π. Θεόδωρος Ζήσης

Άγ. Μεθόδιος ο ομολογητής Κων/πόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: Άγ. Μεθόδιος ο ομολογητής Κων/πόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Κήρυγμα του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Όλοι οι αιρετικοί και παλαιοί και οι σημερινοί, δεν έχουν αποστολική διαδοχή και είναι εκτός Εκκλησίας…


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με βάση την ευαγγελική περικοπή της ημέρας αυτής, από το κατά Ματθαίον Άγιο Ευαγγέλιο, που μας μιλά για την εκλογή των πρώτων Μαθητών του Κυρίου, των πρώτων Αποστόλων, εισαγωγικά στο κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, κάνει ορισμένες σκέψεις που έχουν σχέση με την επικαιρότητα.

Από την εποχή που ο Κύριος εξέλεξε τους Δώδεκα Αποστόλους, μέχρι σήμερα, υπάρχει μια χρονικά αδιάκοπη αποστολική διαδοχή. Εις τους αιώνας, οι Επίσκοποι διαδέχονται τους Αποστόλους, και γίνονται αλιείς ανθρώπων. Η αποστολική διαδοχή διακόπτεται όταν σταματά η συνέχεια στη γνήσια διδασκαλία του Χριστού. Όλοι οι αιρετικοί και παλαιοί και οι σημερινοί, δεν έχουν αποστολική διαδοχή και είναι εκτός Εκκλησίας.

Ένα δεύτερο σημείο που τονίζει εδώ ο π. Θεόδωρος, είναι ότι ο Χριστός, εκάλεσε στο αποστολικό αξίωμα μόνον άνδρες. Δεν κάλεσε και γυναίκες. Βλέπουμε αιρετικούς και ιδιαίτερα προτεστάντες, να εκλέγουν γυναίκες για επισκόπους. Αυτό είναι εναντίον της διδασκαλίας του Ευαγγελίου. Δεν είναι σωστό να θεωρούμε ότι αποτελεί υποτίμηση της γυναίκας. Η γυναίκα τιμήθηκε ιδιαίτερα, πάνω από όλους στο πρόσωπο της Παναγίας μας. Κι αν υπήρχε περίπτωση να καλέσει ο Χριστός κάποια γυναίκα απόστολο θα ήταν η Παναγία.

Σε αυτά αναφέρεται ο σεβαστός πατήρ, διότι υπάρχει μια τέτοια ανόητη τάση και μάλιστα διδάσκεται από καθηγήτρια στη θεολογική σχολή αυτό, ότι πρέπει να διεκδικήσουν οι γυναίκες να γίνουν επίσκοποι.

Το κύριο θέμα στο κήρυγμά του όμως είναι ο βίος του εορτάζοντα Αγίου Μεθοδίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού. Είναι εκείνος ο Πατριάρχης, ο οποίος μαζί με την Βασίλισσα Αγία Θεοδώρα, ανεστήλωσε τις Ιερές Εικόνες, το 843 μ.Χ., στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι ο Πατριάρχης αυτός ο οποίος ουσιαστικά έσβησε την αίρεση της Εικονομαχίας. Ο Θεός, σε κάθε εποχή ανιστά άνδρες οι οποίοι αποκαθιστούν την Ορθοδοξία, όταν αυτή κυριαρχείται από αίρεση.

Μας μεταφέρει στοιχεία για τον βίο του, πως έφτασε από την Δύση στην Ανατολή, πως αντιμετώπισε την καταιγίδα της Εικονομαχίας. Μαθαίνουμε για τα μαρτύρια του Αγίου και τα κοινά στοιχεία της περιόδου εκείνης με τη σημερινή εποχή. Συνελήφθη, μαστιγώθηκε, φυλακίστηκε σε έναν τάφο για εννέα χρόνια. Κυριαρχούσε η αίρεση αλλά ο Μεθόδιος ήταν σταθερός στην πίστη. Υπέφερε πολλά από τους εικονομάχους αυτοκράτορες. Ο δε Θεόφιλος, βλέποντας ότι δεν μπορεί να καμφθεί η πίστη του με το μαρτύριο, τον προσέλαβε ως δάσκαλο στα ανάκτορα. Εκεί ο Μεθόδιος έκανε ορθοδόξους όλους όσους ήταν κοντά στον Βασιλιά.

Οι Άγιοι Πατριάρχες υπέφεραν τόσα μαρτύρια για να εξαλείψουν τις αιρέσεις, ενώ σήμερα οι Πατριάρχες μας συμπροσεύχονται με τους αιρετικούς και με τον αιρεσιάρχη πάπα. Μιμούμαστε τους Αγίους ή τους καταργήσαμε;

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Άγιος Μεθόδιος ο ομολογητής Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης [mp3 2015].wmv

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Εκφων.  (14/6/2015) 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Συντονιστείτε! Την ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4 στις 19:00: «Η σημασία της Oρθοδόξου Πνευματολογίας και η μείωση του Αγίου Πνεύματος από τους Παπικούς και Προτεστάντες»

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. «Διάδοχος τοῦ Χριστοῦ στήν Ἐκκλησία εἶναι τό Ἅγιον Πνεῦμα καί ὄχι ὁ Πάπας Ρώμης οὔτε ὁ κάθε πιστός τοῦ Προτεσταντισμοῦ»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.