Αφιερώματα

Παιδικό Συναξάρι Οσίου Θεοδούλου, γιου του Οσίου Νείλου

εικόνα άρθρου: Παιδικό Συναξάρι Οσίου Θεοδούλου, γιου του Οσίου Νείλου
της Ε.Ζ

Αφού έζησαν οι δυο μοναχοί ως άγγελοι πάνω στη γη, παρέδωσαν ειρηνικά την ψυχή τους στον Κύριο


Στις 14 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Οσίου Θεοδούλου.

Ο Όσιος Θεόδουλος, ήταν γιος του Οσίου Νείλου. Οι δύο αυτοί άγιοι, έζησαν κατά τα χρόνια της βασιλείας του Θεοδοσίου Β΄, το 408-450μ.Χ. Ο όσιος Νείλος ήταν έπαρχος Κωνσταντινουπόλεως. Αργότερα όμως, άφησε την δόξα του κόσμου και έγινε μοναχός στο όρος Σινά μαζί με τον γιο του.

Μια μέρα, εκεί όπου έμεναν μαζί με άλλους μοναχούς, τους επιτέθηκαν ξαφνικά βάρβαροι και άρχισαν να τους σφάζουν. Ο Άγιος Νείλος, κατάφερε να διαφύγει αλλά οι ανελέητοι φονιάδες πήραν τον γιο του για αιχμάλωτο.

Οι άγριοι αυτοί άνθρωποι, έδεσαν τον νεαρό Θεόδουλο και έναν άλλον μοναχό και τους έσυραν στη σκηνή τους. Ήθελαν να τους κάνουν θυσία στο αστέρι της Αφροδίτης, τον Αυγερινό. Ο νεότερος μοναχός όμως, κατάφερε να ξεφύγει και ο Θεόδουλος έμεινε ολομόναχος με τους βαρβάρους. 

Το βράδυ οι φονιάδες μέθυσαν για τα καλά και κοιμήθηκαν πολύ βαριά. Ξύπνησαν λοιπόν μετά την Ανατολή του ηλίου και δεν είδαν τον Αυγερινό. Έτσι, δεν έσφαξαν τον Όσιο και σκέφτηκαν να τον πουλήσουν. 

Οι βάρβαροι όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι γιατί οι αγοραστές έδωσαν μόνο δύο φλωριά για να τον αγοράσουν.

Τότε, ένας από τους απάνθρωπους αυτούς δολοφόνους θέλησε να σφάξει τον Άγιο.

«Τι να τα κάνουμε τόσα λίγα χρήματα; Καλύτερα να τον σκοτώσουμε!», είπε.

 Ο Επίτροπος της Λούζης, βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εκεί

«Περίμενε!», είπε γεμάτος αγωνία. «Θα τον αγοράσω εγώ… μόνο μην τον σφάξετε!» 

Αγόρασε τον Όσιο λοιπόν και στη συνέχεια τον απελευθέρωσε. 

Πού να το φανταζόταν ο νεαρός Θεόδουλος ότι μετά από τη φοβερή περιπέτειά του θα ξανασυναντούσε τον αγαπημένο του πατέρα!

Γεμάτοι χαρά και ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο πήγαν πάλι μαζί να ασκητέψουν σε έναν έρημο τόπο. Εκεί, ο σοφότατος Όσιος Νείλος έγραψε πολλούς ασκητικούς λόγους και πολλές ωφέλιμες επιστολές που μιλούσαν για την αγάπη του Θεού και την άρνηση του κόσμου. 

Αφού έζησαν οι δυο μοναχοί ως άγγελοι πάνω στη γη, παρέδωσαν ειρηνικά την ψυχή τους στον Κύριο. 

Όταν αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Ιουστίνος, έφεραν τα άγια λείψανά τους στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Πάρα πολλά ήταν τα θαύματα που έκαναν οι δύο άγιοι και γι’ αυτό οι χριστιανοί προσεύχονταν και τους παρακαλούσαν για όποια ανάγκη είχαν.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ´.
Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαίς,τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας· καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας· καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασιν, Θεόδουλε Πατὴρ ἡμῶν Ὅσιε· Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.