“Αυτό όμως που με την περιορισμένη κρίση του θεωρούσε συμφορά του, ήταν η σωτηρία του”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Αναδημοσιεύουμε από το τεράστιο υλικό του παλαιού και ανενεργού πλέον, Ιστολογίου μας Κατάνυξις (https://www.katanixis.gr/), που αποτελεί ανυπολόγιστο πλούτο παρακαταθήκης και ενημέρωσης.


† Μητροπολίτου Εδέσσης Χρυσοστόμου, ΝΑΥΑΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΒΑ

† ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Ένας ναυαγός παλεύοντας με τα κύματα του ωκεανού, κατόρθωσε να βγει σ’ ένα ερημονήσι και να σωθεί.  
Εκεί κατασκεύασε με πολλούς κόπους μια καλύβα με κλαδιά και χόρτα για να προστατεύεται από τον άσχημο καιρό. Δοξολογούσε το Θεό που γλύτωσε από το ναυάγιο και τον παρακαλούσε να μη πεθάνει στο ξερονήσι…  
Μια μέρα που βγήκε για αναζήτηση τροφής, είδε από μακρυά ότι η καλύβα του είχε πάρει φωτιά και πυκνός καπνός ανέβαινε στον ουρανό. Έσπευσε να την σβήσει, αλλά δεν μπόρεσε. Η καλύβα του είχε γίνει στάχτη…

 Η υψηλή θερμοκρασία και τα ξερά φύλλα προκάλεσαν την πυρκαγιά και κατέστρεψαν την κατοικία του. Απογοητευμένος και απελπισμένος, άρχισε να διαμαρτύρεται για την τύχη του και να οδύρεται για την συμφορά του… Αυτό όμως που με την περιορισμένη κρίση του θεωρούσε συμφορά του, ήταν η σωτηρία του.
Την άλλη μέρα επλησίασε στο νησί ένα περαστικό πλοίο, μερικοί ναύτες πάτησαν με τη βάρκα τους στο ερημονήσι, πλησίασαν την καμένη καλύβα και βρήκαν το ναυαγό: “Είδαμε χθες τον καπνό και την φωτιά που… άναψες και καταλάβαμε ότι κάποιος ναυαγός θα ζητάει βοήθεια. Εμπρός να σε πάμε στο πλοίο…».

Σχόλια:

  • «Πόσες φορές ο άνθρωπος δεν απελπίζεται από προσωρινές δοκιμασίες της ζωής. Πίσω όμως από κάθε θλίψη και συμφορά κρύβεται η Θεία Πρόνοια και η αγάπη του Θεού. Πίσω από τα σύννεφα κρύβεται πάντοτε ο ήλιος. Με φαινομενικές ατυχίες ο Θεός προσφέρει περισσότερη προστασία. Μέσα από καπνούς και φλόγες ο Θεός προσφέρει στον άνθρωπο τη λύτρωση και τη σωτηρία.
  • «Τοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν».
  • «Ο Θεός κρύπτεται αποκαλυπτόμενος και αποκαλύπτεται κρυπτόμενος». (Αυγουστίνος)

Ανθολογία Ανεκδότων Τόμος Α΄
Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Έδεσσα, 1995

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