Παναγιώτα Κεμανετζή

Ουκρανικό ζήτημα – Αφρική: Ίδρυση εκκλησίας από τη Μόσχα

εικόνα άρθρου: Ουκρανικό ζήτημα – Αφρική: Ίδρυση εκκλησίας από τη Μόσχα
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Νέο επεισόδιο μεταξύ δύο Πατριαρχείων…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μετά την ίδρυση εξαρχίας στην Αφρική από το Πατριαρχείο Μόσχας και, μάλιστα, στον απόηχο του ουκρανικού ζητήματος. 

Με Εγκύκλιό του προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος τους κάλεσε να αγνοήσουν τις όποιες προσφορές και προθέσεις των Ρώσων, και να μείνουν πιστοί στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο κ.κ. Θεόδωρος κατηγόρησε την Εκκλησία της Μόσχας ότι: «προσπαθεῖ νά «κλέψει» ἱερεῖς καί χριστιανούς ἀπό τό Πατριαρχεῖο μας, χρησιμοποιώντας ἀνεπίτρεπτους τρόπους. Ἡ ἐνέργεια αὐτή εἶναι ἀπόλυτα ἐχθρική πρός τό Πατριαρχεῖο μας, καθώς εἶναι ἀντίθετη με πολλούς ἱερούς Κανόνες πού ἀπαγορεύουν σέ μιά Ἐκκλησία νά παραβιάζει τά ὅρια τῆς ἄλλης».

Από την άλλη, το Ρωσικό Πατριαρχείο επιβεβαίωσε την ίδρυση της εξαρχίας σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Υπογράμμισε, ωστόσο, μέσω του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ότι δεν αποβλέπει στην οικειοποίηση των ενοριών που δεν της ανήκουν ή στην υπονόμευση του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου, καθώς, μέχρι το 2018 υπήρχε αγαστή συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο. Καθώς, όμως, συντάχθηκε με το μέρος του σχισματικού προκαθημένου της Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, και προέβη σε συλλειτουργία και μνημόνευση αυτού (τα όμοια έπραξε και ο Λεμεσού Αθανάσιος), κληρικοί της Αφρικής διαφώνησαν με αυτή την επιλογή και ζήτησαν να ενταχθούν στη δικαιοδοσία της Μόσχας.
Η ενέργεια, όμως, αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του κ. κ. Θεοδώρου.

Υπό τη σκιά των καινοφανών εξελίξεων, συνήλθε συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και εξεδόθη ανακοινωθέν, στο οποίο γνωστοποιεί ότι θα προβεί σε άμεση ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα δρώμενα της Ρωσικής Εκκλησίας, και θα εφαρμόσει άμεσα τα προβλεπόμενα των θείων και ιερών κανόνων περί των εκκλησιαστικών ποινών προς τους παραβάτες της Μόσχας. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η Εξαρχία Αφρικής ως πράξη ανάγκης και όχι ως πρόθεση εισπήδησης, δηλώνει το Πατριαρχείο Μόσχας
– Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί να απαντήσει αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία

Σχετικά άρθρα

Ίμβρου Κύριλλος προς Ψευδομακεδόνες Ιεράρχες: Αναγνωρίστε πρώτα την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Βίντεο)

«Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη «Εκκλησία» (σ.σ. Σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας) για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη (σ.σ. Ψευδομακεδονική Εκκλησία)»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.