Γράφει ο «Θεόφιλος Ακρίτας»
αποκλειστικά για την katanixi.gr

“…όσο ο κόσμος υποκύψει η πολύ ποθουμενη ελευθερία δεν θα έρθει”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Καταρχάς να πούμε ότι στην εποχή του (615) η εκκλησία κλονίζεται από μια νέα αίρεση, του Μονοθελητισμού. Ο άγιος Μάξιμος εγκαταλείπει  τα ανάκτορα και πάει και γίνεται μοναχός σε ένα μοναστήρι απέναντι από την Πόλη, στην Χρυσούπολη.

Να πω σε αυτό το σημείο ότι η Ανατολή εκκλησία, της Κωνσταντινούπολης είχε δεχθεί την νέα αίρεση. Η Δύση ήτανε ορθόδοξη, γι’ αυτό από κάποιο διάστημα ο άγιος Μάξιμος, πηγαίνει στην κάτω Αφρική και από κει να πολεμά με τους υπόλοιπους που δεν προσκύνησαν την νέα αίρεση, (αυτή την καινοτομία). Μάλιστα μας δηλώνει ότι δεν ήθελε να έχει κοινωνία με το οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, θεωρούσε μολυσμό της ψυχής του «καταλείπει μεν άπαντα, ψυχής ώσπερ κοινωσιν το τοις τοιούτους ανεστρεφαφθαι αιομενος».

Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ήτανε, ακλόνητος και ανένδοτος. Ούτε τα βασανιστήρια τον έκαναν να κάνει χιλιοστό πίσω. Το ξερίζωσαν την γλώσσα για να μην ομολογεί και του έκοψαν το δεξί χέρι να μην γράψει. Ήτανε 80 χρόνων τότε. 

Τότε στα Ιεροσόλυμα ήτανε ο πατριάρχης Σωφρόνιος. Είχαν μαζευτεί δίπλα του όλοι οι Ομολογητές, όσιοι δεν δέχθηκαν την νέα αίρεση και μαζί με τον Άγιο αυτό πατριάρχη Σωφρόνιος καταδίκασαν και αναθεμάτισαν των Μονοθελητισμο.[*] Το 634 στα Ιεροσόλυμα. 

Αυτές οι μέρες άκουσα σε μια πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο έναν σεβαστό ιερέα. Μεταξύ άλλων είπε “όσο ο κόσμος υποκύψει η πολύ ποθούμενη ελευθερία δεν θα έρθει”. Πραγματικά έτσι είναι. Όσο δεν υπάρχει αντίδραση, διαμαρτυρία όχι μόνο δεν θα έρθει η ελευθερία, αλλά θα γίνουν δούλοι του συστήματος. Δυστυχώς ο κόσμος όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά τους υποστηρίζει κιόλας. Έχει ξεχάσει ο λαός ότι εκτός από υποχρέωση απέναντι στο κράτος και απέναντι στην εκκλησία, έχουμε και δικαιώματα. 

Είναι μια πολύ καλή αφορμή αυτά τα λόγια του ιερέα να πω το εξής. Αγαπητοί ιερείς, το ίδιο ισχύει και για την ηγεσία της εκκλησίας μας. Όσο δεν μιλάτε, δεν αντιδρά κανείς, οι ηγέτες της εκκλησίας μας κάνουν ότι θέλουν, «νομίζουν ότι η εκκλησία είναι το καράβι του κάθε Επισκόπου και κάνει ότι θέλει» έλεγε ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Ο άγιος Αθανάσιος που εορτάσαμε πριν λίγες μέρες μας λέει: «μην ανεχόμεθα αυτούς που προσπαθούν να καινοτομούν στην πίστη»[1]. Εδώ και χρόνια ηγεσία της εκκλησίας μας έχουν εισάγει τόσα και τόσα στην εκκλησία και λίγες περιπτώσεις είναι που αντιδρούν. Για την ανάσταση που έγινε 9. Για τα φίμωτρα στην εκκλησία. Για τις αποστάσεις. Για τα κουταλάκια στην θεία κοινωνία κλπ…

Συμβουλές- διδασκαλία του αγίου Μαξίμου. 

Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής είπε ότι: «Με τον επίσκοπο επιβάλλεται να ενωθεί κανείς εφόσον αυτός είναι ενωμένος με την αλήθεια»[2]. Από ότι φαίνεται και το δείχνουν εικόνες, και τα κηρύγματα τους δεν είναι ενωμένοι με την αλήθεια, διότι εάν ήτανε έτσι δεν θα αναγνώριζαν τους αιρετικούς ως «εκκλησία» στο Κολυμπάρι Κρήτη,06-06-2016, και η αναγνώριση των σχισματικών καθαιρεμένων της Ουκρανίας, 2018. 

Βάση της διδασκαλίας του Αγίου Μαξίμου του ομολογητού, δεν επιτρέπεται καμία κοινωνία με τέτοιους λυκοποιμένες, με τέτοιους οικουμενιστάς, αυτό το θηρίο που έχει εισχωρήσει στην εκκλησιά μας. 

Άλλη διδασκαλία του αγίου Μαξίμου:

«Κάθε άνθρωπος αγιαζεται με την ακριβή ομολογία πίστεως…»[3]. Πραγματικά κανείς δεν σώζεται με μια “πίστη” ραμμένη στα μέτρα του. 

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να αναφέρω. Αγαπητοί μου, από τα σχολεία μαθαίνουμε για τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Σέργιος, είναι ο συγγραφέας του «Ακαθίστου Ύμνου» . Εάν και είχε αυτό το χάρισμα του υμνογράφου, εν τούτοις είχε πέσει στην νέα αίρεση του Μονοθελητισμου. Γι’ αυτό στην σύνοδο του Λουτερανού καταδικάστηκε και αναθεματίστηκε όχι μόνο η αίρεση αλλά και ο ίδιος και άλλοι…. 

Η αίρεση και οι αιρετικοί είναι εχθροί του Χριστού και της ορθοδόξου εκκλησίας μας. 

Μετά από τόσα που μας διδάσκει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στους ιερωμένους.

«Αυτόν που ο Κύριος μισεί, εσύ τον έχεις φίλο;»[4]

Μην ξεχνάμε ότι η «Αλήθεια ελευθερώνει ημάς» [5] όσο βαδίζει κανείς με το ψέμα με την αίρεση θα είναι δούλος. 

Καλή φώτιση και μετάνοια σε όλους!

  • [*]  Στο σημείο αυτό να πω, ότι γίνεται να καταδικαστεί μια αίρεση όπως η παναίρεση του οικουμενισμού και από άλλο πατριάρχη. Αλίμονο μας εάν περιμένουμε να το κάνει ο Βαρθολομαίος. Ας ευχηθούμε ο Θεός να μας ελεήσει και δώσει έναν νέο Σωφρόνιος και να μαζευτούμε δίπλα του όσιοι αγαπάμε την αλήθεια και να καταδικάζουμε την αίρεση και τους υποστηρικτές της, Πατριάρχες, Δεσποτάδες, ιερείς και θεολόγοι. 
  • 1. Μ. Αθανάσιος,Ε.Π.Ε.10, Προς τους Επισκόπους Αιγύπτου και Λιβύης,κεφ8.
  • 2. P.G. 132.AC.
  • 3. P.G. 161D-165C.
  • 4. Β’ Παραλειπ,ιθ’2.
  • 5 Ιωάν η’32.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra