Επικαιρότητα

Ουκρανική απόβαση στο Άγιον Όρος. Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος παραχώρησε κελί στους σχισματικούς της Ουκρανίας

εικόνα άρθρου: Ουκρανική απόβαση στο Άγιον Όρος. Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος παραχώρησε κελί στους σχισματικούς της Ουκρανίας

Ποιά στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιπες 19 κυρίαρχες Μονές; 

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μετά τις δήθεν προσκυνηματικές εκδρομές στο Άγιο Όρος, φαίνεται ότι η ψευδοαυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας προσπαθεί να αποκτήσει ένα μόνιμο έρεισμα στο Περιβόλι της Παναγίας. Συγκεκριμένα η Ιερά Μονή Παντοκράτορος φέρεται να έχει παραχωρήσει το ερειπωμένο κελί των Αγίων Αρχαγγέλλων σε Ουκρανούς της ψευδοαυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα uathos.com έχει ιδρυθεί συλλόγος με το όνομα Ίδρυμα Φίλων του Κελιού των Αγίων Αρχαγγέλων Αγίου Όρους με πρόεδρο τον Volodymyr Tribrat με σκοπό την συλλογή δωρεών για την ανοικοδόμηση του ερειπωμένου κελίου.

Ότι το όλο εγχείρημα έχει σαφή αντιρωσικό χαρακτήρα και άρα είναι εκτός της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο, καθίσταται σαφές από τον σκοπό της αναστήλωσης του Ιερού Κελίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα: “Μετά την ανοικοδόμηση, το κελί θα δέχεται προσκυνητές, οι λειτουργίες θα γίνονται στην ουκρανική γλώσσα στην Εκκλησία. Μια ειδική προσευχή θα είναι για τους αθώους νεκρούς πολίτες και τους στρατιώτες μας που πέθαναν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους από τους Ρώσους εισβολείς.

Η ύπαρξη και λειτουργία της σελίδας επιβεβαιώνεται και με αναρτήσεις ουκρανών ιδιωτών στο facebook.

Στιγμιότυπο από την ουκρανική σελίδα με αυτόματη μετάφραση από την google

Οι διαχειριστές της σελίδας απαντώντας στο ερώτημα πως προέκυψε το όλο εγχείρημα, παραπέμπουν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος : “Με απόφαση των γερόντων της Μονής του Αγίου Παντοκράτορα, το κελί του Αγ. Αρχάγγελοι (Φαλακρού), που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Άλλωστε όλη η γη στο Άγιο Όρος ανήκει σε 20 μοναστήρια και κανείς δεν έχει δικαίωμα να κτίζει χωρίς την άδεια των μοναστηριών.

Επίσης παρατίθεται στη σελίδα και επίσημη μετάφραση του εγγράφου της Ι. Μ. Παντοκράτορος, με αριθμό πρωτοκόλλου 4555/Ф18 της 16ης Δεκεμβρίου 2021, με το οποίο η Ιερά Μονή επιτρέπει στον Ιερομόναχο Παϊσιο την παραμονή του στο Ιερό Κελίο Αρχαγγέλων Φαλακρού και την αναστήλωσή του: “Με την ενυπόγραφη και σφραγισμένη αυτή ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Μονής, σας ενημερώνουμε ότι η Σύναξη των Πρεσβυτέρων της Ιεράς Μονής μας ενέκρινε την παραμονή σας στο Ιερό Κελλί των Ταξιαρχών – Φαλάκρου, και σας επιτρέπει να συλλέξετε ελεημοσύνη για να μπορέσετε να ξεκινήσετε την αναστήλωσή του. Το τμήμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα αρχαία οικήματα του Αγίου Όρους και για το λόγο αυτό οι εργασίες πρέπει να γίνονται με την απαραίτητη φροντίδα και την κατάλληλη τεκμηρίωση, ιστορική και αρχαιολογική, πάντα υπό την επίβλεψη της Ιεράς Μονής μας…..”

Ο συνδεδεμένος λογαριασμός για τις δωρεές της ανακατασκευής ανήκει επίσης στην κυρίαρχη Μονή. 

Προσπαθούμε μέσω του ρεπορτάζ να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες και να διευκρινίσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει προχωρήσει αυτή η βλάσφημη εξέλιξη για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία. 

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: 

1. Υπάρχει επίσημη απόφαση της Ιεράς Συνάξεως του Αγίου Όρους σχετικά με την αναγνώριση των Ουκρανών Σχισματικών;   

2. Ποιές Ιερές Μονές τους έχουν αναγνωρίσει και ποιές όχι;

3. Γνωρίζουν οι ηγούμενοι και τα ηγουμενοσυμβούλιά τους πως η Ιερά μονή Παντοκράτορος έχει παραχωρήσει στους Ουκρανούς Σχισματικούς το ιστορικό κελί των Αρχαγγέλων Φαλακρού; 

4. Πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και η Ιερά Επιστασία;

Τη στιγμή που το Πατριαρχείο Μόσχας έχει ήδη διακόψει την πνευματική κοινωνία με 19 Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, μια τέτοια απόφαση για το Άγιον Όρος αποτελεί σκάνδαλο.

Εμείς συνεχίζουμε το ρεπορτάζ και θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.

Ευχόμαστε η Παναγία μας να φυλάξει το Περιβόλι της.

Καλή μετάνοια…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.