…”βρωμιά του στόματος είναι η κατηγορία, η βλασφημία, η λοιδορία, τα γεμάτα οργή λόγια, η αισχρολογία, το χλευαστικό γέλιο, οι αστεϊσμοί”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη.


Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

Ας μάθουμε ποια είναι εκείνα που μολύνουν τον άνθρωπο. Ας τα μάθουμε και ας τα αποφύγουμε. Διότι βλέπουμε ότι παρόμοια συνήθεια επικρατεί στους περισσότερους ακόμη και στην εκκλησία˙ φροντίζουν πώς να έχουν καθαρά ρούχα και να πλύνουν τα χέρια τους, δε φροντίζουν όμως καθόλου πώς να παρουσιάσουν την ψυχή τους καθαρή μπροστά στον Θεό.
Και αυτά σας τα λέγω όχι για να σας εμποδίσω να πλένετε τα χέρια σας, ούτε το στόμα σας, αλλά επειδή θέλω να πλένεσθε με τον τρόπο που πρέπει˙ όχι μόνο με το νερό, αλλ’ αντί με το νερό με τις αρετές. Διότι βρωμιά του στόματος είναι η κατηγορία, η βλασφημία, η λοιδορία, τα γεμάτα οργή λόγια, η αισχρολογία, το χλευαστικό γέλιο, οι αστεϊσμοί.  
Αν λοιπόν πιστεύης ότι δεν λες τίποτε από όλα αυτά και δεν σε μολύνει αυτή η βρωμιά, έλα στην εκκλησία με θάρρος. Αν όμως πολλές φορές δέχθηκες τις κηλίδες αυτές, γιατί κουράζεσαι άδικα και την μεν γλώσσα σου την πλένεις καλά με νερό, κουβαλάς όμως πάνω σου αυτήν την καταστρεπτική και βλαβερή βρωμιά;

Πες μου, σε παρακαλώ˙ αν είχες στα χέρια σου ακαθαρσία και κοπριά, θα τολμούσες άραγε να προσευχηθής; Ασφαλώς όχι.  
Και όμως˙ από αυτό δεν προέρχεται καμμία βλάβη, ενώ η πνευματική ακαθαρσία είναι καταστροφή.  
Πώς λοιπόν γι’ αυτά τα οποία είναι αδιάφορα δείχνεις ενδιαφέρον, ενώ στα απαγορευμένα παραμένεις αδιάφορος;

Και, λοιπόν; θα πη κάποιος, δεν πρέπει να προσευχώμαστε; Πρέπει, βέβαια, αλλ’ όχι γεμάτος από ρύπο, ούτε όταν έχης τέτοιου είδους ακαθαρσία.  
Τι να κάνω όμως, αν συνέβη και προηγουμένως μολύνθηκα; Καθάρισε τον εαυτό σου. Πώς και με ποιο τρόπο; Κλάψε, στέναξε, κάνε ελεημοσύνη, απολογήσου σε αυτόν που πρόσβαλες, συμφιλιώσου με όλα αυτά, καθάρισε τη γλώσσα σου, για να μην εξοργίσης περισσότερο τον Θεό.

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ  Τα νεύρα της ψυχής.
Χρυσοστομικός Άμβων Ε΄
ΕΚΔΟΣΙΣ:  Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου.
Νέα Σκήτη Αγ. Όρους

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra