Επικαιρότητα

Επίλυση θεσμικών προβλημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και κάτι ψιλά γράμματα

εικόνα άρθρου: Επίλυση θεσμικών προβλημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και κάτι ψιλά γράμματα
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως τέτοιου είδους δώρα είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας δούναι και λαβείν…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η ΔΙΣ ευχαρίστησε με την πρόσφατη ανακοίνωση της τους βουλευτές που ψήφισαν το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ με τον οποίο επιλύονται χρόνια θεσμικά προβλήματα της Εκκλησίας. Στο νομό συμπεριλήφθηκαν διατάξεις για την αύξηση των οργανικών θέσεων εφημερίων της Εκκλησίας της Ελλάδος που ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να χειροτονεί ιερείς και πέραν των οργανικών θέσεων του οποίους όμως θα μισθοδοτεί με δική της ευθύνη και οι οποίοι θα έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Οι οργανικές θέσεις θα οριστούν ανά μητρόπολη και ενορία με ευθύνη της Εκκλησίας σε συγκεκριμένη προθεσμία μετά την ψήφιση του νόμου.

Εντύπωση προκαλεί η θέσπιση αυτόματης περικοπής μισθοδοσίας σε ποσοστό 50% με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του εφημέριου ιερέα όχι μόνο για κακουργήματα ή για ποινικά αδικήματα που έχουν ηθική απαξία πχ απάτη, κλοπή, υπεξαίρεση, γενετήσια εγκλήματα κτλ, αλλά και για τα αδικήματα των νόμων 927/1979, όπως τροποποιήθηκε με τον περιβόητο νόμο 4285/2014 για την δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, και του αρ 191 του νέου Ποινικού Κώδικα για απλή πρόκληση διχόνοιας. Οι άκρως διφορούμενες περιγραφές των αδικημάτων στα ανωτέρω νομοθετήματα καθιστούν κάθε ιερέα που θέλει να κηρύξει το Ευαγγέλιο ανόθευτο και χωρίς την political correct φρασεολογία της εποχής μας έρμαιο στις διαθέσεις των πάσης φύσεων εχθρών του ευαγγελικού κηρύγματος. Και αυτό με τις ευλογίες και την συναίνεση της Ιεραρχίας, η οποία συναίνεσε και στο κείμενο του νόμου του 2014.

Ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως τέτοιου είδους δώρα είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας δούναι και λαβείν. Όλοι ξέρουμε τι έδωσε η Εκκλησία της Ελλάδας για να λάβει πίσω λίγες οργανικές θέσεις. Δεν έπαψε λεπτό να στηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης. Σε θέματα ηθικά, κοινωνικά, και βέβαια σε θέματα πίστεως ευθυγραμμίστηκε πλήρως μαζί της.

Ψάχνουμε όλοι να βρούμε αυτό το ψήγμα το ορθόδοξο που θα δώσει λίγο ανάστημα στον κλήρο της Ελλάδας. Ψάχνουμε αλλά δεν βρίσκουμε. Αλλά τι αξία έχουν όλα αυτά;

Κάποτε ένας φωτισμένος ιερέας, μεγάλος θεολόγος και αγωνιστής της Εκκλησίας μας έζησε μεγάλη φτώχεια. Ο πατέρας του ήταν ιερέας την εποχή που το ιερό αυτό αξίωμα πληρώνονταν με το φιλότιμο του κόσμου. Φτώχεια μεγάλη. Χτυπούσαν πόρτα πόρτα με ένα καλάθι και έτρωγαν ό,τι τους έδινε το χωριό. Αυτός ήταν ο μισθός του ράσου. Έπειτα, είπε αυτός ο φωτισμένος ιερέας, έζησε και εποχές καλύτερες. Πλέον να έξοδα των ιερέων τα αναλάμβανε το κράτος. Κακουχίες και ανέχειες δεν υπήρχαν πια. Ο κλήρος πήρε επιτέλους μία ανάσα! Το ηθικό δίδαγμα είναι πως ο ιερέας αυτός είπε «Αν με ρωτήσετε την εποχή που γυρνούσα πόρτα πόρτα, την προτιμώ»

«Χαίρετε καί ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθός ὑμῶν πολύς ἐν τοῖς οὐρανοῖς· οὕτω γάρ ἐδίωξαν τούς προφήτας τούς πρό ὑμῶν1».

1 Ματθ. 5,12

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.