Αφιερώματα
Παιδικό Συναξάρι της Αγίας Θέκλας της πρωτομάρτυρος
24 Σεπ 2024
της Ε.Ζ
Τόσο την είχε συνεπάρει ο θείος λόγος του Αποστόλου που έμεινε στο παράθυρο να τον ακούει για τρεις ολόκληρες μέρες χωρίς να ενδιαφερθεί για τίποτα άλλο
Στις 24 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά και γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Θέκλας της πρωτομάρτυρος.
Η Αγία Θέκλα κατάγονταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και οι γονείς της ήταν πλούσιοι ευγενείς. Η μητέρα της ονομάζονταν Θεοκλεία και ήταν Ελληνίδα ειδωλολάτρης. Σε πολύ μικρή ηλικία φρόντισε να αρραβωνιάσει την κόρη της Θέκλα με έναν πλούσιο άντρα, τον Θάμυρη.
Όταν η Αγία Θέκλα ήταν 18 χρονών στο Ικόνιο βρίσκονταν και ο Απόστολος Παύλος, σε μια από τις περιοδείες του. Μια φορά λοιπόν που ο Απόστολος κήρυττε την Αλήθεια του Χριστιανισμού βρίσκονταν κοντά στην κατοικία της Θέκλας. Η νεαρή κοπέλα, μόλις τον άκουσε, θαύμασε για τα όσα έλεγε και έκατσε στο παράθυρο να τον ακούσει. Τόσο την είχε συνεπάρει ο θείος λόγος του Αποστόλου που έκατσε εκεί τρεις ολόκληρες μέρες χωρίς να ενδιαφερθεί για τίποτα άλλο! Από τότε, η νεαρή Αγία αγάπησε πολύ τον Χριστό και θέλησε να ακολουθήσει τον δρόμο Του.
Ο Θάμυρης βλέποντας την αφοσίωσή της στα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου ζήλεψε που δεν ασχολούνταν καθόλου με αυτόν και αποφάσισε να τιμωρήσει τον Παύλο. Έτσι, μαζί με μια συνοδεία ανθρώπων, τον άρπαξαν και τον μετέφεραν στον άρχοντα της πόλης συκοφαντώντας τον.
Έλεγαν στον άρχοντα πως ο Απόστολος με τα κηρύγματά του χωρίζει τις γυναίκες από τους άντρες τους. Τότε, ο άρχοντας πρόσταξε να φυλακίσουν τον Παύλο και να τον δέσουν με βαριές αλυσίδες μέχρι να έρθει η στιγμή της καταδίκης του.
Η νεαρή Αγία, που τόσο είχε θαυμάσει τα λόγια του Αποστόλου, μόλις έμαθε για την καταδίκη του Παύλου, έτρεξε αμέσως στις φυλακές και πληρώνοντας τους φρουρούς με ό,τι είχε, κατάφερε να μπει στο κελί του. Αφού του συστήθηκε, παρακάλεσε τον Απόστολο Παύλο να την κατηχήσει καθώς η επιθυμία της να γνωρίσει τον Χριστό ήταν μεγάλη.
Σύντομα όμως ο κακιασμένος αρραβωνιαστικός της έμαθε πως η Θέκλα είχε επισκεφθεί τον Παύλο στην φυλακή. Έτσι ενημέρωσε αμέσως τον άρχοντα και αυτός με τη σειρά του, τους κάλεσε μπροστά του για ανάκριση. Ο άρχοντας όμως δεν βρήκε κανένα παράπτωμα στους δύο.
Αντίθετα, οι άνθρωποι που ήταν εκεί μαζεμένοι από τον Θάμυρη εξαγριώθηκαν και ζητούσαν από τον βασιλιά να τιμωρηθούν. Η μητέρα της Αγίας μάλιστα φώναζε γεμάτη οργή και μίσος: «Κάψτε την Θέκλα για να παραδειγματιστούν όλες οι γυναίκες και να μην εγκαταλείπουν τους άντρες τους!»
Ο ηγεμόνας έτσι, φοβούμενος το εξαγριωμένο πλήθος πρόσταξε να κάψουν τη νεαρή μάρτυρα και να μαστιγώσουν τον Παύλο πριν τον διώξουν από την πόλη. Μερικά παιδιά που βρίσκονταν εκεί, ακούγοντας την εντολή του ηγεμόνα πήγαν αμέσως να μαζέψουν ξύλα για να καεί η πρωτομάρτυς Θέκλα.
