Πατερικά

Παιδικό Συναξάρι Αγίας Μάρτυρος Ωραιοζήλης

εικόνα άρθρου: Παιδικό Συναξάρι Αγίας Μάρτυρος Ωραιοζήλης
της Ε.Ζ.

Ακούγοντας την Αλήθεια του Χριστού η νεαρή κοπέλα, άναψε στην καρδιά της η αγάπη για τον Χριστό και έγινε Χριστιανή


Στις 26 Ιουλίου εορτάζει η Αγία Μάρτυς Ωραιοζήλη. Η Ωραιοζήλη γεννήθηκε κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια από γονείς Έλληνες ειδωλολάτρες. Όταν οι Άγιοι Απόστολοι άρχισαν να κηρύττουν σε όλο τον κόσμο το Ευαγγέλιο, συνέβη μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της νεαρής Ωραιοζήλης.

Ο Παντογνώστης Θεός που γνώριζε την ευλάβεια που έκρυβε μέσα της η Ωραιοζήλη, φρόντισε να συναντηθεί με τον Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο που κήρυττε τότε το Ευαγγέλιο. 

Ακούγοντας την Αλήθεια του Χριστού, άναψε στην καρδιά της νεαρής κοπέλας η αγάπη για τον Χριστό. Βαπτίσθηκε μάλιστα από τον ίδιο τον Απόστολο Ανδρέα το 52 μ.Χ. 

Μετά τη βάπτισή της αφιερώθηκε στο ναό του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ. Όσο βρίσκονταν εκεί, φρόντιζε να τηρεί τις εντολές του Κυρίου και ζούσε θεάρεστα. Φρόντιζε μάλιστα να κηρύττει και αυτή τον λόγο του Κυρίου σαν Ισαπόστολος. 

Πολλοί Έλληνες την επισκέπτονταν και ωφελούνταν από τους λόγους της. Άφηναν την παλιά, κακή ζωή τους και ακολουθούσαν τον Χριστό. Έτσι συνέβη και με δύο παρθένες ειδωλολάτρισσες που μόλις άκουσαν τους λόγους της Αγίας, αρνήθηκαν την ειδωλολατρία και έμειναν μαζί της αφιερώνοντας την ζωή τους στον Χριστό. 

Είχαν, λοιπόν, οι δυο αυτές κοπέλες την Αγία ως πρότυπο και προσπαθούσαν να της μοιάσουν. Ανάμεσά τους υπήρχε ένας αγαθός συναγωνισμός για το ποια θα κάνει τις περισσότερες ασκήσεις και ποια θα ξεπερνούσε την άλλη σε νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές. 

Ο μισόκαλος διάβολος όμως, που δεν αντέχει να κατατροπώνεται ακόμα και από την ασθενή φύση των γυναικών, έβαλε σκοπό να σταματήσει τον αγώνα τους. Τον καιρό εκείνο αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Δομετιανός και ο διάβολος του έβαλε την ιδέα να κηρύξει διωγμό κατά των Χριστιανών. 

Έτσι ο Δομετιανός πήρε την Ωραιοζήλη, που είχε γίνει πλέον ξακουστή, για να την ανακρίνει. 

Την φέραν μπροστά του και αυτός της είπε «Γιατί απαρνήθηκες την πίστη των γονιών σου και έγινες Χριστιανή; Και γιατί εξαπατάς και τους άλλους ανθρώπους με τους λόγους σου διδάσκοντας πως ένας θνητός είναι Θεός και δημιουργός του κόσμου;»

Η Αγία με θάρρος απάντησε στον άρχοντα «Πώς εσύ που έμαθες από τους λόγους μου ότι ο Χριστός σταυρώθηκε ως άνθρωπος, δεν έμαθες ότι μετά αναστήθηκε ως Θεός; Και πώς δεν έμαθες ότι κατέβηκε στον Άδη και ανέστησε τους νεκρούς και τους πρόσφερε ζωή αιώνια; Το ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος και σταυρώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων είναι περιττό να το πω σε αυτιά που δεν μπορούν να καταλάβουν ένα τέτοιο μυστήριο. Ένα έχω μόνο να σου πω. Πως ότι και αν μου υποσχεθείς, ότι κολακείες και αν μου κάνεις, ή ότι βασανιστήρια και τιμωρίες, δεν πρόκειται να με κάνεις να αρνηθώ τον Χριστό μου! Εδώ μπροστά σου βρίσκεται το σώμα μου βασιλιά. Κάνε το ό,τι θέλεις. Κάψε το, τεμάχισέ το, σφάξτο και τιμώρησέ το». 

Ο κακιασμένος Δομετιανός, θύμωσε πολύ με το θάρρος της Αγίας και διέταξε να τη γδύσουν και να τη χτυπούν για πολλές ώρες. Όλοι όσοι την έβλεπαν έμεναν έκπληκτοι με την υπομονή και τη γενναιότητα της νύμφης του Χριστού, που έμενε ατάραχη με αυτή την τιμωρία. 

Ο βασιλιάς έστρεφε συνεχώς το βλέμμα του στην Αγία και την κοιτούσε γιατί ήλπιζε πως θα άλλαζε γνώμη και θα αρνιόταν τον Χριστό. Γι’ αυτό όμως στα ξαφνικά τυφλώθηκε!

Πρόσταξε αμέσως να φυλακίσουν την Αγία. Σηκώθηκε από τον θρόνο του και με την βοήθεια ενός υπηρέτη -αφού πλέον δεν έβλεπε- πήγε στα ανάκτορα. 

Η Αγία όμως ήθελε να πάει κοντά στον αγαπημένο της Χριστό. Γι’ αυτό είπε στον βασιλιά πως δεν θα ξαναδεί αν δεν βάλει στα μάτια του το αίμα από το κομμένο κεφάλι της.

Έτσι διέταξε να αποκεφαλίσουν την Αγία. Πήρε από το αίμα που χύθηκε και έβαλε στα μάτια του. Τότε, ω του θαύματος!, ο βασιλιάς ξαναβρήκε το φως του. 

Ο βδελυρός άρχοντας όμως έμεινε αχάριστος για το καλό αυτό. Φοβούμενος να μην πάρουν οι Χριστιανοί το σώμα της Αγίας και φέρουν κι άλλους στην πίστης του Χριστού, διέταξε να κάψουν το τίμιο λείψανό της.

Η Αγία με το μαρτυρικό της τέλος πήγε στον ποθητό της Νυμφίο Χριστό! Ο ναός της προσφέρει θεραπεία σε πολλές ασθένειες σε όποιον πηγαίνει εκεί.

Τις πρεσβείες της Αγία Μάρτυρος Ωραιοζήλης να έχουμε. Αμήν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.