεύματος αυτού, δηλαδή να του γνωστοποιήσει εάν προέρχεται ή όχι από τη Συνοδική Επιτροπή επί των Νομοκανονικών και Δογματικών θεμάτων. Η Σύνοδος απέστειλε το υπ’ αριθ. 1475/3004/21-7-2021 έγγραφό της, με το οποίο θεωρεί το εν λόγω δημοσίευμα ξένο και άσχετο με τη Συνοδική Επιτροπή επί των Νομοκανονικών και Δογματικών θεμάτων.

Ο σεβασμιώτατος δημοσίευσε και το υπ’ αριθ. 176/24-5-2021 απολογητικό του υπόμνημα προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπου δίνονται επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τις αποδιδόμενες αιτιάσεις εις βάρος του. Όπως, ο ίδιος σημειώνει: […] ὡρισμένοι ἀναγνῶστες τοῦ δημοσιεύματος αὐτοῦ, ἀνήκοντες στό ποίμνιο τῆς Ἱερᾶς ἡμῶν Μητροπόλεως Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων, ἤ καί ἄλλοι ἐκτός Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἐνδεχομένως νά ἐπηρεάσθησαν ἀπό τό ὑποτιθέμενο αὐτό βαρύ κατηγορητήριο καί νά ἐσχημάτισαν τήν ἐντύπωσι τῆς ἀπειθαρχίας καί ἀσεβείας μου πρός τήν Προϊσταμένην μου Ἀνωτέραν Ἐκκλησιαστικήν Ἀρχήν, τήν Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (βαρειά κατηγορία ἡ ὁποία θά μποροῦσε νά ἐπηρεάσῃ τούς νέους ἤ τούς ἄλλους συμπολίτες μας, δίνοντάς τους τό παράδειγμα τῆς ἀπειθαρχίας καί ἀσεβείας ἀπό τόν Ἐπίσκοπό τους).

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε, η ιστορία με την Διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδας να έχει αίσιο τέλος, να λειτουργήσει δηλαδή προς όφελος πρώτα των ψυχών των διωκόμενων και έπειτα του ποιμνίου τους. Ωστόσο, ακόμα και μερικοί αν επηρεαστούν αρνητικά και θεωρήσουν τους Μητροπολίτες για τους οποίους γίνεται λόγος, απείθαρχους και ασεβείς, είναι προτιμότερος ο σκανδαλισμός μερικών παρά η ζημία της καθόλου Ορθοδοξίας από την επικράτηση της Αίρεσης.

Η έγνοια για το ποίμνιο ήταν η μοναδική αιτία που για καιρό σταματούσε τον μακαριστό π. Νικόλαο από τη διακοπή μνημοσύνου του οικείου του επισκόπου. Όταν όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος αποδέχθηκε τις αποφάσεις του Κολυμπαρίου, προτίμησε να αναπαύσει τον Χριστό παρά τους ανθρώπους. Μια ανάγνωση εκείνου του ιστορικού κηρύγματός του, όπου ανακοίνωσε τη διακοπή μνημοσύνου, θα ωφελήσει άπαντες, και τους Αρχιερείς της ΔΙΣ, αν τους έχει μείνει λίγη συνείδηση και μια στάλα Ορθοδοξία, και τον σεβαστό και άξιο Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας. Πειθαρχική παραπομπή ή ευκαιρία ομολογίας;
– Προαναγγελία πειθαρχικής δίωξης για Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας
– Επιστολή των Μητροπολιτών Αιτωλίας Κοσμά και Κυθήρων Σεραφείμ, προς την Ιερά Σύνοδο για τον εορτασμό του Πάσχα

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.