Άρθρο του οσιολογιοτάτου π.Ευφροσύνου Ιερομονάχου Σαββαΐτου
αποκλειστικά για την https://katanixi.gr/

Αυτός είναι ο μονόδρομος της σωτηρίας, αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στον Τίμιο Σταυρό!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ

Ιερομόναχος π.Ευφρόσυνος Σαβαΐτης

Και πάλι φέτος έφθασε η μέρα της παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Όμως, μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Παγκοσμίως επικρατεί ο φόβος, η απελπισία και η ανελευθερία. Η διοικούσα Εκκλησία, όσο ποτέ άλλοτε, σύρεται αιχμάλωτη στο βλάσφημο και αντίχριστο Καίσαρα, χωρίς λόγο αληθινό, χωρίς βίωμα σταυρικό, τουναντίον με προκλήσεις και προσκλήσεις βλασφημίας ενώπιον του ποιμνίου!

Η πίστη μας πολύ πονηρά αλλοιώνεται, οι συνειδήσεις αποκοιμίζονται, συνήθως και δυστυχώς από ανάξιους των περιστάσεων ποιμένες. Οι μάσκες ετοιμάζονται να γίνουν λειτουργικά άμφια! Oι “εκκλησιολογικές” εγκύκλιοι βρίθουν από προσχήματα “αγάπης”, επιστρατεύονται και καπηλεύονται οι Άγιοί μας, ως δήθεν οδηγοί προς την πλάνη! Αδίστακτοι Αρχιερείς προκαλούν ατιμώρητοι, δολοφόνοι ψυχών και σωμάτων παρελαύνουν ανενόχλητοι στα δημόσια sites προπαγανδίζοντας τη συμμόρφωσή μας με το σχήμα του αιώνος τούτου! Και όμως, όλοι αυτοί είναι οι γνωστοί εχθροί του Σταυρού κατά τον Απόστολο Παύλο (Φιλιπ.γ’,18), ων το τέλος η απώλεια.

Α. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα ο Σταυρός του Κυρίου μας “σήμερον προέρχεται…και οι πιστοί εισδέχονται αυτόν εκ πόθου” (δοξαστικό των Αίνων). Ναι! Ο κοσμοπόθητος, ο πανάγιος, ο ζωηφόρος, ο τίμιος Σταυρός, το ευλογημένο ξύλο, το αήττητο τρόπαιο της ευσεβείας, ο στηριγμός των πιστών, ο φύλαξ της οικουμένης, η ωραιότης της Εκκλησίας, το τραύμα των δαιμόνων, προέρχεται σαν το μόνο σωτήριο Εμβόλιο! Μας καλεί μυστικά να τον εγκολπωθούμε και να τον σηκώνουμε καθημερινά με αυταπάρνηση και θυσίες.

Δεν είναι διακοσμητικό στολίδι ο Σταυρός, ούτε μαγικό φυλακτό. Είναι τρόπος ζωής, είναι ένα ατελεύτητο μυστήριο, είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον του θανάτου και κάθε φόβου, εναντίον κάθε ιού και πλάνης, είναι ο ίδιος ο εσταυρωμένος Χριστός! Ανάλογα με την αγάπη μας στον Σταυρό και στην Παναγία, έρχεται και η θεία Χάρις στον αγώνα μας κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Γι’ αυτό ας αγκαλιάζουμε, ας καταφιλούμε με δάκρυα μετανοίας και λατρείας το Πανάγιο Ξύλο της σωτηρίας μας! Όπου και όταν τον τυπώνουμε (σωστά όμως), γίνεται ακαταμάχητο όπλο και προστασία! Συντρίβει και διαλύει κάθε πονηρία του διαβόλου! Όμως με την προϋπόθεση να γίνεται με πίστη δυνατή και καθαρή! Αλλιώς δεν ωφελεί σε τίποτα! Δεν ενεργεί η δύναμή του! Ο Τίμιος Σταυρός δε σημαίνει μόνο επίδειξη θαυμάτων, διότι μπορεί και ο διάβολος να κρύβεται από πίσω!

Προσοχή! Ακόμα και ο Αντίχριστος, όταν θα παριστάνει τον Χριστό, θα φορά σταυρό!!! Μη μας παραξενεύει αυτό. Επομένως, να προσέχουμε και να προστρέχουμε εκεί που υπάρχει σταυρικό πνεύμα, όχι κοσμικό! Ακόμα και θαύματα να βλέπουμε, μην τρέχουμε σαν άλογα πρόβατα εκεί που τον χρησιμοποιούν για παραπλάνηση! Δε γίνεται αδελφοί να έχουμε και σταυρούς θαυματουργούς αλλά ταυτόχρονα αυτοπροβολή, σχέσεις με την αντίθεη εξουσία, συμπόρευση με τους άρχοντες, τους μεγιστάνες του πλούτου και ειδικά, όταν δεν έχουμε ομολογία καλή της Πίστεως! Αυτό να θυμάστε, είναι το κριτήριο των αληθινών ποιμένων της Εκκλησίας στις μέρες μας! Ο Σταυρός του Χριστού επομένως είναι αντίθετος με το κοσμικό και σαρκικό φρόνημα, τον ανθρωποκεντρισμό (που στις μέρες μας γίνεται καραμέλα στα χείλη των αρχόντων πολιτείας και Εκκλησίας), τον εγωισμό.

Ας προσέξουμε αδέλφια, μη συμμετάσχουμε στην ψευδή Ύψωση! Ναι, υπάρχει και τέτοια. Είναι αυτή, που γίνεται χωρίς συμμετοχή στον Σταυρό και το πάθος του Κυρίου, είναι η ύψωση του διαβόλου, που αφού ανεβάσει κάποιον με την έπαρση και τον καταρρίπτει τελικά στα βάθη της κολάσεως! Θέλουμε να είμαστε φίλοι του Εσταυρωμένου; Ας ακολουθούμε πιστά όλες τις εντολές Του, ας βαδίζουμε την ασκητική οδό της θυσιαστικής εν αληθεία αγάπης και της έμπρακτης μετανοίας. Δε συμβιβάζεται Σταυρός και μάσκα! Φως και σκοτάδι, αλήθεια και πλάνη! Μη μας αποκοιμίζουν εγκύκλιοι επισκοπικοί, που μας καλούν σε άλογη υπακοή στη δήθεν αλάθητη Σύνοδο της Ιεραρχίας! Εμείς ας μένουμε ασφαλείς και εδραιωμένοι στην αλήθεια, δηλαδή την Εκκλησία και ας κρατάμε προφυλάξεις μόνο από την αίρεση και την αμαρτία! Ας έχουμε για αντισηπτικό τα δάκρυα και τον Σταυρό και ας ακολουθούμε κατά πάντα τους Αγίους μας, οι οποίοι ποτέ δεν είπαν να πλανώμαστε καλύτερα μέσα στην Εκκλησία.

Όλοι οι Άγιοι διώχθηκαν και συκοφαντήθηκαν από κακούς επισκόπους. Ακόμα και ο άγιος Πορφύριος, τον οποίον επικαλούνται οι νεοεποχίτες και οι Οικουμενιστές, ήταν καταπέλτης στους λόγους του κατά της πανθρησκείας και των αιρέσεων! Ακόμα και με ονόματα (για σημερινούς τραγικούς επισκόπους), έλεγε να τους αποφεύγουμε σαν τα φίδια! Το ίδιο και ο άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης! Με πάμπολλα παραδείγματα! Γι’ αυτό, ποτέ μην παρασυρθείτε από μωρούς επισκοπίσκους, που τολμούν ακόμη να κηρύττουν, έχοντας αρνηθεί τον Χριστό! Ποτέ υπακοή στην πλάνη! Την Εκκλησία μπορεί, όπως πάντα, να την εκφράζει και ένας ανυποχώρητος μοναχός, ένας καλός Επίσκοπος…Στην περίπτωση που αυτοί δεν κάνουν κόμματα και παρατάξεις, υπάρχει και το αντίθετο άκρο, μην το ξεχνάμε!

Β. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ.

Έχουμε κι άλλον ένα σωτήριο σταυρό, αυτόν του ευγνώμονα Ληστή, που ταιριάζει σε όλους μας τους αμαρτωλούς. Αρκεί να τον μιμηθούμε στην καλή γνώμη, την καλή ομολογία και τη μετάνοια. Αυτός ο σταυρός, χωρίς ιδιαίτερες πράξεις, σε πάει κατευθείαν στον Παράδεισο! Θέλει όμως υπομονή μέχρι τέλους στον κάθε άγιο πόνο (γιατί ο πόνος είναι στ’ αλήθεια αγαθό σωτήριο), θέλει τόλμη και ομολογία καθαρή, θέλει γνήσιο ιεραποστολικό πνεύμα και τέλεια αυταπάρνηση. Δε γίνεται να βαστάζουμε τέτοιο σταυρό και ταυτόχρονα να κυριευόμαστε από υπέρμετρη αγωνία για το πώς θα ζήσουμε, με τι μισθό, αλλά και να συμπορευόμαστε με την πλάνη, την ένοχη σιωπή και τη βουδιστική προσευχή της απομόνωσης απ’ όλους! Ο σταυρός της καλής ομολογίας δεν πτοείται από εκφοβισμούς του κόσμου και των οργάνων του, δε συσχηματίζεται, δε συμβιβάζεται, δε σιωπά. Επικαλείται με πίστη δημόσια το όνομα του Χριστού και ξεπερνά δυναμικά κάθε εμπόδιο για την αγάπη Του. Είθε όλοι μας να φανούμε ευγνώμονες και μέτοχοι της μερίδος του καλού Ληστού!

Γ. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ.

Υπάρχει και ο σταυρός της βλασφημίας που οδηγεί στην απώλεια της σωτηρίας της ψυχής! Όπως είχε πει ένας αρχαίος Άγιος, τρεις σταυροί υπάρχουν: Ο Σταυρός του Χριστού που σώζει, ο σταυρός του ευγνώμονος Ληστού, που κι αυτός οδηγεί στον Παράδεισο, κι ο σταυρός του βλασφήμου ληστή, που κολάζει αιώνια. Πάντως δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς σταυρό! Αυτόν τον σταυρό δυστυχώς ακολουθεί το πλήθος του κόσμου, αλλά ακόμα και το πλήθος των “ευσεβών” Χριστιανών! Είναι αυτοί, που έχουν πωρωμένη συνείδηση, οι αμετανόητοι αμαρτωλοί, είναι όμως και οι υποκριτές “Φαρισαίοι” της “Εκκλησίας”, που βλασφημούν με ευσεβοφάνεια το Άγιο Πνεύμα. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζονται οι διάφοροι λαλίστατοι Αρχιερείς, ιερείς, ηγούμενοι και θεολόγοι, οι συμπνέοντες με το οικουμενιστικό κίνημα, οι φοβισμένοι, οι δειλοί και οι ισχυρογνώμονες μασκοφόροι των Ναών. Ακόμη, οι ορθόδοξες αδελφότητες, που δεν αντιδρούν σύσσωμες για τις μάσκες στα σχολεία και νηπιαγωγεία, ούτε παίρνουν ξεκάθαρη θεολογική θέση κατά των αιρετιζόντων επισκόπων τους. Οι καπηλευτές της αγάπης του Χριστού, που κρύβουν συχνά μια δυσωδία σαρκικών διαστροφών, αφού ήθος και δόγμα μαζί πηγαίνουν (εννοείται υπάρχουν πάντα οι επαινετές εξαιρέσεις). Είναι επίσης οι καπηλευόμενοι τον Τίμιο Σταυρό, όπως έχουμε αναφέρει, είναι οι προκλητικά διαφημίζοντες την εγκατάλειψη της ιερωσύνης τους, και γενικά όσοι μπροστά σ’ αυτόν τον φοβερό διωγμό της Πίστης στην ιστορία, φοβούνται ή δειλιούν να ομολογήσουν δημόσια την αλήθεια και να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κίβδηλη πίστη των προϊσταμένων τους (των εκκλησιαστικών ιδιαιτέρως). Αυτοί μιμούνται τους υποκριτές γραμματείς, οι οποίοι προκαλούσαν τον Κύριο να κατέβει από το Σταυρό. Θέλουν μια εύκολη χριστιανική ζωή, κολλημένοι στον τύπο του νόμου, και αρνούμενοι την ουσία του Σταυρού και την ειλικρινή ευσέβεια. Όμως ο Κύριος προτίμησε να παραμείνει σταυρωμένος, γιατί δια του Σταυρού θα ερχόταν η Ανάσταση και η Ζωή.

Δ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ (το χρέος μας).

Ο Σταυρός του Χριστού μας είναι όπλον ειρήνης! Όχι βέβαια κοσμικής, αλλά πνευματικής. Είναι όπλο του συνεχούς πνευματικού πολέμου κατά του παλαιού μας κακού εαυτού, των παθών και του διαβόλου. Είναι βέβαια και όπλο κατά των βαρβάρων ορατών εχθρών του Σταυρού, των Αγαρηνών και κάθε πολεμοχαρούς εισβολέα, εναντίου στη φιλόχριστη πατρίδα μας. Ώστε οφείλουμε, ειδικά στους αποκαλυπτικούς καιρούς μας, με τη δύναμη της εσταυρωμένης μας βιοτής, με την επίκληση και σημείωση του Σταυρού και με την τόλμη της καλής ομολογίας, να αντιστεκόμαστε άχρι θανάτου σε κάθε λυσσαλέα επίθεση των σκοτεινών δυνάμεων κατά της Ορθοδοξίας, της εθνικής συνείδησης και ιστορίας, της παιδείας και της ελευθερίας μας.

ΟΧΙ στη μασκοφορία-βλασφημία εντός των Ναών μας!

ΟΧΙ στη βίαιη επιβολή μάσκας στα νήπια και τα παιδιά μας!

ΟΧΙ στο ερχόμενο εμβόλιο του ψυχοσωματικού θανάτου!

ΟΧΙ σε κάθε αντιευαγγελική και αντιπατερική “συνοδική” απόφαση, που συμμορφώνεται με τον Καίσαρα κατά της Πίστεώς μας!

Αυτός είναι ο μονόδρομος της σωτηρίας, αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στον Τίμιο Σταυρό! Και σ’ αυτόν τον αγώνα να ζητάμε την γλυκιά παρηγοριά της Παναγίας μας, του ανθρώπου που πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλον και έζησε το μυστήριο του Σταυρού.

Τίμιε και Πανάγιε Σταυρέ του Κυρίου, ελέησον και σώσον ημάς τη δυνάμει σου, φύλαττε την δεινώς χειμαζομένη Ορθοδοξία μας, την πονεμένη και πολεμουμένη μας πατρίδα και την τρυφερή μας αγνή νεότητα και δείξε σ όλο τον κόσμο τη λάμψη της αληθείας κατά της πλάνης!

Η Χάρις του Τιμίου Σταυρού να μας σκεπάζει και ενδυναμώνει!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra