Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Από την ομιλία του Αγίου Γερμανού, επιλέγει ο π. Θεόδωρος, ενδεικτικά ορισμένα σημεία του εξαιρετικού αυτού λόγου προς την Παναγία”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο π. Θεόδωρος Ζήσης, ελειτούργησε στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Ανύδρου. Στο κήρυγμά του μας υπενθυμίζει σύντομα το περιεχόμενο της εορτής και στη συνέχεια μας παρουσιάζει έναν θαυμάσιο λόγο ενός μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Γερμανού του Α’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Γερμανός, είναι μεγάλος θεοτοκόφιλος άγιος, σπουδαίος υμνογράφος και λογογράφος. Είναι ο Πατριάρχης, κατά την πατριαρχία του οποίου ξέσπασε η εικονομαχία, και εκείνος που στην απαίτηση του αυτοκράτορα να κατεβάσει τις ιερές εικόνες, απάντησε ότι είναι αδύνατον χωρίς Οικουμενική Σύνοδο, να κάνει καινοτομία στην πίστη. Γι’ αυτό παραιτήθηκε και αποσύρθηκε.

Από την ομιλία του Αγίου Γερμανού, επιλέγει ο π. Θεόδωρος, ενδεικτικά ορισμένα σημεία του εξαιρετικού αυτού λόγου προς την Παναγία, για την οποία μας λέγει σε ένα σημείο ότι όσα και να πει κανείς για το πρόσωπό της, δεν πρόκειται να αμαρτήσει, γιατί κανένας δεν μπορεί να υμνήσει επαξίως την Θεοτόκο.

Μας εξηγεί επίσης γιατί εισήχθη στο ναό στην ηλικία των τριών ετών. Ακούμε την πρόσκληση της Αγίας Άννας προς τον λαό, προς τους Προφήτες και προς τον Ζαχαρία.

Στη συνέχεια παίρνει τον λόγο ο Ζαχαρίας, ο οποίος απευθύνεται αρχικά στους γονείς της Παναγίας μας και στη συνέχεια στην ίδια.

Στο τέλος ο Άγιος Γερμανός, καλεί το εκκλησίασμα να πουν πολλά «χαίρε» προς την Θεοτόκο – γι’ αυτό πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως μπορεί να είναι και ο συντάκτης του Ακαθίστου Ύμνου – και στον επίλογο της ομιλίας του απευθύνει ικεσίες προς την Παναγία, όπου μεταξύ άλλων παρακαλεί την Κυρία Θεοτόκο να ντύσει τους ιερείς μας με ειλικρινή πίστη.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εισόδια της Θεοτόκου [mp3 – 2015].wmv

Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανύδρου – (21/11/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra