Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Στη διάρκεια των πνευματικών αγώνων του συνδέθηκε με τον Άγιο Θεόδωρο Στουδίτη και με τον Άγιο Ιωάννη της Μονής των Καθαρών…

  Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ευλαβείς και πλούσιους γονείς. Από νεαρή ηλικία αγάπησε με όλη του την καρδιά τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και πόθησε να ενδυθεί το μοναχικό σχήμα. Γι’ αυτό το λόγο πήγε στη Μονή του Παυλοπετρίου στον κόλπο της Νικομηδείας και εκεί έγινε μοναχός.

Επιδόθηκε ολόψυχα στην άσκηση και την απόκτηση των αρετών και έτσι ανυψώθηκε σε μεγάλα μέτρα και η φήμη του διαδόθηκε παντού.

Στη διάρκεια των πνευματικών αγώνων του συνδέθηκε με τον Άγιο Θεόδωρο Στουδίτη και με τον Ιωάννη της Μονής των Καθαρών. Μαζί, αυτοί οι θερμοί αγωνιστές της Πίστεως συνεργάστηκαν για την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων.

Κατά τους χρόνους του Εικονομάχου βασιλιά Λέοντα κατηγορήθηκε ότι αποδίδει σεβασμό και τιμά τις άγιες Εικόνες και γι’ αυτό δοκιμάστηκε με διάφορα βασανιστήρια και με θλίψεις. Ακόμα και πικρές εξορίες δοκίμασε και όμως όλα τα δεινά τα υπέμεινε ο καρτερόψυχος για την αγάπη του Χριστού.

Έως το τέλος της ζωής του έμεινε ανυποχώρητος στα θέματα της Πίστης μας και έτσι ως αγωνιστής και Ομολογητής παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Σωτήρα Χριστού!

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου στις 22 Φεβρουαρίου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra