Επικαιρότητα

«Ομόνοια»: Τρομοκρατικό χτύπημα στην ελληνική μειονότητα η βεβήλωση του μνημείου του Θύμιου Λώλη

εικόνα άρθρου: «Ομόνοια»: Τρομοκρατικό χτύπημα στην ελληνική μειονότητα η βεβήλωση του μνημείου του Θύμιου Λώλη

Μια σκληρή ανακοίνωση για τη βεβήλωση του μνημείου του Έλληνα αγωνιστή της Ηπείρου Θύμιου Λώλη τα ξημερώματα της Τρίτης εξέδωσε η «Ομόνοια», που κάνει λόγο για οργανωμένο τρομοκρατικό χτύπημα κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Το συγκεκριμένο μνημείο που βρίσκεται στο μειονοτικό χωριό Κρανιά είχε μπει στο στόχαστρο αγνώστων και τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν βαριοπούλα και εκρηκτικά! Οι άγνωστοι, αφού έσπασαν την πλάκα που βρισκόταν πάνω στο βράχο, στη συνέχεια ανατίναξαν μέρος του, προκαλώντας φθορές και σε τζάμια διπλανών κτηρίων.

Ο Θύμιος Λώλης (1880-1961) που είχε γεννηθεί στην Κρανιά ήταν γνωστός ως «καπετάνιος του Βούρκου», καθώς προστάτευε τους Έλληνες στην ομώνυμη περιοχή, δηλαδή από τους Άγιους Σαράντα μέχρι το Αργυρόκαστρο. Το μνημείο αναγέρθηκε με πρωτοβουλία της «Ομόνοιας» και κατοίκων του χωριού, και με την έγκριση των αλβανικών Αρχών τοποθετήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας και του σχολείου.

«Το μνημείο καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά πέραν τούτου η οργανωμένη ομάδα που έδρασε θέλησε να στείλει και το μήνυμα ότι δεν αρκείται μόνο με βαριοπούλες και λοστούς. Δρα με τις μεθόδους της τρομοκρατίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της «Ομόνοιας» στην οποία τονίζεται ότι πίσω από τέτοιες ενέργειες υπάρχει εθνικιστικό μίσος.

Ακόμα, η μειονοτική οργάνωση επισημαίνει την ολιγωρία των αλβανικών Αρχών όταν το μνημείο βεβηλώθηκε για πρώτη φορά, ενώ υποστηρίζει ότι έχουν πέσει στο κενό και οι καταγγελίες για τις διαρρήξεις σε σπίτια Ελλήνων. «Όλα συμβαίνουν στο πλαίσιο της γενικότερης εσωτερικής αστάθειας στην Αλβανία και την περίοδο που οι εν Ελλάδι διαμένοντες Βορειοηπειρώτες έρχονται στα χωριά και τις περιοχές τους», υπογραμμίζεται.

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει ληφθεί ήδη η απόφαση να δημιουργηθεί ένα νέο μνημείο για τον Θύμιο Λώλη, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Καιρός να αναβαπτιστούμε με τα νάματα της πίστεως και της φιλοπατρίας του 1940: “Οι Εμφανίσεις της Παναγίας”

Ο άγων ήταν ιερός. Οι Έλληνες πολεμούσαν υπέρ Πί­στεως και Πατρίδος. Εγνώριζαν, ότι αν πατούσαν τον τόπο μας οι Φράγκοι, οι παπικοί θα μας νόθευαν την πίστη και θα μόλυναν την Ορθοδοξία

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.