εικόνα άρθρου: Η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Τήν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τήν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καί πρεσβεύεις ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν” (Ἁπολυτίκιον)


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κατά την σειρά των κηρυγμάτων της εφετινής εκκλησιαστικής χρονιάς, ο σεβαστός π. Θεόδωρος, στο Κήρυγμα της 26ης Ιουλίου, αναφέρεται στον βίο της Αγίας Οσιομάρτυρος του Χριστού, Παρασκευής.

Εισαγωγικά, κάνει μερικές χρήσιμες διαφοροποιήσεις και διασαφήσεις ως προς τις ομάδες των Αγίων και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους.

Αναφερόμενος στην Αγία Παρασκευή, μας μεταφέρει στοιχεία από το Συναξάρι. Οι γονείς της είχαν όλα τα πλούτη, αλλά δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Η Παρασκευή, που ήταν καρπός προσευχής, από βρέφος ακόμη αφιερώθηκε στον Θεό, εκπαιδεύτηκε και νουθετήθηκε από την ευσεβέστατη μητέρα της και πάντα την συναντούσε κανείς να κρατά ένα ιερό βιβλίο στα χέρια της.

Όταν σε νεαρή ηλικία έχασε τους γονείς της, αποφάσισε να μοιράσει τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και να μονάσει. Με την ευλογία της Γερόντισσας και της αδελφότητας, βγήκε στον κόσμο για να κηρύξει τον χριστιανισμό.

Την κατήγγειλαν δύο Εβραίοι στον βασιλιά Αντωνίνο τον Ευσεβή, ο οποίος διέταξε να τη φέρουν μπροστά του. Έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά και τη σύνεσή της. Όταν της είπε ότι αν θυσιάσει στους θεούς θα κερδίσει πολλά, αλλιώς θα βασανισθεί, η νεαρή κοπέλα απάντησε με γενναιότητα και σταθερότητα ότι δεν θα αρνηθεί ποτέ τον Χριστό, που είναι ο Δημιουργός του κόσμου και ότι οι δικοί του θεοί είναι είδωλα.

Μας περιγράφει το μαρτύριο από το οποίο η Οσία βγήκε σώα, και πολλοί ειδωλολάτρες βλέποντας το θαύμα, επίστευσαν. Μας περιγράφει επίσης ο π. Θεόδωρος, το θαύμα εξ’ αιτίας του οποίου θεωρούμε ότι η Αγία Παρασκευή, θεραπεύει τα μάτια. Ο βασιλιάς μετά από αυτό επίστευσε στον Θεό, και την άφησε ελεύθερη. Η Οσία συνέχισε το ιεραποστολικό της έργο σε άλλες πόλεις.

Ο Ιησούς Χριστός, δεν παρέλειψε να πει για τους Αγίους, που στέλνει να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και οι άνθρωποι τους διώκουν «από πόλεως εις πόλιν». Αυτό πραγματοποιήθηκε και στην αγία Παρασκευή.

Σε άλλη πόλη που έφυγε κι εκεί την έπιασαν και πάλι την ανέκριναν και πάλι εκείνη με παρρησία ομολόγησε το Χριστό. Όταν είδαν πως δεν την έπειθαν για να αρνηθεί το Χριστό, την βασάνισαν πάλι και στο τέλος την αποκεφάλισαν.

Οι ύμνοι οι οποίοι ψάλλονται στην Αγία Παρασκευή, κάνουν μια αναφορά στα μαρτύριά της, και μας τους θυμίζει εδώ ο π. Θεόδωρος.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ερμηνεύοντας την Παραβολή του Σπορέως, μας φέρνει ως παράδειγμα, σαν πρόσωπο που καρποφόρησε 100% πνευματικά, την Αγία Παρασκευή, γιατί αφιέρωσε όλη τη ζωή της στον Θεό, εκ σπαργάνων μητρικών. Και μας μεταφέρει τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος με τη συνήθη διδακτική του μέθοδο, συμβούλευε και παρότρυνε τα νεαρά κορίτσια, πώς να στολίζονται με τα πνευματικά στολίδια όπως η Αγία Παρασκευή.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο σεβαστός πατήρ, μας ερμηνεύει το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής και αναφέρεται στην προσευχή που έκανε η Αγία, στο τέλος του μαρτυρίου της, κατά την οποία μεταξύ άλλων, παρακάλεσε τον Χριστό, για όσους χριστιανούς Τον επικαλούνται μέσω του δικού της ονόματος, και για όσους τιμούν τη μνήμη της, να πραγματοποιεί αυτά που ζητούν. Και άκουσε μια φωνή από τον ουρανό που της έλεγε «Θα γίνει το θέλημά σου Παρασκευή».  

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή [mp3-2015].wmv

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου – Εκφων. (26/7/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

«Τι είναι ο Πατριάρχης και τι είναι ο Πάπας; Ο Χριστός είναι ο Λυτρωτής» Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος (ΚΕΙΜΕΝΟ & mp3-2014)

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Η αποστολική διαδοχή δεν είναι μόνον χρονική διαδοχή στους θρόνους αλλά και στους τρόπους και στη διδασκαλία «και τρόπων μέτοχος και θρόνων διάδοχος»…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.