εικόνα άρθρου: Ο Άγιος Γεώργιος [mp3-2015]
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν” (Ἀπολυτίκιον)


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το κήρυγμα που ακούμε στη συνέχεια από τον π. Θεόδωρο Ζήση, εκφωνήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανύδρου, στις 23-4-2015, ημέρα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τροπαιοφόρου Γεωργίου.

Είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς Αγίους μας, παγκοσμίως αλλά ιδιαιτέρως στην Πατρίδα μας. Αφιερωμένα στη μνήμη του υπάρχουν πολλά μοναστήρια στον κόσμο και στο Άγιον Όρος, σε κάθε πόλη υπάρχουν ιεροί ναοί του Αγίου Γεωργίου, οι μισοί Έλληνες έχουν το όνομά του, ακόμα και μια ολόκληρη χώρα, ορθόδοξη, φέρει το όνομα του Αγίου, η Γεωργία.

Ο π. Θεόδωρος, στο εφετινό κήρυγμά του προς τιμήν του Αγίου επιλέγει να μας μιλήσει για το νόημα του τροπαρίου του «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε…».

Μας εξηγεί για ποιόν λόγο χαρακτηρίζεται ο Άγιος Γεώργιος, ως ελευθερωτής των αιχμαλώτων, υπερασπιστής των πτωχών, και γιατί εορτάζεται ο Μάρτυρας Γλυκέριος την ίδια ημέρα. Μας εξηγεί ακόμη γιατί λέγεται ασθενούντων ιατρός και βασιλέων υπέρμαχος, ο προστάτης των στρατευμάτων μας μέχρι και σήμερα, ο καβαλάρης Άγιος με το άσπρο άλογο.

Ο Άγιος Γεώργιος, και κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του και μετά τον θάνατό του, έκανε πολλά θαύματα με συνέπεια να οδηγήσει πολλούς στον χριστιανισμό. Ακόμη και σύζυγος του διώκτη αυτοκράτορα Διοκλητιανού, όταν είδε τα θαύματα που έκανε ο Άγιος κατά την διάρκεια του μαρτυρίου του, αφυπνίστηκε.

Τονίζει κλείνοντας το κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, ότι ο Άγιος Γεώργιος, με την διδασκαλία του, με το ήθος του, με τα θαύματά του, έφερε πολλούς στον χριστιανισμό. Η διάδοση του χριστιανισμού άρχισε από δώδεκα αγράμματους ψαράδες από την Παλαιστίνη, οι οποίοι σε πολύ λίγο χρόνο έκαναν τον χριστιανισμό μία οικουμενική πίστη. Αυτό οφειλόταν στην πολλή αγάπη που είχαν οι τότε χριστιανοί, που είχαν οι Άγιοι, που είχαν οι Μάρτυρες. Τόση μεγάλη αγάπη είχαν ώστε ακόμα και το αίμα τους έχυναν για του Χριστού την πίστη την Αγία.

Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Άγιος Γεώργιος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος έδωσε και την ζωή του. Εμείς σήμερα τι κάνουμε; Ο χριστιανισμός βρίσκεται σε υποχώρηση. Η Ελλάδα των Αγίων και των Μαρτύρων, σήμερα αποχριστιανίζεται. Η Ευρώπη που ήταν μία Ήπειρος χριστιανική, αποχριστιανίστηκε. Έχει γεμίσει η Ευρώπη με τζαμιά γιατί έχασε την αγάπη της στον Χριστό. Αυτό κινδυνεύουμε να πάθουμε κι εμείς στην Πατρίδα μας. Οι ηγέτες μας είναι εκκλησιομάχοι.

Το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου, να γίνει παράδειγμα και σ’ εμάς. Και να τον παρακαλούμε να φυλάει την Χώρα μας κι εμάς από τους εχθρούς της πίστης και του έθνους μας. Αμήν.

π.Θεόδωρος Ζήσης, Ο Άγιος Γεώργιος [mp3-2015]

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίου Γεωργίου Ανύδρου – Εκφων. (23/4/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Συντονιστείτε! Την ΤΕΤΑΡΤΗ 29/11 στις 19:00 μ.μ.: Παρουσίαση νέου τεύχους της Θεοδρομίας με θέματα επικαιρότητας

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση Παρουσίαση νέου τεύχους της Θεοδρομίας με θέματα επικαιρότητας Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στις 7:00 μμ., θα μεταδοθεί η ομιλία του πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Ζήση ΟΜ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ...

Το Συναξάρι του Οσίου Στεφάνου του Ομολογητή του Νέου

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Αρνήθηκε να υπογράψει τις αποφάσεις της αιρετικής συνόδου της Ιέρειας του 754 λέγοντας «Μη γένοιτο να προσυπογράψω την ψευδή ταύτην και ανίερον σύνοδο και να ονομάσω φως το σκότος και γλυκύ το πικρότατον»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.