Επικαιρότητα

π. Θεόδωρος Ζήσης: Ψευτοαυτοκέφαλο και στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων από τον Βαρθολομαίο!

εικόνα άρθρου: π. Θεόδωρος Ζήσης: Ψευτοαυτοκέφαλο και στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων από τον Βαρθολομαίο!

Συνέντευξη του πρωτοπρεσβυτέρου π.Θεοδώρου Ζήση

δημιουργώντας δικές του εκκλησίες, θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τόσο τη Σερβική, όσο και τη Ρωσική Εκκλησία

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε συνέντευξή του ο πρωτοπρεσβύτερος π.Θεόδωρος Ζήσης τοποθετείται στις προθέσεις του κ.Βαρθολομαίου, που στην αδημονία του να βρει Εκκλησίες υπό τον έλεγχό του, προτίθεται να αναγνωρίσει ένα ακόμα αυτοκέφαλο, αυτό της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων.

Όλα αυτά βέβαια υπό το καθεστώς της απόφασης της Σερβικής Εκκλησίας να επαναλάβει το διάλογο με την εκκλησία των Σκοπίων. Όπως όμως είχαμε δημοσιεύσει, τρόμος για «ουκρανική» λύση στο ζήτημα της «Μακεδονικής Εκκλησίας» έχει καταβάλει μεγάλο κομμάτι της Ορθοδοξίας, ενώ και Έλληνες Ιεράρχες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, μήπως τελικά επιβεβαιωθούν όσοι εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως ό,τι συμβαίνει σε εκκλησιαστικό επίπεδο σήμερα με την Ουκρανία, αύριο θα συμβεί με τα Σκόπια!

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο προβληματισμός είναι έκδηλος, γιατί απλούστατα κανείς στην Παγκόσμια Ορθοδοξία δεν έχει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Φαναρίου. Ιδίως όταν βλέπουν το Νο2 των ΗΠΑ να βρίσκεται στο πλευρό των σχισματικών των Σκοπίων!!

Διαβάσαμε στο sputniknews.gr:


Στον δρόμο για την αυτοκέφαλη εκκλησία των Σκοπίων: «Ο Βαρθολομαίος θέλει τον έλεγχο»

Μια επανάληψη της πρόσφατης ιστορίας φέρεται να ετοιμάζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Μόνο που, αυτή τη φορά, τη θέση της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας, παίρνει η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, που, όπως φαίνεται, προαλείφεται για αυτοκεφαλία.

Το θέμα ανακινήθηκε ξανά επίσημα χθες, όταν ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και Όλιβερ Σπασόφσκι, επισκέφτηκαν την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε να συζητήσουν το εκκλησιαστικό πρόβλημα της χώρας τους, και ζήτησαν, επί της ουσίας, να δώσει αυτοκεφαλία σε μια σχισματική εκκλησία.

«Ήταν αναμενόμενο. Προφανώς και δεν το επιβραβεύω ούτε και το δικαιολογώ. Αλλά, είναι φυσικό επακόλουθο του ουκρανικού αυτοκέφαλου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζεται να επαναλάβει το ουκρανικό ψευτοαυτοκέφαλο, δίνοντάς το στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων», σχολίασε στο Sputnik, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Και προσθέτει:

«Προσπαθεί να αποκτήσει πλειοψηφία στον εκκλησιαστικό κόσμο ο Βαρθολομαίος, δημιουργώντας δικές του εκκλησίες. Θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τόσο τη σερβική, όσο και τη ρωσική εκκλησία. Προσέθεσε ως 15η την σχισματική αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας. Ετοιμάζεται να δώσει αυτοκέφαλο στην 16η την “Αρχιεπισκοπή Αχριδών”».

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας είναι η μετονομασία της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι, λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η συγκεκριμένη εκκλησία ζήτησε τη μετονομασία της σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», με αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, μάλιστα, έφερε την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.

Αυτή τη στιγμή, όμως, στα Σκόπια υπάρχουν δύο εκκλησίες.

Η «Μακεδονική Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία και η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας»κανονικά αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο Σερβίας και άλλες εκκλησίες.

«Υπάρχει ένας αρχιεπίσκοπος Αχρίδας, ο κανονικός, που αναγνωρίζεται από την εκκλησία της Σερβίας ωστόσο εδιώκετο από τη σχισματική εκκλησία της δήθεν Μακεδονίας. Η σχισματική εκκλησία υπάρχει από την εποχή του Τίτο και του κομμουνισμού», επισημαίνει ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης.

Και προσθέτει:

«Προφανώς, ο Βαρθολομαίος, προκειμένου να αποφύγει να δώσει έναν τίτλο, να αποφύγει να ονομάσει αυτοκέφαλη εκκλησία της Μακεδονίας, κάτι που θα προκαλούσε τους Έλληνες, αποφασίζει να τους ονομάσει Αρχιεπισκοπή Αχρίδος η Αχριδών. Προσπαθεί να αποφύγει ονόματα όπως μακεδονική εκκλησία και λοιπά και δίνει τον τίτλο αρχιεπισκοπή Αχριδών, που είναι ένας παλαιός και ιστορικός τίτλος. Υπήρχε από τη βυζαντινή περίοδο και δεν είχε καμία σχέση με τους σχισματικούς».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλήσει»

Δεμένα παραμένουν τα χέρια Ιερώνυμου, μετά την αναγνώριση της ελληνικής εκκλησίας στο δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δίνει αυτοκεφαλία.

«Μετά από την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού από την Εκκλησία της Ελλάδας, δεν έχει κανένα λόγο η εκκλησία μας για να μην την αναγνωρίσει. Θα ονομάζεται Αρχιεπισκοπή Αχριδών ενώ στην πραγματικότητα θα είναι η αυτοκέφαλη εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Μας λένε: “Αφού η Βόρεια Μακεδονία είναι ανεξάρτητο κράτος δικαιούται να έχει και ανεξάρτητη εκκλησία”. Θα είναι αυτοκέφαλη, αλλά, επί της ουσίας, θα κάνει όσα λέει ο Βαρθολομαίος»αναφέρει ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.