Αποτείχιση

π. Νικόλαος Μανώλης: Ζούμε μέσα στο θαύμα της Αποτείχισης λόγω του π. Αγάθωνος της Κωνσταμονίτου 

εικόνα άρθρου: π. Νικόλαος Μανώλης: Ζούμε μέσα στο θαύμα της Αποτείχισης λόγω του π. Αγάθωνος της Κωνσταμονίτου 

«Βάση αυτών των ευλογιών, ζω το θαύμα της Αποτείχισης, εγώ και η οικογένεια μου και η αδελφότητα μου»…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η πορεία του π. Νικολάου Μανώλη προς την Αποτείχιση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από όλους. Μια συνήθης μομφή κατά του π. Νικολάου ήταν ότι προέβη στην διακοπή μνημοσύνου χωρίς την ευλογία του πνευματικού του πατρός, του μακαριστού ηγουμένου της Ι.Μ. Κωνσταμονίτου γ. Αγάθωνος.

Στο απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα ομιλίας που παραθέτουμε, ο π. Νικόλαος αποκαλύπτει πως, τόσο η σύνδεσή του με τον π. Θεόδωρο Ζήση όσο και η Αποτείχισή του, είχαν την σφραγίδα της ευλογίας του γέροντά του, π. Αγάθωνος, και μάλιστα ενώπιον πολλών μαρτύρων: 


π. Νικόλαος: Φτάνουμε σε μια ωρίμανση τώρα της ομιλίας. Στο έκτο από τα περιεχόμενα: «Εμπιστοσύνη στο θεολογικό καταρτισμό του π. Θεοδώρου Ζήση».

Αυτή είναι μια κουβέντα την οποία πρέπει να την κάνουμε, πρέπει να την πούμε εδώ. Γιατί ο π. Θεόδωρος Ζήσης για τον Γέροντα Εφραίμ της Αμερικής, είναι μία κορυφαία προσωπικότητα στην Ορθοδοξία. Το έχει εκφράσει αυτό και το έχει εκφράσει επίσης και ο δικός μου Γέροντας, ο π. Αγάθων, που ουσιαστικά από την αγάπη και εμπιστοσύνη που έδειξε ο Γέρων Εφραίμ της Αμερικής στον π. Θεόδωρο, για τον οποίο είπε σε πάρα πολλούς προσκυνητές της αδελφότητας του π. Θεοδώρου, έστειλε μήνυμα και σε άλλους πολλούς ότι: «Στα θεολογικά θέματα θα εμπιστεύεστε τον πατέρα Θεόδωρο Ζήση». Τον θεωρούσε κορυφή και ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι. 

Στη συνέχεια αυτού πρέπει να ομολογήσω και εγώ κάτι. Το έχω ξαναπεί σε κύκλους, θα το πω και εδώ. Ο π. Αγάθων από την πρώτη στιγμή που είδε ποιος είμαι και τι αγώνα δίνω για την Ορθοδοξία με τις πρεσβείες του, -τίποτα δεν δίνω, αλλά αυτό που είδε ο Γέροντας-, μου είπε ότι:
Στα θέματα της Θεολογίας, στα θέματα του αγώνα του αντιαιρετικού, της ομολογίας, θα έχεις γέροντα τον π. Θεόδωρο Ζήση

Πάντα ενημερώνω τον Γέροντα Αγάθωνα, αλλά δεν έκανα τίποτε στα θέματα της ομολογίας, στα θέματα της δίωξης όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να πάρω την ευλογία, χωρίς να ενημερώσω τον π. Θεόδωρο και χωρίς να πάρω την κατεύθυνση του. 

Σε όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως τα τελευταία χρόνια που συνδεθήκαμε πάρα πολύ με τον π. Θεόδωρο, όλα γίνονται υπό την ευθεία καθοδήγηση και παρότρυνση του Γέροντα Αγάθωνα. Οπότε έχω δυο Γεροντάδες εγώ στην πλάτη μου, τον π. Εφραίμ της Αριζόνα, τον μακαριστό, και τον π. Αγάθωνα, τον δικό μου Γέροντα, που μου είπαν και οι δύο, με διαφορετικό τρόπο: «Εμπιστοσύνη στον π. Θεόδωρο τον Ζήση».

