Επικαιρότητα

Παιδικό Συναξάρι Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος, πρεσβυτέρου Λαοδικείας

εικόνα άρθρου: Παιδικό Συναξάρι Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος, πρεσβυτέρου Λαοδικείας

Τα ζωάκια γίνονται βοηθοί των Αγίων του Θεού…


Στις 24 του μηνός Μαρτίου, γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος. Ο Άγιος Αρτέμων ήταν πρεσβύτερος στη Λαοδίκεια κατά τα χρόνια της βασιλείας του ασεβέστατου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305). 

Ο Διοκλητιανός είχε διατάξει όλους τους άρχοντες να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα. Το ίδιο συνέβη και στη Λαοδικεία. Εκεί στάλθηκε ένας κόμης που τον έλεγαν Πατρίκιο. Αυτός ο ασεβής άρχοντας ανάγκαζε όλους τους Χριστιανούς να θυσιάζουν στα είδωλα. 

Όταν άκουσαν τα κακά σχέδια του απάνθρωπου κόμη, ο Επίσκοπος Λαοδικείας Σισίνιος και ο Πρεσβύτερος Αρτέμων πήραν κρυφά το βράδυ μερικούς χριστιανούς και πήγαν στο ναό της ψεύτικης θεάς Αρτέμιδος. Εκεί κατέστρεψαν τα είδωλα των ψεύτικων θεών, ώσπου να τα κάνουν σκόνη. 

Όταν ο Πατρίκιος έμαθε για την καταστροφή, οργίστηκε πολύ. Πήρε τότε το βασιλικό του άλογο και με πλήθος κόσμου κατευθύνθηκαν προς την Εκκλησία των Χριστιανών για να σφάξουν όσους Χριστιανούς βρίσκονταν εκεί και να κομματιάσουν τον Σισίνιο και τον Αρτέμονα. 

Όταν όμως πλησίαζαν στην Εκκλησία, ξαφνικά ο Πατρίκιος γέμισε φόβο και τρόμο. Τον έπιασε ένας ισχυρός πονοκέφαλος και τον ξάπλωσαν σε ένα κρεβάτι και τον μετέφεραν πίσω στο αρχοντικό του. 

Εντελώς ταλαιπωρημένος και αδύναμος ο Πατρίκιος έστειλε μια επιστολή στον Σισίνιο όπου έγραφε τα εξής: 

«Παρακάλεσε τον Θεό σου να με θεραπεύσει και εγώ θα σου φτιάξω ένα χρυσό άγαλμα και θα το βάλω στο κέντρο της πόλης».

Ο Σισίνιος του απάντησε: «Κράτα τον χρυσό για εσένα. Αν πιστεύσεις στον Χριστό Αυτός θα σε θεραπεύσει αμέσως». 

Ο κόμης απάντησε ευθύς «Πιστεύω στον Θεό σου μόνο αν με θεραπεύσει». Τότε – ω του θαύματος!- ο Πατρίκιος έγινε αμέσως καλά και σηκώθηκε από το κρεβάτι. 

Μια φορά, καθώς περπατούσε στην Καισάρεια, που βρίσκεται σε απόσταση τριών μιλίων από την Λαοδικεία, συνάντησε τον Άγιο Αρτέμονα, τον οποίο ακολουθούσαν δύο ελάφια και έξι αγριογούρουνα. 

Ο Πατρίκιος απόρησε με αυτό που είδε και ρώτησε τον Άγιο «Πώς κράτησες αυτά τα ζώα και σε ακολουθούν;» 

Ο Άγιος απάντησε «Τα κράτησα με τον λόγο του Θεού»

Ο κόμης αμέσως τον ρώτησε «Είσαι Χριστιανός λοιπόν;» 

Ο Άγιος του απάντησε «Είμαι και μάλιστα από την παιδική μου ηλικία». 

Τότε, τον άρπαξε ο κόμης στα χέρια του και τον έδεσε με δυο αλυσίδες. Τον έδωσε σε δύο στρατιώτες και τους διέταξε να τον σύρουν έχοντάς τον από πίσω τους δεμένο και να τον μεταφέρουν στην Καισάρεια. 

Καθώς περπατούσαν και ο Άγιος είχε κουραστεί από το περπάτημα, άρχισε να σκέφτεται για το τι πρόκειται να συμβεί στράφηκε προς τα ζώα που τον ακολουθούσαν και τους είπε «Πηγαίντε στον Άγιο Επίσκοπο Σισίνιο» 

Εκείνα αμέσως υπάκουσαν στην προσταγή του Αγίου και έφυγαν. Όταν έφτασαν στον Επίσκοπο, εκείνος τα είδε και τα ρώτησε πως βρέθηκαν εκεί. Τότε, με θεϊκή παρέμβαση, μια ελαφίνα έλαβε ανθρώπινη φωνή και απάντησε στον Άγιο Επίσκοπο:

«Ο φοβερός κόμης έπιασε τον δούλο του Θεού Αρτέμονα και τον πηγαίνει στην Καισάρεια. Είπε σε εμάς τα ζώα να έρθουμε εδώ για να σου πούμε τι συνέβη».

Ακούγοντας ο Επίσκοπος την ελαφίνα να μιλάει απόρησε για το αξιοπερίεργο γεγονός «Πώς είναι δυνατόν ένα ζώο να μιλάει;» αναρωτήθηκε. 

Έτσι, κάλεσε ο Άγιος Σισίνιος, τον Διάκονο Φιλέα και του είπε 

«Πήγαινε στην Καισάρεια να ελέγξεις αν όσα ακούσαμε από το στόμα του ζώου είναι αληθινά». Έτσι και έκανε. 

Φτάνοντας εκεί ο Φιλέας, βρήκε τον Άγιο Αρτέμωνα στη φυλακή. Αφού χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον, οι φύλακες έδιωξαν τον Διάκονο μακριά του. 

Την επόμενη μέρα, ο δαιμονοκίνητος κόμης πήγε τον Άγιο μάρτυρα στο κριτήριο και του λέει «Τίμησε τα γηρατειά σου και θυσίασε στους δικούς μας θεούς». 

Η απάντηση του Αγίου όμως ήταν συντριπτική «Δεκαέξι χρόνια ήμουν αναγνώστης των ιερών βιβλίων στην Εκκλησία. Είκοσι οκτώ χρόνια ήμουν διάκονος Χριστού και διάβαζα στον λαό τα Άγια Ευαγγέλια και τριάντα τρία χρόνια είμαι Πρεσβύτερος και ιερέας διδάσκοντας και κηρύττοντας την Δύναμη του Χριστού και τώρα μου ζητάς να θυσιάσω στον όμοιό σου αναίσθητο δαίμονα; Ποτέ να μην μου συμβεί κάτι τέτοιο!»

Ακούγοντάς το αυτό ο μανιασμένος κόμης πύρωσε μια σχάρα και άπλωσε πάνω της τον μάρτυρα. Ο Άγιος πονούσε πολύ και ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό, παρακαλώντας τον Θεό «Κύριε Ιησού Χριστέ μην επιτρέψεις σε αυτόν τον ασεβή κόμητα να γελάει σε βάρος του δούλου Σου, αλλά Εσύ, που γνωρίζεις ότι αυτά τα υπομένω για την αγάπη Σου, δώσε μου υπομονή να αντέξω κάθε βάσανο για να ντροπιάσω τον διάβολο».

Όσο έλεγε αυτά ο Άγιος έφθασε ξαφνικά και η ελαφίνα που είχε σταλεί στον Άγιο Σισίνιο. Πλησίασε ήρεμα τον Άγιο και έγλειψε τις πληγές του. Τότε και πάλι με την δύναμη του Θεού μίλησε και είπε στον Πατρίκιο «Να ξέρεις ασεβέστατε κόμη ότι ο δούλος του Θεού Αρτέμων θα γίνει αμέσως καλά με την βοήθεια του Θεού. Εσύ αντίθετα θα καταδικαστείς από τον Θεό. Θα σε πιάσουν δυο μεγάλα άγρια πουλιά και θα σε ρίξουν σε ένα καζάνι γεμάτο καυτή πίσσα. Και αυτό γιατί ήσουν αχάριστος απέναντι στον Θεό. Ενώ στην αρχή δεν πίστευες σε Αυτόν, ομολόγησες και πίστεψες όταν σε θεράπευσε και μετά πάλι τον αρνήθηκες και βασάνισες τον δίκαιο Αρτέμονα». 

