Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Αναδημοσιεύουμε από το τεράστιο υλικό του παλαιού και ανενεργού πλέον, Ιστολογίου μας Κατάνυξις (https://www.katanixis.gr/), που αποτελεί ανυπολόγιστο πλούτο παρακαταθήκης και ενημέρωσης.


π.Θεόδωρος Ζήσης – Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις(ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Το σημερινό ηχητικό απόσπασμα, είναι το Κυριακάτικο Κήρυγμα της 12ης Ιουλίου, από τον π. Θεόδωρο Ζήση, στη μνήμη του πολύ γνωστού, σεβαστού και αγαπητού σε όλους μας, Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, που η Εκκλησία μας γιόρτασε εφέτος για πρώτη φορά.

Μας ομιλεί για την πορεία του Γέροντα Παϊσίου, που ξεκίνησε ταπεινά και έγινε γνωστός σε όλη την οικουμένη. Αναφέρεται στον βίο του και στη συνέχεια κάνει μερικές σκέψεις για την μεγάλη του προσφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Γέροντας προσέφερε βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που τον επισκέπτονταν. Το Μοναστήρι της Σουρωτής όπου βρίσκεται ο τάφος του Οσίου, έχει γίνει πανορθόδοξο προσκύνημα.

Από μικρό παιδί, διάβαζε βίους Αγίων. Μας μεταφέρει ο π. Θεόδωρος ορισμένα θαυμαστά περιστατικά από τη ζωή του, όπως το γεγονός της εμφανίσεως του Κυρίου στον 15ετή Αρσένιο, αλλά και από το μοναχικό του βίο.

Μας απαριθμεί τις αρετές και τα πνευματικά του χαρίσματα. Μας ομιλεί για τον φωτισμένο, καρδιακό του λόγο, που πείθει και αναπαύει και τονίζει την θέση του Αγίου για τις άλλες «Εκκλησίες» τις οποίες θεωρεί αιρέσεις και όχι Εκκλησίες.

Στον επίλογο του κηρύγματός του ο π. Θεόδωρος, επισημαίνει ότι αν θέλει κανείς να ωφελήσει τον κόσμο, να ακολουθήσει την αγιότητα, δεν αρκούν τα πανεπιστήμια και τα πτυχία. Ο απλοϊκός, ο αγράμματος Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ωφέλησε τον κόσμο γιατί δεν εδίδασκε μόνο, αλλά εφήρμοζε αυτά τα οποία εδίδασκε.

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου – Εκφων. (12/7/2015)