Όταν άναψαν την φωτιά, οι στρατιώτες της αφαίρεσαν τα ρούχα και την έριξαν στη φωτιά. Ξαφνικά ο καιρός άλλαξε εντελώς και άρχισε καταιγίδα! Έπεφτε μάλιστα ένα δυνατό χαλάζι, το οποίο σκότωσε πολλούς από όσους ήθελαν να θανατώσουν την νεαρή Αγία. Οι φλόγες έτσι έσβησαν και η Θέκλα δοξάζοντας τον Κύριο έφυγε αμέσως για να βρει τον Παύλο που έφευγε από την πόλη. Έτσι άρχισε να τον ακολουθεί στις περιοδείες του ως μαθήτριά του.
Αμέσως μετά το Ικόνιο ο Παύλος επισκέφθηκε την Αντιόχεια για να κηρύξει και εκεί τον λόγο του Ευαγγελίου. Σε εκείνη την πόλη, ζούσε ένας άσωτος μεγιστάνας. Μια μέρα που είδε την νεαρή Αγία, την άρπαξε και άρχισε να τη φιλάει. Η Αγία όμως γεμάτη θάρρος τον έσπρωξε και του είπε «Φύγε μακριά ασεβή! Εγώ ήμουν αρχόντισσα στο Ικόνιο και με έδιωξαν από εκεί γιατί ήθελα να μείνω αγνή και ανύπαντρη». Έπιασε τότε τον χιτώνα του και τον έσκισε.
Ο Αλέξανδρος ένιωσε τόσο ντροπιασμένος που ζήτησε από τον ανθύπατό του να τη σκοτώσει. Έτσι, ο ανθύπατος παρέδωσε τη νεαρή Αγία σε μια συγγενή του Καίσαρα που την έλεγαν Τρύφαινα ώστε να μείνει μαζί της μέχρι να έρθει η ώρα της καταδίκης της.
Η Τρύφαινα όμως ήταν μια καλή αρχόντισσα. Η κόρη της είχε πεθάνει λίγο πριν της παραδώσουν τη Θέκλα και έτσι την ένιωθε σαν κόρη της. Μάλιστα άκουγε με πολλή χαρά τα όσα της έλεγε η νεαρή Αγία για τον Χριστό μας και τη συμπάθησε πολύ.
Τρεις μέρες αργότερα όμως, οι στρατιώτες πήραν την Αγία για να την οδηγήσουν στο μαρτύριο. Αρχικά την οδήγησαν στο θέατρο της περιοχής για να τη βασανίσουν. Η Τρύφαινα μάλιστα ακολούθησε τη Θέκλα στο μαρτύριο θρηνώντας, διότι την ένιωθε σαν πραγματική της κόρη και αδιαφορούσε εντελώς για την κοινωνική της θέση.
Στο στάδιο που πήγαν, βρίσκονταν μια πεινασμένη λέαινα. Ένας από τους στρατιώτες έσπρωξε την Αγία εκεί για να την κατασπαράξει. Η λέαινα όμως -ω του θαύματος!- αντί να ορμήσει στην Αγία, την πλησίασε και έγλυφε τα πόδια της ως ένδειξη σεβασμού!
Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο στάδιο εντυπωσιάστηκαν από το θαυμαστό γεγονός και πολλοί πίστεψαν στον Χριστό. Η Τρύφαινα παίρνοντας και αυτή θάρρος από το θαύμα αυτό, μπήκε στην αρένα και πήρε την Αγία πίσω στο σπίτι της.
Το ίδιο βράδυ η Τρύφαινα είδε στον ύπνο της την κόρη της. Της είπε να αγαπάει τη Θέκλα γιατί με την πίστη της στον Θεό μπορεί να σώσει την ψυχή της αν προσευχηθεί για αυτήν. Η Τρύφαινα ξύπνησε τότε γεμάτη τρόμο και ανησυχία και ζήτησε από τη Θέκλα να προσευχηθεί για την κόρη της. Η Θέκλα αμέσως δέχτηκε και προσευχήθηκε με θέρμη στον Κύριο να συγχωρέσει την κόρη της και να τη δεχτεί κοντά Του.
