Επικαιρότητα

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος, Οι πιστοί οφείλουν να έχουν λόγο

εικόνα άρθρου: π.Αθανάσιος Μυτιληναίος, Οι πιστοί οφείλουν να έχουν λόγο

Σε αυτή την ομιλία, ο π.Αθανάσιος Μυτιληναίος αναφέρει ότι οι πιστοί οφείλουν να έχουν λόγο και όταν κάποτε κάτι χαλκευθεί από μία διοικούσα Εκκλησία, ο λαός πρέπει να αντιδράσει και να πει: “Δεν το δεχόμεθα”:

[2:40] Μπορεί να είναι περασμένα ξέρετε αυτά τα θέματα αλλά είναι θέματα που το πνεύμα τους πάντα απασχολεί την Εκκλησία και όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε πάντοτε και τους πιστούς, διότι οι πιστοί οφείλουν να έχουν λόγο, έστω και εάν ο λόγος αυτός τους αφηρέθη, οφείλουν να έχουν [λόγο] και μάλιστα όταν κάποτε κάτι χαλκευθεί από μία διοικούσα Εκκλησία, ο λαός να αντιδράσει και να πει: “Δεν το δεχόμεθα”. Όπως ακριβώς έκανε μέσ’ την ιστορία, Σύνοδοι ολόκληροι ανετράπησαν, μέχρι και βαθμό να χαρακτηριστούν και ληστρικές, όπως της Εφέσου, γιατί; Γιατί δεν εδέχθηκε ο λαός τέτοιες αποφάσεις Συνόδου. Γι’ αυτό λοιπόν ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος, πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματα του, πρέπει να γνωρίζει πολλά. Γι΄ αυτό τα λέμε. Μη νομίζετε λοιπόν ότι αυτά τα πράγματα είναι ανεδαφικά για την εποχή μας, ότι δεν τα χρειαζόμαστε, ήτανε κάποια εποχή. Και ύστερα και να ξέρουμε την ιστορία της Εκκλησίας μας λίγο είναι; Εδώ βρισκόμεθα στο θέμα το μεγάλο του Οικουμενισμού και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια; Ο λαός λοιπόν πρέπει να ενημερούτε.   

— Σχολιασμός katanixi.gr —

Απόσπασμα ορθόδοξης χριστιανικής ομιλίας από τον μακαριστό (1927-2006) π.Αθανάσιο Μυτιληναίο.
Πράξεις τῶν Ἀποστόλων 15, 15 – 20, ἡμερομηνία πού διεξήχθη ἡ ὁμιλία 13-10-91.

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος, Οι πιστοί οφείλουν να έχουν λόγο

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.