Εγώ πήγα στον Γέροντα Αγάθωνα και του λέω:
– Ο π. Θεόδωρος Ζήσης, μιλάμε ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε Διακοπή Μνημοσύνου. Τι λες Γέροντα; 
– Ότι πει ο π. Θεόδωρος Ζήσης, μου είπε. 

Όχι για μια φορά. Αυτό γινότανε, γινότανε ζύμωση ένα, ενάμιση χρόνο πριν, παρουσία του νυν Ηγουμένου της Κωνσταμονίτου (σ.σ. Γέροντα Χαράλαμπου) βγαίναμε μαζί, καθόμασταν και τα λέγαμε, και παρουσία της Γερόντισσας κλπ, υπήρχε αυτή η ζύμωση. Ο Γέροντας (Αγάθωνας) έβαζε τον π. Θεόδωρο σε αυτό το θέμα πρώτο. 

Και όταν εγώ τελευταία φορά πήγα στο Μοναστήρι και του είπα:
– Γέροντα (Αγάθων), με την Ευχή σου πάω στο σπίτι του π. Θεοδώρου, όπου εκεί θα αποφασίσουμε ποια ημέρα θα κάνουμε τη Διακοπή Μνημόνευσης, να ανακοινώσουμε.
– Με την Ευχή μου. 

Πάω, παίρνουμε την απόφαση και φεύγοντας από το σπίτι του π. Θεοδώρου, δίπλα είναι, περνάω από του Γέροντα το Μετόχι, λέω «Γέροντα», παρουσία της Γερόντισσας, πολλών αδελφών, αρκετού κόσμου και μοναχών και λαϊκών, και του ζήτησα την Ευχή του γιατί λέω:
– Γέροντα, η απόφαση είναι ότι το 2017, τις επόμενες Κυριακές, θα κάνουμε τη Διακοπή Μνημοσύνου.
Kαι ο Γέροντας μου λέει: 
– Τι είπε ο π. Θεόδωρος;
– Το αποφασίσαμε.
Την Ευχή μου.
Μου σταύρωσε το κεφάλι, μου λέει:
Προχώρα, όρμα

Αυτό έγινε, πολύ απλά και ωραία.

Υπάρχουν και κάποια άλλα που άπτονται άλλης συζήτησης. Υπάρχουν κάποιες επισκέψεις, στο άυλο, υπάρχουν κάποια οράματα που έχουμε και εμείς στο τσεπάκι μας, που γνωρίζουμε και πληροφορηθήκαμε και έχουμε την πληροφορία και στο κελάκι μας….. Όλα αυτά τα οποία, δεν τα δημοσιεύουμε αυτά, δεν τα λέμε, γιατί είναι επί προσωπικού, αφορούν εμένα, δεν αφορούν όλη την Ορθοδοξία, αφορούν εμένα. 

Και φυσικά, θα το ομολογήσω αυτό, βάση αυτών των ευλογιών, ζω το θαύμα της Αποτείχισης, εγώ και η οικογένεια μου και η αδελφότητα μου. Ζούμε μέσα στο θαύμα της Αποτείχισης, λόγω του π. Αγάθωνος της Κωνσταμονίτου. 

Αυτό για εμένα, ποσώς με ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι άλλοι. Εγώ το βιώνω. Είναι αυτό που είπε ο Γέροντας Αγάθων για τον Απόστολο Θωμά. Από τη στιγμή που ψηλάφησε, φώναξε με δυνατή φωνή: «Σφάξτε με, γδάρτε με, κόψτε μου το κεφάλι, εγώ άγγιξα τον αναστημένο Κύριο». 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

14 Μάι

Γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης, Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας (Πάσχα 2009) [Κείμενο & Βίντεο]

Η πραγματική παρακαταθήκη του μακαριστού γέροντος Αγάθωνος Κωνσταμονίτη ήταν ότι σωτηρία υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθοδοξία. Μετά από αυτή τη βασική παραδοχή δίδασκε την υπομονή και την ευχή!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.