Εντωμεταξύ, ο θυμός του Αλέξανδρου όλο και μεγάλωνε. Πρόσταξε τους στρατιώτες να τη συλλάβουν και πάλι και να τη βάλουν αυτή τη φορά σε περισσότερα θηρία για να τη φάνε. Την έριξαν έτσι σε έναν τόπο που είχε μια αρκούδα και πολλά λιοντάρια και τίγρεις. Η λέαινα όμως που βρίσκονταν την προηγούμενη φορά στο στάδιο την προστάτεψε σκοτώνοντας τα άλλα θηρία.
Οι στρατιώτες μη μπορώντας πάλι να τη σκοτώσουν δοκίμασαν να την ρίξουν σε άγριους ταύρους, αλλά πάλι δεν πέτυχαν τον μοχθηρό σκοπό τους. Υστέρα από όλες αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειες, πρόσταξε ο Αλέξανδρος να τη ρίξουν σε μια λίμνη με σαρκοφάγα ψάρια. Η Αγία τότε βρήκε αυτό σαν ευκαιρία για να βαπτιστεί Χριστιανή και βουτώντας στο νερό είπε γεμάτη πίστη στον Κύριο «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, λαμβάνω το ιερό Βάπτισμα, τη σφραγίδα των Χριστιανών για την συγχώρεση των αμαρτιών μου και για την αιώνια ζωή».
Η Τρύφαινα είχε μείνει έκθαμβη με όσα συνέβησαν και λιποθύμησε. Ο Αλέξανδρος τότε, επειδή φοβήθηκε να μην μάθει ο Καίσαρας τι έπαθε η συγγενής του, πρόσταξε να ελευθερώσουν την μάρτυρα.
Η Θέκλα μετά από τα όσα πέρασε γύρισε επιτέλους στην πατρίδα της. Άρχισε τότε να κηρύττει για τον Χριστό και κάνοντας σημαντικό έργο τιμήθηκε ως ισαπόστολος. Όταν γύρισε στο Ικόνιο έμαθε πως ο Θάμυρης είχε πεθάνει αλλά η ασεβής μητέρα της ζούσε ακόμη. Σκέφτηκε έτσι να προσπαθήσει να τη φέρει κοντά στον Χριστό, αλλά η σκληρή καρδιά της μητέρας της δεν άλλαζε.
Μια μέρα ακολουθώντας μια φωτεινή νεφέλη βρέθηκε σε ένα σπήλαιο. Κατάλαβε πως ο Θεός την οδήγησε εκεί. Σε αυτήν τη σπηλιά έζησε ασκητικά με προσευχές και νηστείες.
Καθώς διαδίδονταν η φήμη της για την αγιασμένη ζωή της, πολλοί Χριστιανοί την επισκέπτονταν για να τη συμβουλευτούν. Ο Θεός μάλιστα της έδωσε το ιαματικό χάρισμα και θεράπευε ασθενείς στο σώμα αλλά και δαιμονισμένους.
Τα θαύματά της έφτασαν και στα αυτιά των ειδωλολατρών οι οποίοι πίστευαν πως ήταν ιέρεια της θεάς Αρτέμιδος και πως είχε αυτά τα θαυμαστά χαρίσματα επειδή ήταν αγνή. Ζηλεύοντας έτσι την Αγία έστειλαν μερικούς νέους για να την ατιμάσουν. Ο Θεός όμως την προστάτεψε. Ένας βράχος σκίστηκε στα δύο και η Αγία μπήκε μέσα μέχρι την μέση της και ο βράχος ξαναέκλεισε! Έτσι οι νεαροί έφυγαν γεμάτοι έκπληξη για το θαυμαστό γεγονός.
Η Αγία Θέκλα κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 90 χρονών.
Τις πρεσβείες της να έχουμε. Αμήν!
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τοῦ Παύλου συνέκδημος, ὡς καθαρα τὴν ψυχήν, καὶ πρώταθλος πέφηνας, ἐν γυναιξὶν εὐκλεῶς, Χριστὸν ἀγαπήσασα, σὺ γὰρ τῆς εὐσέβειας, πτερωθεῖσα τῷ πόθῳ, ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν, Ἰσαπόστελε Θέκλα διὸ σὲ ὁ Πανοικτίρμων νύμφην ἠγάγετο.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI