Επικαιρότητα

π.Θεόδωρος Ζήσης – Οσίου Συμεών, του Θαυμαστορείτου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

εικόνα άρθρου: π.Θεόδωρος Ζήσης – Οσίου Συμεών, του Θαυμαστορείτου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Ὁμιλία τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Αναδημοσιεύουμε από το τεράστιο υλικό του παλαιού και ανενεργού πλέον, Ιστολογίου μας Κατάνυξις (https://www.katanixis.gr/), που αποτελεί ανυπολόγιστο πλούτο παρακαταθήκης και ενημέρωσης.


Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Οσίου Συμεών, του Θαυμαστορείτου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις(ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Ως συμπλήρωμα στο κήρυγμα που ακούσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος, επιλέγει και μας μεταφέρει μια διήγηση από τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, από τον βίο του Οσίου Συμεών του Θαυμαστορείτου. Από αυτό το περιστατικό βλέπουμε πόση σημασία είχαν οι εικόνες και εκείνη την εποχή και πως θαυματουργούσαν. Επίσης μας δίνει ορισμένα στοιχεία για τον Άγιο Συμεών, από την υμνογραφία.

Το θαύμα που αφορά την εικόνα του Αγίου, περιληπτικά έχει ως εξής: Κάποιος άνθρωπος στην Αντιόχεια, έπασχε από ένα φοβερό δαιμόνιο το οποίο κόντευε να τον πνίξει. Πήγε ο άνθρωπος αυτός προς τον Άγιο Συμεών, ο οποίος κατεξοχήν θεράπευε δαιμονιζομένους, βρήκε θεραπεία και επανήλθε σαν να μην είχε πάθει ποτέ κακό.

Όταν γύρισε στο σπίτι του, έκανε εικόνισμα του Αγίου, ενώ ήταν εν ζωή, και την έβαλε πάνω από την πόρτα του εργαστηρίου του που είχε στην αγορά της πόλης.

Κάποιοι ειδωλολάτρες βλέποντας αυτό, ήθελαν να καταστρέψουν την εικόνα και να κάνουν κακό στον άνθρωπο. Συγκεντρώθηκαν στην αγορά για να κατεβάσουν την εικόνα και να την βεβηλώσουν. Κατ’ οικονομίαν Θεού, δεν ήταν εκεί ο ίδιος και έτσι γλύτωσε την κακοποίηση. Ήταν τόσος ο φθόνος τους που έβριζαν την εικόνα σαν να είχαν μπροστά τους τον Άγιο, γιατί ήλεγξε πολλές φορές την κακία των ειδωλολατρών.

Έβαλαν κάποιον δικό τους να ανεβεί σε μια σκάλα για να κατεβάσει την εικόνα. Αυτός μόλις άπλωσε τα χέρια του προς την εικόνα, έπεσε και τσακίστηκε. Έβαλαν δεύτερον να κάνει το ίδιο αλλά κι εκείνος έπαθε ό,τι και ο πρώτος. Έβαλαν και τρίτον να ανεβεί ο οποίος έπεσε από τη σκάλα κατά τον ίδιο τρόπο. Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση των ειδωλολατρών στο θαύμα της εικόνας.

Εκτός από το ανωτέρω θαυμαστό γεγονός, ακούμε και μερικά πολύ όμορφα σημεία, επιλεκτικά, από την υμνογραφία για τον Άγιο Συμεών τον Θαυμαστορείτη. Μας λέει ότι η ψυχή του ήταν μια στήλη επάνω στην οποία ήταν γεγραμμένες όλες οι αρετές. Ενίκησε της σαρκός τα σκιρτήματα, ζούσε μαζί με τους Αγγέλους ενώ ακόμα ήταν στη ζωή. Είχε αφήσει τα γήινα και είχε υψωθεί προς τα ουράνια. Λέπτυνε τη σάρκα με την άσκηση. Μάλιστα κάποια φορά δεν άντεξε και παρακάλεσε τον Κύριο να μην έχει ανάγκη τροφών. Μετά από κάθε Θεία Λειτουργία, κατέβαινε ένας Άγγελος και τον κοινωνούσε με ένα είδος τροφής το οποίο τον συντηρούσε όλη την εβδομάδα. Αυτά και άλλα θαυμαστά στοιχεία του βίου του από τους ύμνους της Εκκλησίας μας, μαθαίνουμε στη συνέχεια:

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Οσίου Συμεών, του Θαυμαστορείτου [ΒΙΝΤΕΟ-2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ – Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κυριακή 29 Μαΐου 2015 (8/6/2015)

Σχετικά άρθρα

Συντονιστείτε! Την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/5 στις 19:00: Ο κοινός εορτασμός του Πάσχα απορρίπτεται από τους Ορθοδόξους (Β΄)(2024)

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Ἕξι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως "ἔχασαν τά Πασχάλια". Ἤθελαν καί θέλουν νά μᾶς ἀλλάξουν τό Πάσχα"

Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Ο βίος του Αγίου Αθανασίου, οι αρετές του, το έργο του ως Επίσκοπος, τα θαύματά του, Πως προστάτευε το ποίμνιό του από τον παπισμό, Τι έκανε σε ένα χωριό όπου συνηθιζόταν η καύση των νεκρών

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.