Επικαιρότητα

Οσία Ξένη εκ Πετρουπόλεως (κατά κόσμον Ξένια Γκριγκόριεβνα)

εικόνα άρθρου: Οσία Ξένη εκ Πετρουπόλεως (κατά κόσμον Ξένια Γκριγκόριεβνα)
Γράφει η “Ερατώ”
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Διά Χριστόν σαλή…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σταθερή εορτή: 24/1 εκάστου έτους.

Γέννηση: Η Αγία γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1730 μ.Χ.

Η Οσία Ξένη, ούσα ακόμη σε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε τον Ανδρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ, που διατελούσε συνταγματάρχης και πρωτοψάλτης στη βασιλική αυλή. Ο σύζυγός της διακρινόταν για τον ένδοξο βίο του και τις υψηλές υλικές του απολαβές. Όντες οι δυο τους πολύ αγαπημένοι σύζυγοι, περνούσαν τη ζωή τους ανάμεσα σε κοσμικές απολαύσεις, χοροεσπερίδες και συμπόσια στη βασιλική αυλή. Όλος ο λαός τούς μακάριζε για την κοσμική τους ευτυχία και την αγάπη τους.

Ωστόσο, ο Κύριος της ζωής μας αποφάσισε να πάρει κοντά Του τον Ανδρέα, αφήνοντας την Ξένια χήρα, μόλις στα 26 της χρόνια. Ο θάνατος ήταν αιφνίδιος, χωρίς συμμετοχή στα μυστήρια της εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας.

Έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της, η Ξένια έλειψε από την Αγία Πετρούπολη για 8 χρόνια, οπότε και κατά πάσα πιθανότητα μαθήτευσε κοντά σε Στάρετς (μοναχούς) σε ρωσικά μοναστήρια ή ερημητήρια. Επιστρέφοντας στην Αγία Πετρούπολη πούλησε όλα της τα υπάρχοντα και φόρεσε τα ρούχα του κεκοιμημένου συζύγου της, παρουσιαζόμενη στον κόσμο ως ο ίδιος. Πλέον, ο Ανδρέας ζούσε μέσα από τη σύζυγό του, ενώ η κοσμική της πλευρά είχε πεθάνει. Μάλιστα, περιπλανιόταν στους δρόμους, κακομεταχειριζόμενη και λοιδορούμενη από πολλούς. Όμως, η ίδια προσευχόταν συνεχώς για όλους τους ορθοδόξους, ενώ τις ελεημοσύνες που της έδιναν τις μοίραζε στους φτωχούς, για τη σωτηρία της ψυχής του κεκοιμημένου συζύγου της.

Είχε αποκτήσει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος –την προφητεία, την ίαση των πληγών της ψυχής των ανθρώπων που προσέτρεχαν σε αυτήν, και παράλληλα διατελούσε θαύματα με την παρουσία της. Είναι γνωστή ως η ‘άστεγη περιπλανώμενη’ που εξακολουθεί να κάνει θαύματα και μετά την κοίμησή της.

Θάνατος: Η Αγία κοιμήθηκε γύρω στα 1800 μ.Χ. (1806-1814).

Η επιγραφή στον τάφο της γράφει: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Εδώ αναπαύεται το σώμα της δούλης του Θεού, Ξένης Γκριγκόριεβνα, γυναικός του αυτοκρατορικού πρωτοψάλτη, συνταγματάρχου Ανδρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ. Χήρα σε ηλικία 26 ετών, μια προσκυνήτρια για 45 χρόνια, έζησε 71 χρόνια. Ήταν γνωστή με το όνομα Ανδρέα Φεοντόροβιτς».

Επίσημη αγιοκατάταξή της: Η Οσία Ξένη δοξάστηκε επισήμως από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, έξω από τη Ρωσία, το 1978 και από το Πατριαρχείο της Μόσχας, το 1988.

Υποσημείωση: Ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης μας λέγει: «Υπάρχει μια ψεύτικη ζωή, που σημαίνει να τρως, να πίνεις, να πλουτίζεις και με αυτά τα πλούτη να συμμετέχεις σε όλες τις κοσμικές διασκεδάσεις και απολαύσεις. Στον αντίποδα, υπάρχει η αληθινή ζωή, που σημαίνει να ευχαριστείς τον Θεό και τους άλλους, να προσεύχεσαι και να εργάζεσαι για τη σωτηρία της ψυχής τους».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

22 Σεπ

Η διαβολική ευλάβεια εμποδίζει την προσευχή (Ιερός Χρυσόστομος)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΔΗΝΑΡΙΑ. Και ότι η μνησικακία είναι το χειρότερο από κάθε αμάρτημα

Ο πολύαθλος Άγιος Ευστάθιος ο μεγαλομάρτυς [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Τά πάθη Χριστοῦ, σαφῶς μιμησάμενος, καί τούτου πιῶν, πιστῶς τό ποτήριον, κοινωνός Εὐστάθιε, καί τῆς δόξης σύγκληρος γέγονας, παρ' αὐτοῦ τοῦ πάντων Θεοῦ, λαμβάνων ἐξ ὕψους θείαν ἄφεσιν" (Κοντάκιον)

Φωτιά!!! Το θαύμα: Τιμώντας την Ιεροσύνη και την αγία Πίστη μας (Μέρος Α’)

της Βασιλικής Οικονόμου. «ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν οἱ πατέρες ἡμῶν, ἤλπισαν, καὶ ἐῤῥύσω αὐτούς· πρὸς σὲ ἐκέκραξαν καὶ ἐσώθησαν, ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν καὶ οὐ κατῃσχύνθησαν» Ψαλμός κα’ 5-6

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.