Μόλις τα άκουσε αυτά ο Πατρίκιος θύμωσε πολύ και διέταξε στους στρατιώτες να τοξεύσουν την ελαφίνα. Η ελαφίνα όμως πήδηξε κοντά στον άρχοντα που καθόταν μαζί με τον κόμητα και πληγώθηκε αυτός από τα βέλη και πέθανε, ενώ η ελαφίνα γλίτωσε. 

Βλέποντας ο κόμης τον άρχοντα νεκρό, λυπήθηκε και αναχώρησε ρίχνοντας τον μάρτυρα πίσω στη φυλακή. 

Την επόμενη μέρα, ο μιαρός Πατρίκιος, πρόσταξε να βράσουν δυνατά πίσσα σε ένα καζάνι για να ρίξουν μέσα τον Άγιο. Οι στρατιώτες άκουσαν την εντολή του και όταν έβρασε πήγαν στον κόμητα και τον ενημέρωσαν. Ο Πατρίκιος όμως ήθελε να επιβεβαιώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι η πίσσα είχε βράσει αρκετά για να ρίξουν μέσα τον μάρτυρα. 

Όταν όμως ο δυσσεβής πλησίασε το καζάνι για να δει, εμφανίστηκαν δύο Άγγελοι από τον ουρανό σε σχήμα αετών. Τον άρπαξαν και τον έριξαν στο καζάνι με την πίσσα. Ο μιαρός Πατρίκιος κάηκε εντελώς και δεν έμεινε ούτε ένα κόκαλο.

Βλέποντας αυτό το θαυμαστό γεγονός οι στρατιώτες και όσοι άλλοι βρίσκονταν εκεί, τρόμαξαν πολύ και έτρεξαν να φύγουν, ενώ ο Άγιος μάρτυρας δόξαζε τον Θεό για το θαύμα Του. Αμέσως μόλις προσευχήθηκε ο Άγιος άρχισε να αναβλύζει εκεί που βρίσκονταν πολύ νερό!

Ο ειδωλολάτρης ιερέας Βιτάλιος και άλλοι που βρίσκονταν εκεί και είδαν και αυτό το θαύμα, ζήτησαν από τον Άγιο να τους κατηχήσει και να τους βαπτίσει Χριστιανούς. 

Το ίδιο βράδυ άκουσε ο Άγιος μάρτυρας φωνή από τον ουρανό που του έλεγε «Φύγε από αυτή την πόλη και πάνε στους παραθαλάσσιους τόπους της Μικράς Ασίας. Εκεί υπάρχουν πολλοί που σε χρειάζονται για να τους καθαρίσεις από τα δαιμόνια, για να τους θεραπεύσεις από ασθένειες. Πολλοί με αυτό τον τρόπο θα πιστέψουν και θα δοξάσουν τον Άγιο τριαδικό Θεό». 

Έτσι ο Άγιος, αφού κατήχησε πολλούς ανθρώπους εκεί, ανέβηκε σε ένα άγριο γαϊδουράκι και έφυγε για τη μικρά Ασία ακολουθώντας τη θεία εντολή. Τότε -ω του θαύματος!- Άγγελος Κυρίου τον άρπαξε και τον μετέφερε αμέσως στον τόπο που πορεύονταν. 

Και εκεί ο Άγιος Αρτέμονας έκανε πολλά θαύματα με τη δύναμη του Θεού. Κάποτε όμως τον έπιασαν και σ’ αυτόν τον τόπο οι ειδωλολάτρες και τον αποκεφάλισαν .

Τεμάχιο του ιερού λειψάνου του αγίου σώζεται σε παλαιά ξύλινη λειψανοθήκη σε σχήμα αρτοφορίου στην ιερά μονή Κύκκου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Παιδικό συναξάρι του Οσίου Λέοντος, επισκόπου Κατάνης 

Ένας Άγιος με λιονταρίσια καρδιά… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στις 20 Φεβρουαρίου εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου και θαυματουργού Λέοντος.  Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας από πλούσιους και ευλαβείς...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.