Επικαιρότητα

Παγκόσμια διακυβέρνηση ζητάει ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

εικόνα άρθρου: Παγκόσμια διακυβέρνηση ζητάει ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

Του Μανώλη Κείου

Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ο Πάπας Φραγκίσκος πιέζει προς μια παγκόσμια κυριαρχία που θα υπερισχύει των δικαιωμάτων των μεμονωμένων χωρών, όλα με στόχο την επιδίωξη «κοινού καλού» σε θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η μετανάστευση.

«Όταν ένα υπερεθνικό κοινό αγαθό προσδιορίζεται με σαφήνεια, είναι απαραίτητο να έχουμε μια ειδική αρχή νομικά και σύμφωνα με την οποία να διευκολύνεται η εφαρμογή του. Αναλογιζόμαστε τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις της αλλαγής του κλίματος, τις νέες μορφές δουλείας και ειρήνης», ανέφερε σε μέλη της Ποντιφικής Ακαδημίας στις αρχές του μήνα με τα οποία συναντήθηκε στο Βατικανό για να συζητήσουν το θέμα: «Έθνος, κράτος, έθνος-κράτος».

Ενώ απευθυνόταν στη διάσκεψη, ο Φραγκίσκος απέρριψε την τάση του εθνικισμού μεταξύ των μεμονωμένων χωρών και τις πολλές εντάσεις που «προέρχονται από την υπερβολική ζήτηση κυριαρχίας εκ μέρους των κρατών».

Ωστόσο, ο πάπας υπερασπίστηκε τον πατριωτισμό ως καλό πράγμα. Αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να διαμορφωθεί διαστρεβλωμένος όταν «περιλαμβάνει τον αποκλεισμό και το μίσος των άλλων όταν γίνεται αντιφατικός εθνικισμός που χτίζει τοίχους, ακόμη και ρατσισμός ή αντισημιτισμός».

Ο Φραγκίσκος υποδήλωνε επίσης ότι η εθνική κυριαρχία στρέφεται όταν οι χώρες δεν έχουν μια φιλόξενη στάση απέναντι στους μετανάστες.

«Η εκκλησία παρατηρεί με ανησυχία την επανεμφάνιση, σε πολλά μέρη του κόσμου, των ρευμάτων που είναι επιθετικά απέναντι στους αλλοδαπούς, ειδικά τους μετανάστες, καθώς και έναν αυξανόμενο εθνικισμό που αγνοεί το κοινό καλό», δήλωσε στη διάσκεψη.

Αυτό, με τη σειρά του, “απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τις ενοποιημένες μορφές διεθνούς συνεργασίας, υπονομεύει τους στόχους των διεθνών οργανισμών ως χώρου διαλόγου και συναντήσεων για όλες τις χώρες με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εμποδίζει την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης που εγκρίνονται ομόφωνα από τα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε ο Πάπας.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.