Κήρυγμα του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

«Αν αυτό το υλικό πυρ δεν το αντέχετε… πώς θα αντέξετε το αιώνιο πυρ της Κολάσεως;»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο Κυριακάτικο κήρυγμά του της 2 Νοεμβρίου 2014, ο π. Θεόδωρος μας ομιλεί για τους εορτάζοντες πέντε μάρτυρες των οποίων ο βίος είναι άγνωστος στους περισσοτέρους, μολονότι έχει διασωθεί και σε εκτενή μορφή.

Μνήμη λοιπόν των Αγίων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ανεμποδίστου, Αφθονίου και Ελπιδοφόρου.

Οι τρεις πρώτοι ζούσαν στην Περσία, αυτοί οδηγήθηκαν πρώτοι στο μαρτύριο.

Η υπομονή τους και η θεϊκή συμπαράσταση έγιναν αιτία να γίνουν χριστιανοί 7-8 χιλιάδες Πέρσες ειδωλολάτρες και πολλοί από αυτούς μαρτύρησαν μαζί με τους τρείς Αγίους.

Οι τρεις μάρτυρες υπεβλήθησαν σε φρικτά βασανιστήρια που μας περιγράφει εν συντομία ο π.Θεόδωρος, αλλά από όλα διεσώθησαν.

Τελικά ο Πέρσης τύραννος διέταξε να ανάψουν λέβητες και έτσι τελείωσε η ζωή τους.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του βίου τους μας παραθέτει ο π.Θεόδωρος, από τα οποία διδασκόμαστε τη θερμή πίστη τους και την αγάπη τους για τον Χριστό.

Την ώρα του μαρτυρίου τους ο ίδιος ο Κύριος εμφανίστηκε για να τους ενισχύσει και να δροσίσει το πυρ και στρατειές Αγγέλων κατέβηκαν για να τους προστατέψουν μας λέγει ο Συναξαριστής. Τι μεγάλη τιμή!

Αναφέρεται στον βίο των Αγίων αυτών μαρτύρων ότι προσευχόταν στον Θεό, να Τον γνωρίσουν και αυτοί που παρακολουθούσαν τα μαρτύριά τους, να γίνουν Χριστιανοί και να σωθούν. Και το αίτημά τους εκπληρώθηκε λόγω της ζέσης που είχαν στην πίστη.

Επίσης αναρωτιόμαστε πώς γίνεται και αντέχουν τα μαρτύρια αυτά; Η απάντηση είναι ότι δεν αντέχουν ανθρώπινα, αλλά επειδή προσεύχονται στον Θεό να αντέξουν, Εκείνος τους στέλνει και τη βοήθεια.

Αυτός βέβαια ήταν ο λόγος που ο χριστιανισμός στα πρώτα χρόνια εξαπλώθηκε και κατέλαβε την Οικουμένη.

Τότε βλέποντας οι ειδωλολάτρες την πίστη όσων οδηγούνταν στα μαρτύρια, ήθελαν να γίνουν χριστιανοί.

Τώρα είμαστε χριστιανοί λαπάδες και καλοπερασάκηδες. Ζούμε την καλοπέρασή μας και είμαστε και λίγο χριστιανοί.

Ακόμα και σ’εμάς τους ίδιους υποχωρεί λίγο-λίγο ο χριστιανισμός και μας καταλαμβάνει η απιστία.

Επανέρχεται στον βίο των Αγίων ο π. Θεόδωρος και στο τέλος του μαρτυρίου τους.

Οι στρατιώτες είχαν εντολή να ρίξουν τους Μάρτυρες μέσα στο καμίνι. Αλλά μόλις πλησίαζαν, ήταν τόσο δυνατή η φωτιά που δεν μπορούσαν ούτε να φτάσουν πιο κοντά.

Τους λέγαν οι Μάρτυρες «τί στέκεστε και δεν μας πετάτε μέσα; Αν αυτό το υλικό πυρ δεν το αντέχετε και φοβάστε και φεύγετε και δεν πλησιάζετε το καμίνι, πώς θα αντέξετε το αιώνιο πυρ της Κολάσεως που είναι πολύ χειρότερο;».

Και απήντησαν οι στρατιώτες οι οποίοι είχαν ήδη εντυπωσιαστεί βλέποντας τα μαρτύρια που άντεξαν οι τρεις Άγιοι: «και τι να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή την οποία εσείς λέτε Κόλαση;» (άρχισε μέσα τους ο Θεός να τους φωτίζει).

Τους είπαν τότε οι Άγιοι ότι αν δεν αρνηθούν την θρησκεία των ειδώλων και δεν πιστέψουν στον Χριστό τον Αληθινό Θεό, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποφύγουν εκείνη την Κόλαση. Υμνώντας τον Θεό μπήκαν στην κάμινο όλοι μαζί.

Σε κάποιο σημείο του βίου αναφέρεται ότι ο Σαπώρ, ζήτησε να τους ρίξουν στην κάμινο και να καούν τόσο πολύ, ώστε να μη μείνει ούτε η στάχτη τους και έλθουν οι Χριστιανοί και πάρουν τα λείψανά τους.

Με αφορμή αυτό, ο π. Θεόδωρος κάνει αναφορά στην ανάλογη συμπεριφορά που σχεδιάζεται τώρα με την καύση των νεκρών και την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου η οποία όμως στο τέλος νοθεύεται με την υποχώρηση να διαβάζεται Τρισάγιο εάν το επιτρέπει ο Επίσκοπος.

Αν δεν επέτρεπαν καθόλου τις ευχές, θα προβλημάτιζε τους συγγενείς η επιλογή της καύσης.

Ενώ έτσι σιγά-σιγά αρχίζουν οι εκπτώσεις όπως έγινε με τους πολιτικούς γάμους και τώρα έφτασαν να είναι μισοί – μισοί σε ποσοστό με τους θρησκευτικούς.

Συνοψίζοντας μας λέγει να μη προβληματιζόμαστε αν ο Θεός μας στείλει βασανιστήρια γιατί ο Θεός θα μας στείλει και βοήθεια με τους Αγγέλους Του να τα υπομείνουμε.

Και όσο μπορούμε κι εμείς ας είμαστε ζεστοί χριστιανοί, με καλά έργα και να εξαπλώνεται ο χριστιανισμός αντί να μειώνεται.

Επίσης αν θέλουμε να εκπληρώνονται τα αιτήματα στις προσευχές πρέπει προηγουμένως να επιδεικνύουμε ανάλογη ζέση στην πίστη.

Και ποτέ να μην επιτρέψουμε ούτε εμείς ούτε τα συγγενικά μας πρόσωπα να δοκιμάσουν από τώρα το πυρ της Κολάσεως και να εγκαταλείψουμε αυτή την αγία συνήθεια να θάπτονται οι νεκροί μας και να μην υπάρχουν άγια λείψανα.

π.Θεόδωρος Ζήσης – Ακινδύνου, Πηγασίου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου των μαρτύρων [mp3]

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Εκφων. (2/11/2014)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra