Επικαιρότητα

Ουκρανικό “τολμηρό” Μύρο 

εικόνα άρθρου: Ουκρανικό “τολμηρό” Μύρο 
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο πόλεμος στην Ορθόδοξη Εκκλησία συναγωνίζεται σε σφοδρότητα τον πόλεμο στα πεδία των μαχών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας. 

Επέλεξε την ευλογημένη μεσότητα, εκείνη αφενός της αυτονόητης καταδίκης των Σχισματικών του Ντουμένκο και διακοπή κάθε πνευματικής κοινωνίας για το Φανάρι και αφετέρου της διαχωρίσης της θέσης του  από τη Μόσχα, λόγω του πολέμου. 

Αντικειμενικά το ζήτημα του καθαγιασμού του Μύρου αποτελεί ένα πρακτικό πρόβλημα, το οποίο καλείται να επιλύσει ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος. 

Ούτε από την Μόσχα μπορεί να προμηθευτεί το απαραίτητο για τις εκκλησιαστικές ανάγκες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  Άγιο Μύρο και σε καμία περίπτωση  από την Κωνσταντινούπολη. 

Η λύση στην οποία αποφάσισε συνοδικώς να καταφύγει στηρίζεται σε πηγές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ουκρανίας. Αποφάσισε να προχωρήσει στην παρασκευή (έψησις) του δικού της Αγίου Μύρου. 

Εδώ, εκτός από την παραδοξότητα της συνύπαρξης δύο Αγίων Μύρων στην ίδια χώρα, (είναι σαφές πως η OCU του Ντουμένκο θα προμηθευτεί το Άγιο Μύρο από το Φανάρι), η απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου της UOC είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα προκαλέσει την αντίδραση και του φιλόδοξου Πατριάρχη Μόσχας και του επίδοξου Πάπα της Ανατολής στο Φανάρι. 

Στη δεδομένη χρονική στιγμή παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τη διελκυστίνδα ισχύος μεταξύ της Αμερικής  (ΝΑΤΟ) και της Ρωσίας. 

Εκκλησιαστικά βλέπουμε την Ορθοδοξία να αιμορραγεί, με τραγικούς πρωταγωνιστές τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας αντίστοιχα. 

Αυτή η δυστοπική μονομαχία καταφέρνει μόνο ένα πράγμα: Να σχίζει ολοένα και βαθύτερα τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου. 

Παραδοξότητες και τραγωδίες αποκαλύπτονται διαρκώς. Τίποτα όμως δεν φαίνεται να μπορεί να συνετίσει τους πολυτελείς κομπάρσους, να βάλουν ένα τέλος στο νέο σχίσμα που απειλεί την Ορθοδοξία. 

Η “Σκασίλα” του Βαρθολομαίου Αρχοντώνη στοιχειώνει την ειρηνική εκτόνωση της κρίσης. 

Ευχόμαστε, χάριτι Θεού, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να αποτελέσει ένα κατά Θεόν ηλεκτροσόκ. 

Να συνετίσει και να συμμορφώσει την Φαναριώτικη Πατριαρχική αυθαιρεσία. 

Καλή Μετάνοια! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.