Επικαιρότητα

Όταν η πολιτική των “ηπίων τόνων” γίνεται “νανούρισμα” για τον πιστό λαό

εικόνα άρθρου: Όταν η πολιτική των “ηπίων τόνων” γίνεται “νανούρισμα” για τον πιστό λαό

η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της… (Αρχιεπ. Ιερώνυμος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σχετικές με το θέμα σχέσεων πολιτικής και εκκλησιαστικής διοίκησης.

2009

Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος, και όπως όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εξυπακούουν προηγουμένως σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο ως και πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Παπανδρέου

2012 

«Κατά την Ορθόδοξη παράδοση, δεν επιτρέπεται στον Κληρικό η ανάληψη κοσμικών υποχρεώσεων και ιδιαίτερα κοσμικής εξουσίας. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που έγινε κι αυτό κατ εξαίρεση για το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδος και παλαιά και πρόσφατα με τις περιπτώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού και του Εθνάρχου Μακαρίου. Εύχομαι να μη χρειασθεί ποτέ να ξαναπαρουσιαστεί στον τόπο μας τέτοια ανάγκη. Ως προς το «τυχόν κάλεσμα» κατά την έκφρασή σας, σας απαντώ ότι είμαι το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για μια τέτοια υπηρεσία» 

2013

Η Εκκλησία ούτε ταυτίζεται με κόμματα, ούτε αντλεί την ύπαρξή της από την Πολιτεία». «Πολλοί επιχειρούν να μας παρουσιάσουν σαν συνδιαχειριστές κοσμικής εξουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από αυτό», «ούτε συναποτελούμε μέρος του συστήματος, ούτε αντιπροσωπεύουμε κάποιο συστημικό μόρφωμα».

2018 Αιτωλοακαρνανία – Αμφιλοχία

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για τα μέλη της Εκκλησίας, τους εργάτες της Εκκλησίας, αλλά και τα μέλη της πολιτείας – εννοώ εκείνους που ασχολούνται με τα πολιτικά θέματα τις πατρίδος μας. Προσευχόμαστε να τους δίνει ο Θεός σωφροσύνη, σύνεση, όχι βιασύνη, κι εκείνοι οι οποίοι βιάζονται και μας πιέζουν για να κάνουν αυτό που θέλουν, όταν κάνουν αυτό που θέλουν θα μας ξεχάσουν. Εμείς πρέπει να είμαστε φρόνιμοι, συνετοί, σώφρονες. Ναι στα ανοίγματα, ναι στη συνεργασία, όχι στα ξεριζώματα!

2018

«Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα απολύτως, γιατί εμπιστεύομαι την ποιμαντική μου. Ο Τσίπρας μέσα από τη σχέση μαζί μου γίνεται ένας σύγχρονος Σαούλ».

2019 Πασχαλινό μήνυμα

«Σήμερα δοκιμάζουμε όλοι τις συνέπειες των αλαζονικών επιλογών των αρχόντων, οι κοσμικές εξουσίες θα προσπαθούν πάντοτε να διαφεντεύουν την πίστη και την ελευθερία των ανθρώπων».

«Το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως βρίσκει τη Χώρα μας, αλλά και την Οικουμένη σχεδόν ολόκληρη, υπό συνθήκες θλίψεως, αβεβαιότητας και αγωνίας για το αύριο. Ο τόπος μας υποφέρει. Μεγάλο μέρος του λαού μας δοκιμάζεται και υπομένει καρτερικά, κάνοντας πράξη τη χριστιανική αγάπη και την αλληλεγγύη στον πόνο των συνανθρώπων μας και προσδοκά ένα καλύτερο αύριο. Η οικουμένη μοιάζει να γεύεται κάτι από την πικρία της Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών. Σήμερα, δοκιμάζουμε όλοι τις συνέπειες των αλαζονικών επιλογών των αρχόντων του κόσμου τούτου, που θεωρούν ότι τα “αργύρια” αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους»

Τα συμπεράσματα δικά σας. Το βέβαιο είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος εκτίθεται. Χριστός Ανέστη

Διαβάζουμε στο iefimerida.gr:


Ιερώνυμος σε Μητσοτάκη: Εμπιστεύομαι την κυβέρνηση – Η Εκκλησία θα ακολουθήσει τις υποδείξεις των Αρχών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ τον ρώτησε πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του.

Ο κ. Ιερώνυμος τον ενημέρωσε ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά και ότι θα λειτουργήσει κανονικά από σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και ευχαρίστησε την Εκκλησία για την σημαντική βοήθειά της στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Η Εκκλησία θα ακολουθήσει τις υποδείξεις των Αρχών

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της κυβέρνησης και τον δύσκολο και αποτελεσματικό αγώνα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επισήμανε ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. έξω από εκκλησίες

Σε πλήρη συναγερμό είναι η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από εκκλησίες τις ημέρες της κορύφωσης του Θείου Δράματος, δηλαδή από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα.

Ήδη στον σχεδιασμό της προβλέπεται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, να ξεκινήσουν περιπολίες αστυνομικών της ΔΙΑΣ έξω από ιερούς ναούς και κοιμητήρια, τα οποία όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα είναι κλειστά την Μεγάλη Παρασκευή, ώστε να παρέμβουν σε περιπτώσεις συγκεντρώσεων. Μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, οι περιπολίες των αστυνομικών αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο κίνδυνος φαινομένων συνωστισμού έξω από ναούς γίνεται μεγαλύτερος λόγω των τελετουργικών της περιφοράς του Επιταφίου και της αφής του Αγίου Φωτός.

Έλεγχοι και στο Διαδίκτυο

Στον σχεδιασμό των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα συμμετέχει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας καθώς παρατηρήθηκαν καλέσματα μέσα από ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– π.Νικόλαος Μανώλης, Διαολεμένο Ιερατείο [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Η υποτέλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας, απέναντι στους άθεους νόμους της Κυβέρνησης
– Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση
– Εγκύκλιος Περί της τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος
– Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!
– Δόξα σοι ο Θεός! Χαράς Ευαγγέλια! Ο Μητροπολίτης Μόρφου, αποκαταστάθηκε μέσα μας εκ νέου ως Πανιερώτατος!
– Συνεργασία του Αρχιεπισκόπου με την Πολιτεία και όχι με τον Χριστό! Αδιανόητη φαυλότητα!
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.