Ελένη Παπασταματάκη

Ομολογητής Ουκρανός Επίσκοπος ξεκινά απεργία πείνας και προκαλεί σεισμό με τις δηλώσεις του 

εικόνα άρθρου: Ομολογητής Ουκρανός Επίσκοπος ξεκινά απεργία πείνας και προκαλεί σεισμό με τις δηλώσεις του 
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

«[…]τώρα ο κάθε άνθρωπος, που διαθέτει κοινή λογική, μπορεί να πειστεί με τα ίδια του τα μάτια, πού είναι στην Ουκρανία η Εκκλησία του Χριστού και πού το άντρο των ληστών»


Αν και στις μέρες μας έχει επέλθει απονεύρωση του Ορθόδοξου φρονήματος του κλήρου, εξακολουθεί μία μειοψηφία, μία ιερή χούφτα, να ανθίστανται ρωμαλέα. Μεταξύ αυτών που ακόμα ομολογούν Χριστό και Ορθοδοξία είναι και ο αγωνιστής Μητροπολίτης Ζαπορόιζιε Λουκάς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο αγωνιστής Ιεράρχης Λουκάς ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τους διωγμούς που υφίσταται η πολυπληθής Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με αποκορύφωμα την εκδίωξή της από την ιστορική Λαύρα του Κιέβου. Καλεί μάλιστα, όσους πιστούς επιθυμούν, να αγωνιστούν και κατά αυτόν τον τρόπο.

Ενώπιον της νέας τραγικής κατάστασης παίρνει θέση

Με μια συνέντευξη φωτιά έρχεται να κατακάψει τα ψεύδη της παράνομης Ουκρανικής εκκλησιαστικής δομής που φύτεψε η αλαζονεία και η αρνησίθεη τακτική του πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε παρουσιάζει σε όλους εμας, την εχθρική και πολεμική στάση της κυβέρνησης του Κιέβου εναντίον τους. Μάλιστα το καθεστώς Ζελένσκι κατονομάζει ως πράκτορες του Κρεμλίνου τους κληρικούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προκειμένου να δικαιολογηθεί η αντισυνταγματική απαγόρευση της δραστηριότητας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο Μητροπολίτης Λουκάς αποκαλύπτει ότι: 

·        Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δια του προκαθημένου Ονουφρίου ευθύς εξαρχής καταδίκασε δημόσια τις εχθροπραξίες

·        Ο λαός είναι μοιρασμένος εξαιτίας του πολέμου και της προπαγάνδας. Εκατομμύρια ενορίτες της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν γίνει πρόσφυγες

·        Οι ενορίτες και οι ναοί της είναι που παραδίδονται κυρίως, στις φλόγες του πολέμου.

·        Κάθε μία από τις Επισκοπές παρέχει βοήθεια στο κράτος με μεγάλα χρηματικά ποσά προς ενίσχυση, αλλά και ενεργή δραστηριότητα προς όφελος του ουκρανικού κράτους και της κοινωνίας

 Ο Μητροπολίτης Λουκάς καταγγέλλει δημόσια τον ρόλο της παράνομης αυτοκέφαλης δομής της Ουκρανίας

«Ο πόλεμος αποκάλυψε την εσωτερική ουσία εκείνης της δομής που ιδρύθηκε το 2018 και η οποία ασχολείται ενεργά με την βίαιη κατάληψη των ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και την υποκίνηση του μίσους εντός του ουκρανικού λαού».

«Είμαι βέβαιος», συνεχίζει «ότι αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν έστω κάποια σχέση με τον Χριστό και το Ευαγγέλιο θα μας βοηθούσαν όλους να ενωθούμε γύρω από την κοινή συμφορά και όχι να χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως μέσο αυτοεπιβολής και επιδρομικής αρπαγής των ναών μας, κατά την διάρκεια των οποίων ξυλοκοπούν τους ενορίτες μας και βεβηλώνουν». Περιγράφει με θάρρος την σκληρή αλήθεια «Οι ναοί αρπάζονται με τη χρήση ωμής βίας εναντίον των ενοριτών αλλά και των ιερέων που κρατούν στα χέρια τους το Σταυρό και το Ευαγγέλιο».

Δεν πρόκειται απλώς για μία συνέντευξη, αλλά για μία κατάθεση καρδιάς, έμπονης και μαρτυρικής. Οι πολυάριθμες αναρτήσεις στο διαδίκτυο επιβεβαιώνουν και επισφραγίζουν τον λόγο του.

Το συμπέρασμα που συνάγει είναι το ίδιο μαρτυρικό και ομολογιακό.

«[…] τώρα ο κάθε άνθρωπος, που διαθέτει κοινή λογική, μπορεί να πειστεί με τα ίδια του τα μάτια, πού είναι στην Ουκρανία η Εκκλησία του Χριστού και πού το άντρο των ληστών», καθώς άλλωστε «ο Χριστός δεν μίλησε ποτέ για πόλεμο. Ποτέ δεν κάλεσε τους ανθρώπους να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον».

Αν στο εδώ και στο σήμερα της Ορθοδοξίας αναζητούμε έναν Επίσκοπο Ορθόδοξο, φιλόθεο με φόβο Θεού και όχι φόβο των ανθρώπων, τότε σίγουρα ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε είναι ένας τέτοιος αληθινός Επίσκοπος. Ηγείται της Επισκοπής Ζαπορόζιε από το 2010 και έχει ένα μακρύ ιστορικό διώξεων εναντίον του, έχοντας ονομάσει τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο «σύγχρονο διώκτη της Εκκλησίας». Μάλιστα από τον Δεκέμβριο βρίσκεται το όνομά του στη λεγόμενη «λίστα κυρώσεων» της κυβέρνησης Κιέβου, όπου καταχωρούνται όσοι εκτιμάται ότι συνεργάζονται με τον Ρώσο «εισβολέα».

Η αιχμή του δόρατος

Ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια του ιδίου αλλά και της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, απέναντι στο Ουκρανικό μόρφωμα, έχει ως βάση καθαρά πνευματικό περιεχόμενο. «Στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία συνενώθηκαν προσωρινά παλιοί και νέοι σχισματικοί τροφοδοτώντας και όχι θεραπεύοντας τη σύγκρουση. Επίφοβο επίσης είναι η προετοιμασία μιας νέας Ουνίας μεταξύ Ορθοδόξων και καθολικών με βάση τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Τολμά στη συνέχεια της συνέντευξης να καταγγείλει ότι οι Ουνίτες της Ουκρανίας και εκπρόσωποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας μιλούν για ενοποίηση. Αυτό δεν μας εκπλήσσει, καθώς η Κατάνυξη έχει στο παρελθόν αναρτήσει άρθρα για τέτοια μιαρά συλλείτουργα μεταξύ Ουνιτών και των σχισματικών του Επιφανίου. Θίγει ακόμα και το θέμα των αντικανονικών χειροτονιών, το οποίο είναι ένα μείζον θέμα και δυστυχώς προσπερνάται.

Ο αληθινά Ορθόδοξος ιερέας τονίζει ότι δεν ικανοποιεί καμία πολιτική και κοσμική εξουσία. «Ένας ιερέας, που μιλά μόνο για τον Χριστό και το Ευαγγέλιο, δεν ικανοποιεί καμία εξουσία, καθότι εκείνη έχει διαφορετικό όραμα για το τι χρειάζεται να λέγεται από άμβωνος αυτή την εποχή».

Δυσοίωνο βλέπει το μέλλον, καθώς, όπως διαβλέπει,«η τωρινή κατάσταση επωάζει ένα φοβερό σχίσμα μεγαλύτερο από το σχίσμα του 1054».

Κλείνοντας αυτήν τη μοναδική, ηρωική και συνάμα μαρτυρική συνέντευξη, ο Μητροπολίτης Λουκάς απευθύνει κάποιες σκέψεις του ενόψει του Πάσχα. «Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ στους αδελφούς μας, τους επισκόπους της Ελλάδας και της Κύπρου, στο λαό του Θεού, αλλά και σε όλους μας συνολικά, να έχει την πρώτη θέση στη ζωή μας πάντοτε η τήρηση της αλήθειας του Θεού και των κανόνων της Μητέρας Εκκλησίας μας. Ο Θεός μάς έδωσε την εντολή “να χαιρόμαστε”. Δεν υπάρχει πράγματι μεγαλύτερη χαρά από το να ζουν οι αδελφοί ειρηνικά μεταξύ τους».

Δώστε ευήκοα ώτα στα λόγια αυτού του αγίου Μητροπολίτη, Έλληνες αρχιερείς και ιερείς! Είθε να σας κεντρίσει ως πύρινη ρομφαία αυτός ο ομολογιακός Ορθόδοξος χριστιανικός του λόγος. Αμήν!

«Οι άνθρωποι, οι οποίοι τώρα οργάνωσαν τις διώξεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μας λένε ανοιχτά ότι πρέπει να περάσουμε στην “Αυτοκέφαλη Εκκλησία” και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Ναι, δεν θα έχω προβλήματα με τις επίγειες Αρχές, αλλά θα έχω προβλήματα με τον Χριστό και τη συνείδησή μου. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορώ να κάνω αυτό το βήμα. Πώς μπορώ να πω “ο Χριστός είναι ανάμεσά μας” σε ανθρώπους που τολμούν να πετάξουν τα Άγια Δώρα στη λάσπη; Πώς μπορώ να πω αυτά τα λόγια σε εκείνους, που ξυλοκοπούν τους ενορίτες μας και καταλαμβάνουν τους ναούς μας; Μακάρι να μπορούσατε να το καταλάβετε αυτό. Ο διαχωρισμός μας με αυτούς που μας διώκουν δεν βρίσκεται στο πολιτικό ή κρατικό πεδίο, βρίσκεται, στην πραγματικότητα, μεταξύ του Χριστού και του Αντιχρίστου και μας διώκουν επειδή θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στον Χριστό».

  • [1] «Ο Χριστός δεν μίλησε ποτέ για πόλεμο» – Συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Ζαπορόζιε και Μελιτόπολης – Ξεκινά απεργία πείνας https://www.ethnos.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Πώς το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας χρησιμοποιείται για την έξωση των Μοναχών της Λαύρας του Κιέβου
Τραγικές οι συνέπειες για όλους από τον διωγμό της Λαύρας του Κιέβου
Με Νομοσχέδιο διώκουν την Ορθοδοξία στην Ουκρανία…

Σχετικά άρθρα

Έκκληση στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα από το Πατριαρχείο Μόσχας 

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Θα συγκινηθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το δράμα στη θεολογική σχολή Κιέβου;  Πληροφορούμαστε από τον επίσημο ιστότοπο του Πατριαρχείου Μόσχας πως από την Κυβέρνηση Ζελένσκι: “Καταβάλλεται...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.