Επικαιρότητα

Ουκρανική αυτοκεφαλία: «Δεν ήταν ελεύθερη η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για αναγνώριση»

εικόνα άρθρου: Ουκρανική αυτοκεφαλία: «Δεν ήταν ελεύθερη η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για αναγνώριση»

Την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ουκρανική αυτοκεφαλία σχολιάζει ο πρωθιερέας, ηγούμενος του ναού του Αγίου Θεόδωρου Στουδίτη της Μόσχας, Βσέβολοντ Τσάπλιν, μιλώντας στο Sputnik.

Ο ίδιος, εκφράζοντας τις σκέψεις του – και όχι μιλώντας εκ μέρους της Ρωσικής εκκλησίας όπως ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει – μιλάει για την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και τονίζει ότι το θέμα είναι «σημαντικό» και «επείγον».

«Δεν ξέρω τι απόφαση θα βγάλει. Κανείς δεν το ξέρει», σημειώνει εντούτοις, παρατηρώντας πάντως ότι «εκείνοι που επικοινωνούν με τους σχισματικούς γίνονται και οι ίδιοι σχισματική». «Το ίδιο δήλωσε η Σύνοδος όταν η Ρωσική Εκκλησία διέκοψε τους δεσμούς με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως», λέει. 

Και προσθέτει: «Ελπίζω ότι και με την Εκκλησία της Ελλάδος θα ανακόψουμε προσωρινά τους δεσμούς μας». «Αν είναι σχισματικοί, και εμείς θα γίνουμε σχισματικοί αν συνεχίσουμε την επικοινωνία», συμπληρώνει. 

Ο ίδιος, βεβαίως, κάνει μνεία στις καλές σχέσεις που διατηρεί ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός: «Με όλη μας τη θλίψη και λύπη, και κατανόηση ότι ο ρωσικός και ελληνικός είναι πολύ κοντινοί λαοί και έχουμε πολύ καλές σχέσεις, πρέπει να πούμε στους ιερείς – πολλοί από τους οποίους μάς υποστηρίζουν – στους πιστούς, στους μονάχους στον Άγιον Όρος, ότι η Ιεραρχία σας απομακρύνθηκε στο σχίσμα. Πρέπει να φύγετε και να δημιουργήσετε άλλη ιεραρχία που θα είναι ελεύθερη από την εξωτερική πίεση», σημειώνει συγκεκριμένα.

Άλλωστε, εκφράζει την άποψη ότι η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήλθε «υπό την πίεση των ΗΠΑ, και της Δύσης γενικά». «Στην ουσία, δεν ήταν ελεύθερη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος», επισημαίνει στο πλαίσιο αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες Εκκλησίες, ο ηγούμενος του ναού του Αγίου Θεόδωρου Στουδίτη της Μόσχας, λέει: «Φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα όλες οι Εκκλησίες με επικεφαλής Έλληνες θα υποστηρίξουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι η λογική του ελληνικού κόσμου. Ο Πατριάρχης δεν είναι μόνο ιστορικό είναι συμβολικό πρόσωπο, έχει εξουσία, τον υποστηρίζουν και πολλοί Δυτικοί και Αμερικάνοι».

«Αν κάποιες Εκκλησίες που έχουν δεσμούς με την Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίζουν ότι δεν είναι μαζί με τον Χριστό αλλά με τους δυτικούς τραπεζίτες, προέδρους και πολιτικούς, ας κάνουν αυτή την επιλογή», λέει μάλιστα.

Υπνεθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία, καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.