π. Θεόδωρος Ζήσης

«Ηγούμενον του Σινά εδεξάμην και τους πόδας του ηγουμένου ένιψα» – Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: «Ηγούμενον του Σινά εδεξάμην και τους πόδας του ηγουμένου ένιψα» – Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Ἡ Κλίμαξ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἠμῶν Ἁγίου Ἰωάννου καθηγουμένου τοῦ Σιναίου Ὅρους εἶναι, καθᾶ δεκατρεῖς αἰῶνες ἄχρι σήμερον ὁμολογούσι, μεταξύ των ἀσκητικῶν Βιβλίων, τό πολυτιμότερον προϊόν τῆς ἐν τῇ ἐρήμῳ γαλακτοτροφηθείσης ἀρετῆς καί μαθήσεως…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, εορτάζει κανονικά στις 30 Μαρτίου, αλλά λόγω της μεγάλης σπουδαιότητος που έχει το έργο αυτό το οποίο συνέγραψε, και ιδιαίτερα στα Μοναστήρια διαβάζεται όλη την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Εκκλησία μας, όρισε να εορτάζεται και την Δ’ Κυριακή των Νηστειών, τιμώντας τον Άγιο, και για τους μεγάλους ασκητικούς του αγώνες, αλλά και γι’ αυτή την μεγάλη του προσφορά, του σπουδαίου του έργου της Κλίμακος, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το αριστούργημα, το διαμάντι της ασκητικής γραμματείας.

Η Κλίμαξ, αποτελείται από τριάντα λόγους οι οποίοι παρουσιάζουν πώς μπορεί ο άνθρωπος ανεβαίνοντας τριάντα σκαλοπάτια, να φθάσει στον Θεό, να θεωθεί. Θεωρείται ότι στο έργο αυτό ο Άγιος Ιωάννης, συνόψισε την ασκητική εμπειρία της Εκκλησίας μας.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννη του Σιναΐτου, είναι από βιογράφους συγχρόνους του, οι οποίοι τον γνώριζαν και έγραψαν για τη ζωή του, επομένως είναι αυθεντικές. Από τα σπουδαία στοιχεία που μας παρέδωσαν οι βιογράφοι του, μας παρουσιάζει ο π. Θεόδωρος, εδώ ορισμένα επιλεκτικά. Ακούμε εδώ τις διηγήσεις για τη ζωή του πριν γίνει μοναχός, πώς εγκατέλειψε τα εγκόσμια, για την υποδειγματική υπακοή στον Γέροντά του, τον ασκητικό του βίο, τους πειρασμούς που πέρασε και τα θαύματά του που έκανε εν ζωή.

π.Θεόδωρος Ζήσης – Ο Άγ. Ιωάννης ο Σιναΐτης συγγραφέας της Κλίμακας [mp3-2015]

Κήρυγμα τοῦ π.Θεοδώρου Ζήση πού ἐκφωνήθηκε κατά τήν Δ΄ Κυριακή τῶν Νηστειῶν, 22-3-2015, στόν Ιερό Ναό Ἁγ. Ἀντωνίου Θεσσαλονίκης.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.